Podejmuję ten temat na nowo.
Zawsze interesowała mnie sfingowana ucieczka Kuryłły pociągiem z Morynia do Jasienia.
Wszyscy wiedzą, że chodzi o słynną pogoń po jeziorze Morzycko i zmyłce Tomasza względem Fryderyka. Jak wiadomo przepłynęli jezioro praktycznie na drugą stronę i faktycznie niedaleko jest linia kolejowa Kostrzyn - Mieszkowice - Chojna - Gryfino - Szczecin.
Po drugiej stronie jeziora Morzycko jest przystanek Niwka. Załączam link do mapy, jakby, nie działał, łatwo sobie znaleźć.
Nie wiem czy było badane i ustalone, gdzie nocowali nas Morzyckiem, ale zdaje się że był to półwysep lekko na południe od miasta. W każdym razie dokładnie po przeciwnej stronie jest linia kolejowa.
I teraz zachodzi pytanie, czy pociąg, którym rzekomo miał uciec Kuryłło jechał na południe czy na północ.
Południe raczej odpada, to w stronę Mieszkowic i Kostrzyna, a tam jezior nie jest za dużo. Poza tym oddala to nas terenów akcji powieści.
Na północ jest Chojna, ale to już moim zdaniem za daleko. Natomiast po drodze jest Godków i wcześniej Młynary, a niedaleko jezioro Narost, które jest lekko "esowate".
Oczywiście to są tylko moje spekulacje polegające na stwierdzeniu w KS, że Kuryłło uciekł pociągiem do Jasienia.
Natomiast konieczne są dwa wyjaśnienia. Grupa od poszukiwań szachownicy spała pod ruinami zamku w Moryniu, czyli w miejscu oznaczonym niebieskim krzyżykiem.
A co do linii kolejowej, to sam widziałem na własne oczy starą, nieczynną obecnie linię kolejową, które biegła mniej więcej tam gdzie wyrysowałem kółko. Nawet zrobiłem jej zdjęcie w starej relacji (zaraz je odnajdę). I raczej ta lokalna linia wchodziłaby w rachubę, aby ktoś mógł wskoczyć w biegu do pociągu, bo chyba tak się to miało wg legendy Tomasza odbyć (choć jest w książce mowa o wolnym pociągu z powodu remontu). A linia ta biegła tuż przy jeziorze, dalej zapewne w lesie, niedaleko od tego kółka, więc na pewno o nią chodziło (pamiętajmy też, że Tomasz po dopłynięciu na drugi brzeg jeziora (czyli tam gdzie jest zielony las na obrazku - kierunek ucieczki Kuryłły to strzałka) skręcił w pogoni za Kuryłłą na północ.
Trzeba by więc znaleźć rozkład starych linii w tym rejonie. Może to był jakiś dojazd do żwirowni czy kopalni węgla brunatnego, które w tej okolicy się są czy były?
P.S. Prześledziłem uważnie przebieg linii z mapy (powtarzające się kreseczka i dwie kropki) i wychodzi na to, ze to jest właśnie ta nieczynna linia. Biegła ona do mostu w Siekierkach, a z drugiej strony do Godkowa-Osiedle! Ciekawa czy była czynna w PRL-u?
Faktycznie! Nie pomyślałem, że mogła być inna linia, być może wąskotorowa. Przecież jest też wzmianka o linii wąskotorowej do kamieniołomu pod Polaną.
Raczej jest wątpliwe by Pan Kuryłło zamierzał uciec pociągiem na takiej szybkiej linii kolejowej. Tam raczej pociągi nie zwalniają, chyba, że na tej stacji w Nidce. No ale jaśnie jest opisane, że chodziło o wskoczenie do przejeżdżającego pociągu. Więc jak dla mnie w grę wchodzi jakaś bardzo lokalna linia, oczywiście niekoniecznie wąskotorowa.
Poszperam
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2022-07-04, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Dodatkowo na stronie atlasu kolejowego jest określenie "przystanek osobowy + ładownia". Więc zapewne przejeżdżały tamtędy składy towarowe.
Ponieważ Siekierki odpadają, w takim razie pociąg, do którego miał rzekomo wskoczyć Prezes, raczej musiał jechać do Godkowa!
PS
Co ciekawe jest wzmianka o młynie wodnym w Moryniu:
Odbudowany most kolejowy (po wojnie - dop. Sz.S.) stał bezużytecznie jako
przeprawa rezerwowa na czas „W”.
W dniu 31 lipca 1991 roku zawieszono ruch pociągów osobowych na
nierentownym odcinku Siekierki – Godków. W 1999 roku oficjalnie zawieszono ruch pociągów
towarowych na odcinku Godków – Siekierki i jednocześnie skreślono z
inwentarza PKP całą linię.
Może być tak, że ta linia była powiązana z kamieniołomem Polana , no i tu raczej chodzi o stronę od Siekierek. Ale chyba już była dyskusja na ten temat.
Ale wydaje mi się, że bardziej na południe też coś takiego było.
Koło miejscowości Skotnica jest też taka szara plama.
P.S. Wg Google Maps jest na zielono, więc jest już pewnie nieczynna.
Cytuję: "Żwirownia PKP w pobliżu wsi Żelichów. Bocznica uruchomiona została po wojnie i po wyeksploatowaniu złoża dość szybko przestała istnieć. Wjazd na bocznicę odbywał się od strony stacji Siekierki. Bocznica posiadała tylko jeden tor. Długość bocznicy wynosiła 338 metrów."
Parę ciekawostek krajoznawczych. Ta trasa kolejowa w czasach pruskich była kolejnym na południe od Szczecina "oknem na świat" pomorskiej prowincji. Pozwalała dojechać do Berlina. Ważny węzeł znajdował się w Godkowie, stacji krzyżującej trasy kolejowe z północy na południe i ze wschodu na zachód. Funkcjonowała to spora parowozownia. Po wojnie trasa straciła na znaczeniu, z racji na zamknięcie w tym miejscu granicy na ruch kolejowy. Tory znajdowały się jeszcze trochę lat po zamknięciu osobówki. Odcinek z Godkowa do Siekierek jest piękny, z całkiem sporą różnicą wysokości. Obecnie biegnie nim niezgorsza ścieżka rowerowa. Kopalnia odkrywkowa w Golicach działa, jest potężna. I taki jeszcze news: między Golicami i Skotnicą parę lat temu odkryto zabytek archeologiczny dowodzący istnienia tu kultury starszej, jak piramidy egipskie.
Ostatnio zmieniony przez Pomeraniak 2022-11-27, 15:02, w całości zmieniany 3 razy
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.