PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Czesio1
2012-10-04, 09:53
Testament rycerza Jędrzeja - wrażenia
Autor Wiadomość
Pan Tragacik 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2009-05-26, 01:34:59   

michaŁ napisał/a:
Tak chodzi oczywiście o Zabójstwo.

Ha, właśnie - a mi chodzi konkretnie o Testament. Także możliwe, że wcale się tak bardzo nie nie zgadzamy :)

Babie_Lato2 
Stały bywalec forum

Wysłany: 2009-06-21, 21:43:42   

Widzę, że padło już pytanie, ale nie trafiłam na odpowiedź: czy "Zabójstwo Herakliusza Pronobisa" uzakazło się w wydaniu książkowym? Bardzo chciałabym to przeczytać, ale nigdzie nie mogę natrafić na źródło :(

Ornitolog 
Uwielbia Samochodzika

Wysłany: 2009-07-07, 23:43:21   

Babie_Lato napisał/a:
Widzę, że padło już pytanie, ale nie trafiłam na odpowiedź: czy "Zabójstwo Herakliusza Pronobisa" uzakazło się w wydaniu książkowym? Bardzo chciałabym to przeczytać, ale nigdzie nie mogę natrafić na źródło :(

Jest tylko fanklubowe wydanie drukowane w twardej oprawie - nakład 10 egz. dawno wyczerpany. Podobno szykuje się dodruk ;)

ruda wiewiórka 
Czytał Samochodzika

Wysłany: 2009-09-25, 14:24:54   

fatalna adaptacja i przerobka "zabojstwa herakliusza pronobisa" :/

Pan Tragacik 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2009-09-26, 09:57:40   

Ornitolog napisał/a:
Babie_Lato napisał/a:

Jest tylko fanklubowe wydanie drukowane w twardej oprawie - nakład 10 egz. dawno wyczerpany. Podobno szykuje się dodruk ;)

Nie wiem czy już gdzieś o tym pisałem - ale czy w przypadku dodruku możemy liczyć na informację? "Wąż Morski" już przeczytany dumnie stoi na półeczce więc chętnie postawię tam też "Zabójstwo..." :)

Pigeon 
Uwielbia Samochodzika

Wysłany: 2009-10-20, 20:03:47   

Przeczytałem trochę tej książki, ale jakoś mi ciężko ją przetrawić. To już nie to samo. Widać, że przeróbka nieudolna a do tego ci dziwni harcerze. Jakieś to takie wszystko bardzo przeciętne. Na razie książka czeka aż zdołam zabrać się i ją dokończyć. :D

uranik 
Słyszał o Samochodziku

Wysłany: 2009-10-30, 21:26:36   samochodzik

myślę że to jedna z najlepszych części Pan Nienacki pozamykał wszystkie wątki ,łącznie z mianowaniem nastęmpcy pana Tomasza ...Dalej to już nie do konca pan samochodzik :okulary:

Unieski 
Zasuszony Fan Samochodzika

Wysłany: 2009-10-30, 21:46:55   

Po pierwsze zrobił to nie Nienacki a Szumski, po drugie jak dla mnie jest to już kontynuacja, a poza tym beznadziejna przeróbka "Zabójstwa..." którego niestety nie miałem możliwości przeczytać w oryginale :/ Ogólnie książka mi się bardzo nie podobała, ostatnio nawet przeczytałem ponownie, żeby się utwierdzić w przekonaniu, że adaptacja powieści Nienackiego przez Szumskiego była kompletnie chybionym pomysłem.
Ostatnio zmieniony przez Unieski 2009-10-30, 21:50, w całości zmieniany 4 razy  

Pan Tragacik 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2009-11-10, 10:04:38   

W przeciwieństwie do "Zabójstwa..." "Testament" jest dla mnie nie do przełknięcia. Ale dyskusja na ten temat trwa już od dawna w innym temacie.
Zapraszam tu: http://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?t=82

Pan Tragacik 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2009-11-13, 17:01:29   

Przeczytałem "Zabójstwo..." (w końcu, bo trochę się zabierałem do wydruku :) ) i mogę szczerze wszystkim polecić jako świetną książkę. Nie jest to natomiast w żadnym wypadku "Samochodzik..." i niekoniecznie nadaje się dla dzieci. W każdym razie Tomasz w tej książce to inna postać niż Pan Samochodzik ale tutaj to w ogóle nie razi.
Nie trzeba, tak jak w "Testamencie" się siłować z tymi wszystkimi niespójnościami z resztą serii. Nie trzeba się denerwować gdy przez okno wpadają strzały Yakuzy czy innych organizacji przestępczych. Nie trzeba przeklinać Nataniela za to, że jest z innej epoki i wepchnięty na siłę - tutaj jest rzeczywiście sobą: mądrym, złośliwym poetą, z poczuciem humoru wymieszanym z patosem - a co najważniejsze człowiekiem, a nie jakimś bubkiem w futrze i cadillacu :) . Cała sprawa z ex-librisami nabiera nowego wymiaru i książka jest, dla mnie przynajmniej, swego rodzaju rozprawą z niesprawiedliwością, i nietolerancją - zwłaszcza "tu i teraz" czyli w latach powojennych, podpartą prawdami historycznymi o poczynaniach Katolicyzmu w Średniowieczu. Do tego polecam aforyzmy, zwłaszcza te o kobietach :D
Podsumowując - każdy powinien przeczytać - i trzymać się z daleka od "Testamentu rycerza Jędrzeja"...

Unieski 

Wysłany: 2009-11-14, 22:10:50   

Skończyłem dziś czytać "Zabójstwo..." (dzięki uprzejmości Piotrka) i zaciekawiła mnie jedna rzecz, mianowicie picie wódki z Grzegorczykiem :D

Otóż w e-booku pili ją w szatni, natomiast tutaj -> ./redir/www.nienacki.art...._pronobisa.html jest informacja, że pili ją "przy grającym radioodbiorniku" , w dodatku "na chama" :D

Ciekaw jestem skąd wynikła taka różnica :p

michaŁ
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2009-11-17, 20:06:48   

A czy to czasem nie były dwa osobne pijaństwa?

Unieski 

Wysłany: 2009-11-17, 20:50:50   

Nie, było raczej tylko jedno, to w szatni właśnie.

Przynajmniej jeśli chodzi o picie z Grzegorczykiem, bo pijaństwa to w całej książce jest dużo :D

Pan Tragacik 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2009-11-18, 09:41:36   

Jestem przekonany, że były dwa pijaństwa - jedno w szatni, przed spotkaniem na którym Nataniel opowiadał historię artysty, a drugie przy radioodbiorniku, gdy "wydawało" im się, że słyszą bicie zegara :)

Sprawdzę to jeszcze :)

Ok, mieliśmy z michaŁem rację - pijaństwa były dwa:

Cytat:
- Napije się pan ze mną wódeczki przed wykładem mistrza? Pierwszorzędna wódeczka, eskortowa?
- Jaka?
- „Eskortowa”. Eskortował ją dla mnie z Gospody Ludowej oficer milicji – wyjaśnił Grzegorczyk.
Zaprowadził mnie do szatni, gdzie między paltami trzymał w ukryciu litrówkę wódki i malutki ebonitowy kusztyczek.
- Pijcie, Tomaszu – zachęcał mnie, gdy sam już łyknął i teraz mlaskał z zadowolenia. – Ty jesteś nasz, swój chłop. Prozę piszesz efemeryczną, anheliczną. Ale to nic. Pij wódę, ona wszystkich aniołów przerabia w zjadaczy chleba.
Grzegorczyk zyskiwał przy bliższym poznaniu. Z niekłamaną radością i przyjemnością przelałem do gardła zawartość aż trzech kusztyczków mocnego trunku.
- Czy nie wie pan dlaczego „Kostek” tak na mnie napadł? Nie wygląda na człowieka specjalizującego się w psychoanalizie.
- „Kostek”? Toż to poczciwy dureń, jak zresztą prawie każdy tłumacz. Poza tym impotent literacki. Na pohybel mu! Po prostu kocha się w Katarzynie Rokoko, a ona podczas obiadu patrzyła w ciebie jak w tęczę. Nie zauważyłeś?
- Nie...
- To dobrze. Pisarze powinni żyć jak asceci. No cyk, stary, na pohybel. „O solo mio” – zanucił Grzegorczyk.

Cytat:
Wokół borowskiego pałacu leżała noc. Pałac spał i nawet na schodach i korytarzach pogaszono już lampy. Świeciło się tylko światło, gdzie przy grającym radioodbiorniku piłem wódkę z Grzegorczykiem. Piliśmy ją bez zakąski, jak to się mówi „na chama”, z zamiarem upicia się do nieprzytomności, gdyż jak się nam wydawało, tylko ten stan mógł nas odgrodzić od niesamowitej atmosfery borowskiego pałacu.
Ostatnio zmieniony przez Pan Tragacik 2009-11-18, 09:48, w całości zmieniany 1 raz  

Unieski 

Wysłany: 2009-11-18, 17:40:43   

Czyli wygląda na to, że mój e-book jest wybrakowany. Nie ma w ogóle wyżej wymienionego fragmentu.
Ostatnio zmieniony przez Unieski 2009-11-18, 17:41, w całości zmieniany 1 raz  

Pan Tragacik 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2009-11-18, 22:22:51   

Po krótkiej wymianie maili z unieskim doszliśmy do wniosku, że krążą dwie wersje "Zabójstwa..." - nie wiemy czy brakuje czegoś więcej ale w jednej z wersji na pewno nie ma fragmentu z piciem przy radioodbiorniku. I w ogóle później przy historii z globusem Tomasz mówi policjantowi:

Cytat:
Ukryty w globusie zegar zaczął dzwonić o dwunastej w nocy. Byliśmy pijani i wydawało się nam, że mamy halucynacje słuchowe.

A przecież całej tej historii brak :(

W ogóle brakuje całego opisu sytuacji po kradzieży zegara gdy Nataniel mówi:
Cytat:
A kysz! A kysz! A kysz!

Pytanie tylko czym na taką wersję zasłużyli członkowie internetowego klubu miłośników Zbigniewa Nienackiego - gdyż jak mówi okładka tylko dla nich jest przeznaczona ta wersja :D

EDIT:
W ogóle wersja bez brakujących fragmentów jest trochę bardziej dla mnie czytelna.
Dobrze, że unieski wychwycił te różnice - może teraz trzeba ujednolicić jakoś te wersje :)
Ostatnio zmieniony przez Pan Tragacik 2009-11-18, 22:28, w całości zmieniany 1 raz  

Unieski 

Wysłany: 2009-11-18, 22:36:08   

Wpadłem na to przypadkiem, przegladając stronę ZNHP :)

michaŁ
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2009-11-20, 11:38:20   

No to wygląda na to, że ja mam wersję pełną, bo o drugim pijaństwie wiedziałem. No cóż, sam przepisywałem z Odgłosów.

Kto by pomyślał, że pijaństwo stanie się kluczem do rozstrzygania zagadnień związanych z Panem Samochodzikiem.

Pan Tragacik 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2009-11-20, 14:43:27   

michaŁ to wielkie dzięki bo to kawał dobrej roboty! I dzięki za wiedzę o tym pijaństwie :)

Raskolnikow
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-04, 10:59:07   

Ta książka, to jakieś nieporozumienie. Czy wiadomo od którego momentu jest dopisana przez nowego autora? Jest strasznie niespójna. Jakaś połowa, może nieco więcej jest z sensem, a potem zaczyna się paranoja. Samochodzik z Natanielem rozmawiają jak upośledzeni umysłowo, nie chcąc użyć słowa "kretyni", a wszelkie granice wyobraźni przechodzi moment utraty wehikułu i pojawienie się Dańca. Jakiś komandos... co to ma być. A jak ścigali "BMkę" - pały do basebolla, maska gazowa. Tandeta.
Od długiego czasu staram się znaleźć oryginalny zapis Zabójstwa Herakliusza Pronobisa - bezskutecznie. Czy to się ukazało gdzieś poza czasopismem "Odgłosy" czy "Głosy"? A jeśli tylko tam, to żeby znać numery wydawnictw. Zdarza się, że można kupić wiele numerów tej gazety, także z lat 50-tych, ale żeby właśnie wiedzieć, na które polować.
Ostatnio zmieniony przez Raskolnikow 2009-12-04, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu