Mam tylko pytanie techniczne:
Książka mówi, że po przybyciu do Elblągu weszli do portu Bryza po lewej stronie rzeki. Ale Bryza jest po prawej stronie rzeki - prawy i lewy brzeg rzeki są oznaczone zgodnie z nurtem rzeki (jeśli dobrze zrozumiałem, że rzeka wpływa do zatoki?).
Jak to jest?
Mam tylko pytanie techniczne:
Książka mówi, że po przybyciu do Elblągu weszli do portu Bryza po lewej stronie rzeki. Ale Bryza jest po prawej stronie rzeki - prawy i lewy brzeg rzeki są oznaczone zgodnie z nurtem rzeki (jeśli dobrze zrozumiałem, że rzeka wpływa do zatoki?).
Jak to jest?
Przystań Bryza jest na prawym brzegu rzeki, ale zrozumiałem, że autor napisał "po lewej stronie rzeki", ponieważ bohaterowie płynęli od północy, więc mieli ją po swojej lewej ręce.
A z tą Elblążką to nie mam pojęcia - rzeka nazywa się Elbląg i tutaj nikt innej nazwy nie używa (poza określeniem "kanał").
_________________ Drużyna 1
Ostatnio zmieniony przez Czytalski 2023-01-24, 11:25, w całości zmieniany 1 raz
A z tą Elblążką to nie mam pojęcia - rzeka nazywa się Elbląg i tutaj nikt innej nazwy nie używa (poza określeniem "kanał").
To pewnie tak, jak z nazywaniem miejscowości w stylu Wawa, Wrocek itp.
Niektórzy pewnie takich używają, lecz jeśli się temu przyjrzeć bliżej to okazuje się to 'potoczne' w dużo węższym gronie osób, niż się wydaje tak sądzącym, tych określeń użytkownikom.
Tramwajem numer trzy dojechali na plac Słowiański.
Patrzę na mapę i widzę (choć tramwaj nr 3 kursuje dość rzadko).
Tam jeździ jeszcze jedna linia tramwajowa, ale nie poruszaj tematu komunikacji miejskiej w Elblągu, bo niedawno groziło nam referendum w sprawie odwołania władz miasta m.in. z tego powodu.
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.