W Bydgoszczy zostaje porwany ceniony matematyk, który w czasach licealnych poznał Mariana Rejewskiego - jednego z kryptologów pracujących podczas II wojny światowej nad szyfrem ENIGMY. Paweł Daniec i jego przyjaciel Wojciech podejmują poszukiwania, które zaprowadzą ich do miejscowości doskonale znanej z jednego z najpopularniejszych polskich seriali oraz na trop tajemnicy związanej z zaginionymi dziełami sztuki. Przy okazji rozwiązywania zagadki Pawłowi i jego przyjaciołom przyjdzie sie mierzyć z przebiegłym i bezwzględnym Fantomasem oraz członkami jego tajemniczej organizacji.
Źródło: Oficyna Wydawnicza Warmia
20220418_155444.jpg
Plik ściągnięto 115 raz(y) 652,37 KB
Dziś przeczytana. Skomplikowany wstęp, a po nim całkiem przyjemny kryminalik. Książka w mojej opinii na pewno lepsza, niż wczesny Żelech. Pojawiają się w niej może pewne elementy fantastyki, ale takie w granicach zdrowego rozsądku. Ładne opisy miejsc akcji, działają na wyobraźnię czytelnika.
Książka w mojej opinii na pewno lepsza, niż wczesny Żelech. Pojawiają się w niej może pewne elementy fantastyki, ale takie w granicach zdrowego rozsądku.
Zgadzam się z powyższym, jest to najlepsza powieść autorstwa Marka Żelecha, którą miałem okazję przeczytać (choć czytałem tylko te nowsze). A skoro można ją ocenić pozytywnie, to tym bardziej warto dodać co nieco o tym, co być możne warto by zrobić w przyszłości, aby kolejne były jeszcze lepsze, bo wygląda na to, że zanosi się na serię z nowym Fantomasem.
Otóż:
-zbyt często pojawia się wątek tępego, złośliwego policjanta, który prawie zawsze próbuje wmanewrować głównego bohatera, że to on jest czemuś winny, gdy oczywiste fakty wskazują na coś innego. Pojawia się to (o ile mnie pamięć nie myli) w każdej książce nieraz kilkukrotnie.
-ponieważ mają to być kontynuacje samochodzików, a więc książek dla młodszej młodzieży, o wiele lepiej byłoby aby główni przeciwnicy Dańca byli mniej demoniczni a cała fabuła odbywała się mniej na serio, tzn. np. bez bijatyk z osiłkami w wąskich betonowych korytarzach. Jednym słowem więcej intelektu i humoru a mniej przemocy, także słownej. A potencjał ku temu był, skoro głównym wątkiem były szyfry pewnej starej maszyny.
I to w sumie tyle jeżeli chodzi o zarzuty. Czyta się dobrze, pomysł ciekawy. Dobrze że stonowane zostały elementy fantastyczne, na tyle, że są bez problemu do przełknięcia dla czytelnika.
Pomogła: 41 razy Wiek: 37 Dołączyła: 19 Sie 2013 Posty: 8057 Skąd: Bath, UK
Wysłany: 2023-03-28, 15:22:18
Dla mnie jest to całkowicie zmarnowany ciekawy temat związany z maszyną Enigma (raczej nie spojleruję bo już na początku wiadomo, że ktoś szuka tej maszyny, a po co, to już się później okaże ). Naprawdę można było opisać jej działanie i historię (w tym polski wątek związany ze złamaniem kodu). A tu nic Dla samego Dańca nawet fimik na Youtubie o Enigmie jest zbyt trudny do zrozumienia... Tak w ogóle to Daniec za dużo się w tej książce bije i uwalnia porwanych, a za mało myśli...
Całkowicie przypadkowo następną książką, jaką przeczytałam jest "Okup za Romanowów" Clive'a Cusslera i Robina Burcella. A tam... wątek Enigmy Tylko znacznie lepiej poprowadzony i opisany. Z tym, że sensacji, strzelanin i porwań dużo więcej, jak to u Cusslera
Ostatnio zmieniony przez Athenais 2023-03-28, 15:23, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 30 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 5736 Skąd: Georgetown, Ontario
Wysłany: 2023-03-28, 16:34:53
Athenais napisał/a:
Dla samego Dańca nawet fimik na Youtubie o Enigmie jest zbyt trudny do zrozumienia... Tak w ogóle to Daniec za dużo się w tej książce bije i uwalnia porwanych, a za mało myśli...
Daniec już od ponad dwudziestu lat nie może się określić jak mu lepiej. Raz jest nudnym naukowcem, innym razem nienachalnie rozgarniętym osiłem.
Athenais napisał/a:
Całkowicie przypadkowo następną książką, jaką przeczytałam jest "Okup za Romanowów" Clive'a Cusslera i Robina Burcella. A tam... wątek Enigmy Tylko znacznie lepiej poprowadzony i opisany. Z tym, że sensacji, strzelanin i porwań dużo więcej, jak to u Cusslera
Przyjaciele Clive'a Cusslera są moimi przyjaciółmi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.