Świeży, nigdy wcześniej niepublikowany wywiad ze Zbigniewem Nienackim autorstwa Przemysława Poznańskiego! A jaki ciekawy! Ile rozwieje wątpliwości naszym Badaczom Naukowym!
To połączenie dwóch rozmów przeprowadzonych przeze mnie w Jerzwałdzie 22 lipca 1988 roku i 20 lipca 1990 roku.
Wrzucę kilka cytatów:
Zarzucano mi, że umiem budować nastrój, akcję, tylko w oparciu o poszukiwanie cennych przedmiotów – czy to skarbu templariuszy, czy zbiorów masońskich. Jak u Alistaira MacLeana. Postanowiłem więc napisać książkę, w której chodzi o rzecz nie tak cenną materialnie: wiersz anonimowego, ludowego poety. I myślę, że ta książka jest równie ciekawa. Zresztą ja próbuję pisać każdą powieść z cyklu „Samochodzików” inaczej.
Przede wszystkim piszę tak, jak sobie tego życzą czytelnicy, bo w końcu piszę dla nich. Gdy zaproponowano, by Pan Samochodzik spotkał się z Fantomasem (w telewizji emitowano serial z tym bohaterem), napisałem „Pana Samochodzika i Fantomasa”, gdy emitowano serial ze Świętym, włączyłem wątek filmu o Simonie Templarze do „Złotej rękawicy”. Zresztą akurat w pobliskich Karnitach kręcono film według powieści polskiego autora.
Gdy na jednym ze spotkań autorskich zaproponowano mi, po serii filmów fantastycznych, by Pan Samochodzik poleciał w kosmos, wyśmiałem ten pomysł, ale potem pomyślałem, że coś z tego może być. Zresztą nie do końca wiadomo, kim był bohater – człowiekiem z UFO czy policjantem z Interpolu. Już wtedy Pan Samochodzik wydał mi się nieco anachroniczny. Jeśli porównać go na przykład z „Rambo”, „Rockym”… Stąd w „Człowieku z UFO” te śmigłowce, broń, technika.
Po resztę zajrzyjcie do linka!
Link podrzucony nam przez osobę, która obiecała zarejestrować się na forum jutro.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 3613 Skąd: Zduńska Wola/Georgetown
Wysłany: 2022-01-06, 00:57:18
Arcyciekawe! Zawsze miałem niedosyt "nowożytnych" wywiadów z Pisarzem z czasów "Wielkiego lasu" i "Dagome...".
Tu np. ZN odpowiada tym, którzy twierdzą, że "Złota rękawica" była dziwna oraz opowiada o inspiracjach podczas pisania "UFO". No i potwierdza, że po dwunastym tomie skończył z "samochodzikami". Jak wiemy, pod koniec życia zmienił zdanie.
Ciekawe też, o jaki film na motywach powieści polskiego pisarza mogło chodzić, który był kręcony w Karnitach w czasie pisania "ZR"? Ja stawiam na "Wakacje" Jerzego Putramenta.
Tym razem ja daję Szarej Sowie "pomogła"
Dla mnie ciekawe jest także potwierdzenie, jak wiele tematów Nienacki brał z własnych przeżyć (choćby ów byk - historia jak dotąd chyba nam nieznana), jak łatwo przychodziło mu zapożyczanie bieżących tematów (np. Fantomas - chyba dotąd nie mieliśmy pewności, że temat pojawił się wyłącznie dzięki filmom z tv).
No i kulisy powstania UFO.
Bóbr Mniejszy napisał/a:
ym razem ja daję Szarej Sowie "pomogła"
Dzięki, choć artykuł wskazał nam ktoś, kogo na forum (jeszcze) nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.