_________________ Wszystkich odwiedzających Jerzwałd zapraszam do mnie na pogawędkę oraz poczęstunek tego i owego. Rybka też się zawsze znajdzie. Furtkę otwiera się do siebie.
Ostatnio zmieniony przez mirekpiano 2016-01-07, 21:24, w całości zmieniany 2 razy
Działający przy Miejskin Centrum Kultury w Papierniku Amatorski Teatr Sześciu przygotował spektakl "STYKS" Zbigniewa Nienackiego, twórcy popularnej serii książek "Pan Samochodzik".
STYKS to historia sześciu osób, które po śmierci trafiają do chatki mitycznego przewoźnika Charona. Niespodziewany obrót sprawie nadaje umieszczony w chatce automat telefoniczny. Zamiast „transportu” na drugi brzeg, bohaterowie mogą wykorzystać swojego jedynego obola i skontaktować się ze światem żywych... Co wybiorą, można zobaczyć w strażnicy OSP Lipowa o godzinie 19:00.
spektakl odbył się 27 listopada 2015 roku
Wystąpili: to Sylwia Czarnynoga, Aneta Szewczyk, Patryk Brasse,
Filip Kądziołka, Piotrek Olszewski i Jarek Pietrasina oraz Kacper Biłyk.
Reżyseria: Maciek Pezdek
Spektakl grany był kilkakrotnie w sali OSP w Lipowej (ul. Lipowa 252)
źródło:
./redir/www.radio.katowic...ml#.V-pF4IVOJTJ ./redir/www.mck.zywiec.pl...s,1562,akt.html
_________________ Wszystkich odwiedzających Jerzwałd zapraszam do mnie na pogawędkę oraz poczęstunek tego i owego. Rybka też się zawsze znajdzie. Furtkę otwiera się do siebie.
Ostatnio zmieniony przez mirekpiano 2016-09-27, 12:05, w całości zmieniany 1 raz
Kynokephalos Moderator Przewodniczący Kapituły Samochodzik. Książka Roku
Pomógł: 107 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6351 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2016-09-29, 17:29:50
mirekpiano napisał/a:
tutaj możemy obejrzeć Styksa
Mirek, dzięki za ten link. Obejrzałem z przyjemnością, chyba jako pierwszą w moim życiu sztukę Nienackiego. Kiedyś kilka czytałem i myślę, że nie są najłatwiejsze dla aktorów. Ten zespół wybrał dramat moim zdaniem mniej ciekawy, z prostym przekazem, ale mający (z punktu widzenia amatorskiej grupy) tę zaletę że składa się z jednego aktu i nie wymaga szczególnych dekoracji. Nauczyli się ról po łebkach ale je zrozumieli, co nieraz pozwalało im wyjść z opresji niepamięci i uratować sens kwestii. I słychać, że widownia też była zadowolona. Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 153 razy Wiek: 50 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 31580 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-09-29, 19:17:48
Kynokephalos napisał/a:
Ten zespół wybrał dramat moim zdaniem mniej ciekawy, z prostym przekazem, ale mający (z punktu widzenia amatorskiej grupy) tę zaletę że składa się z jednego aktu i nie wymaga szczególnych dekoracji.
W miarę łatwy do ogarnięcia byłby też Golem. Moje ulubione Nekropolis i Termitiera wymagałyby niestety dużo więcej wysiłku.
Ostatnio zmieniony przez Berta von S. 2016-09-29, 19:18, w całości zmieniany 1 raz
Nietajenko Forumowy Badacz Naukowy Ojciec dwójki dzieci
Dzięki Mirku, obejrzę z przyjemnością zwłaszcza, że wbrew przekonaniom Anny, z którą onegdaj uderzyłem w polemikę, uważam sztuki Nienackiego za bardzo udane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.