1. otwieramy obrazek w irfanview
2. zaznaczamy myszką kawałek który ma być widoczny
3. wybieramy z menu Edit polecenie Cut - area outside of the selection
4. zapisujemy obrazek na dysku i ...
5. wrzucamy do wątku 'Jakie to miejsce samochodzikowe'.
Tak wyprodukowałem poniższy uzupełniający obrazek do tego wyżej.
To z grubsza wiadomo, ale co jeżeli nikt nie odgadnie i trzeba będzie odsłonić 2 czy 3 obrazek?
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 1138 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-29, 08:25:45
Szara Sowa napisał/a:
Maj napisał/a:
Prosty sposób zasłaniania z użyciem irfanview:
1. otwieramy obrazek w irfanview
2. zaznaczamy myszką kawałek który ma być widoczny
3. wybieramy z menu Edit polecenie Cut - area outside of the selection
4. zapisujemy obrazek na dysku i ...
5. wrzucamy do wątku 'Jakie to miejsce samochodzikowe'.
Tak wyprodukowałem poniższy uzupełniający obrazek do tego wyżej.
To z grubsza wiadomo, ale co jeżeli nikt nie odgadnie i trzeba będzie odsłonić 2 czy 3 obrazek?
Wtedy się będziemy martwić. Jeszcze się nie zdarzyło żeby ktoś nie odgadł za pierwszym razem.
W sumie odsłonięcie kilku partii zdjęcia możemy osiągnąć w irfanview przez wielokrotne cut selection . Tylko oczywiście w każdej kolejnej odsłonie startujemy z pełnego obrazka.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2020-06-29, 09:33, w całości zmieniany 4 razy
Ostatnio zmieniony przez Maj 2020-06-29, 08:36, w całości zmieniany 2 razy
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32321 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-29, 10:22:11
Maj napisał/a:
Z ciekawości: czy wiedziałaś od razu, czy wykorzystałaś łaciński napis, który jednoznacznie wskazuje, że to Kościół Marii Panny ?
Przez łaciński napis, ale nie wskazywał jednoznacznie, bo najpierw wyskoczyły różne inne wyniki.
Maj napisał/a:
W sumie odsłonięcie kilku partii zdjęcia możemy osiągnąć w irfanview przez wielokrotne cut selection . Tylko oczywiście w każdej kolejnej odsłonie startujemy z pełnego obrazka.
Można też wycinać kolejne fragmenty zdjęcia w zwykłej windowsowskiej przeglądarce i dorzucać. Teraz np. tak wycięłam. Co to?
Pomógł: 52 razy Wiek: 53 Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 12588 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2020-06-29, 17:54:06
Aby zagadki miały charakter edukacyjny, proponuję by oprócz podawania miejsca, podawać również tytuł książki(ew. filmu ) z którym dana zagadka się wiąże.
Wysłany: 2020-06-29, 19:54:31
Rólka napisał/a:
Aby zagadki miały charakter edukacyjny, proponuję by oprócz podawania miejsca, podawać również tytuł książki(ew. filmu ) z którym dana zagadka się wiąże.
Słusznie.
Pałac w Starym Gostkowie - pierwowzór dworu Czerskiego w Janówce w "Niesamowitym Dworze". B. lubię tę część, dużo humoru. Mój ulubiony cytat: "Kłóćcie się z nim!".
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32321 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-30, 00:41:10
Rólka napisał/a:
Aby zagadki miały charakter edukacyjny
Wolałabym dla odmiany coś nie-edukacyjnego.
Maj napisał/a:
Pałac w Starym Gostkowie - pierwowzór dworu Czerskiego w Janówce w "Niesamowitym Dworze". B. lubię tę część, dużo humoru. Mój ulubiony cytat: "Kłóćcie się z nim!".
Zgadza się.
A ND też cenię za humor (obok nastrojowego klimatu). Dialogi są tam genialne.
_________________ Drużyna 5
Kynokephalos Moderator Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku
Pomógł: 121 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6513 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2020-06-30, 01:49:35
Maj napisał/a:
Mój ulubiony cytat: "Kłóćcie się z nim!".
Ja też zawsze na niego zwracałem uwagę. :-)
A ulubiony to chyba ten: „Samochód mi się zepsuł, tak powiem” – obmyślałem kłamstwo.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Wysłany: 2020-06-30, 16:05:17
Kynokephalos napisał/a:
Maj napisał/a:
Mój ulubiony cytat: "Kłóćcie się z nim!".
Ja też zawsze na niego zwracałem uwagę. :-)
A ulubiony to chyba ten: „Samochód mi się zepsuł, tak powiem” – obmyślałem kłamstwo.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
Z samochodzikowych dużych miast (przynajmniej w Polsce) to zostaje Łódź (i ew. Kraków, ale tam poza zespołem adwokackim nic nie było. Ew. redakcja i garaże, ale chyba lokalizacja nieznana).
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
Wysłany: 2020-07-01, 17:16:56
irycki napisał/a:
Z samochodzikowych dużych miast (przynajmniej w Polsce) to zostaje Łódź (i ew. Kraków, ale tam poza zespołem adwokackim nic nie było. Ew. redakcja i garaże, ale chyba lokalizacja nieznana).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.