Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 1138 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-03-19, 18:50:33
Chemas napisał/a:
Maj napisał/a:
Co myślicie o jeszcze jednej formie: rebusie? Pomysł nasunął mi się, po tym jak Chemas wrzucił kormorana. Tylko by trzeba zaznaczać, że to rebus.
Może się wielu nie spodobać Nie ma u nas zbyt wielkiego koła zwolenników rebusów, a dodatkowo jeszcze część odgadujących i wymyślających ostatnio coś nie jest aktywnych.
Można spróbować, czemu nie Pytanie tylko, jak by to miało być. Bo klasyczny rebus już mamy, a i tak na ogół te rebusy są samochodzikowe.
Po prostu dochodzi możliwość zadania zagadki także w ten sposób. A czy ktoś skorzysta i w jaki sposób - jego wybór.
Myślę, że tak jak do tej pory większość zagadek to będą zdjęcia; a schematyczne mapki, plany, rysunki, słowne, rebusy/skojarzenia będą się pojawiać od święta.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-22, 12:05, w całości zmieniany 5 razy
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Wysłany: 2023-03-26, 23:15:22
Jakie to miejsce samochodzikowe - zagadka słowna
W niniejszej zagadce pytam o miejsce, w którym był Pan Samochodzik. Miejsce to jest w Polsce. W nazwie tego miejsca jest jakiś zwierzak. Zwierzak ten kojarzy się z pewnym miastem, w którym co prawda Pan Samochodzik nie był, ale w samochodzikach pada nazwa tego miasta.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-27, 22:37, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2023-03-27, 16:49:24
She napisał/a:
A co do Twojej zagadki, to się jeszcze nie zastanawiałam, byłam pewna, że Yvonne trafiła.
To trochę ułatwię:
W niniejszej zagadce pytam o miejsce, w którym był Pan Samochodzik. Miejsce to jest w Polsce. W nazwie tego miejsca jest jakiś zwierzak. Zwierzak ten kojarzy się z pewnym miastem (i jest to miasto, a nie miasteczko czy mieścina). W tym mieście Pan Samochodzik nie był (w każdym razie autor o tym nie napisał), ale w samochodzikach pada jego nazwa (i to więcej niż raz).
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-27, 22:37, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2023-03-27, 22:27:40
Yvonne napisał/a:
Od początku chodzi mi jeszcze po głowie Jelenia Góra, ale nie mogę przypomnieć sobie żadnego miejsca z jeleniem.
Nie: Czaplak, Kozi Rynek, Jezioro Żabie, coś z jeleniem
Jeszcze trochę ułatwiam:
W niniejszej zagadce pytam o MIEJSCE, w którym był Pan Samochodzik.
Był, ale krótko. Nie był sam. MIEJSCE to jest w Polsce.
W nazwie tego MIEJSCA jest jakiś zwierzak. Zwierzak ten kojarzy się z pewnym miastem (miastem, a nie miasteczkiem, mieściną, wsią). W tym mieście Pan Samochodzik nie był (w każdym razie autor o tym nie napisał), ale w samochodzikach pada jego nazwa (i to więcej niż raz).
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-27, 22:39, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2023-03-27, 23:22:09
Lolek napisał/a:
Maj napisał/a:
miastem, a nie miasteczkiem, mieściną, wsią ... W tym mieście Pan Samochodzik nie był
W Polsce?
No dobrze Lolku, dopiszę tę informację, teraz będzie już łatwiej:
Nie: Czaplak, Kozi Rynek, Jezioro Żabie, coś z jeleniem.
W niniejszej zagadce pytam o MIEJSCE, w którym był Pan Samochodzik.
Był, ale krótko. Nie był sam. MIEJSCE to jest w Polsce.
W nazwie tego MIEJSCA jest jakiś zwierzak. Zwierzak ten kojarzy się z pewnym miastem (miastem, a nie miasteczkiem, mieściną, wsią). W tym mieście Pan Samochodzik nie był (w każdym razie autor o tym nie napisał), ale w samochodzikach pada jego nazwa (i to więcej niż raz). To miasto NIE jest w Polsce.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-28, 18:00, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.