Wysłany: 2020-06-23, 21:56:03 Jakie to miejsce samochodzikowe? (pokazujemy fragment)
Uwaga, spróbujmy zrealizować pomysł Maja i pobawić się w zgadywanie miejsc samochodzikowych z fragmentów fotografii!
Zasady:
- byłoby fajnie jakby zdjęcia były własnoręcznie wykonane (okazja żeby zajrzeć do swojego archiwum, przypomnieć sobie i coś wybrać), ale chyba nie musi to być obligatoryjne,
- zdjęcia muszą dotyczyć miejsc dobrze znanych i kojarzonych z Samochodzikami,
- wrzucamy fragment zdjęcia,
- czekamy na odpowiedzi, jeżeli przez jakiś czas nikt nie zgadnie, odsłaniamy kolejny fragment.
- kolejną zagadkę zadaje zwycięzca bieżącej rundy
Na dobry początek coś wrzucę!
Tylko niestety wyszedł mi od razu problem natury programowej, tzn. może ktoś wrzuci info jaki program byłby do tego najlepszy i jak to w tym programie najprościej zrobić.
Bo to jest trochę skomplikowana sprawa...
Wysłany: 2020-06-24, 14:58:03 Re: Jakie to miejsce samochodzikowe?
Szara Sowa napisał/a:
Tylko niestety wyszedł mi od razu problem natury programowej, tzn. może ktoś wrzuci info jaki program byłby do tego najlepszy i jak to w tym programie najprościej zrobić.
Dlaczego skomplikowane?
Bez instalowania czegokolwiek - windowsowy Paint i nie trzeba nic więcej. Do tego żeby zamazać niepotrzebny fragment zdjęcia wystarczy ustawić dowolny duży pędzel, czarny kolor i kilka-kilkanaście razy machnąć myszką.
Jeśli chcecie się bawić z maską to jest darmowy GIMP, ale jaki sens miałoby instalowanie tak potężnego (i skomplikowanego na początku dla laików) narzędzia żeby zrobić tak prostą rzecz?
Ostatnio zmieniony przez bans 2020-06-24, 15:03, w całości zmieniany 2 razy
Po prostu za pierwszym razem zamażesz całość prócz jednego miejsca, za drugim - całość prócz tego pierwszego (na oko, nie musi przecież być idealnie tak samo?) i drugiego, za trzecim całość oprócz dwóch poprzednich i trzeciego itd. - myślę że to i tak łatwiejsze niż zabawa w instalację i naukę obsługi GIMPA ;)
Można tez zainstalować darmowego do celów niekomercyjnych IrfanView i korzystając z opcji "zaznacz" a potem z wycinania tego co jest poza zaznaczeniem
Po prostu za pierwszym razem zamażesz całość prócz jednego miejsca, za drugim - całość prócz tego pierwszego (na oko, nie musi przecież być idealnie tak samo?) i drugiego, za trzecim całość oprócz dwóch poprzednich i trzeciego itd. - myślę że to i tak łatwiejsze niż zabawa w instalację i naukę obsługi GIMPA ;)
Można tez zainstalować darmowego do celów niekomercyjnych IrfanView i korzystając z opcji "zaznacz" a potem z wycinania tego co jest poza zaznaczeniem
Wiadomo że można sobie to robić chałupniczo, ale moje pytanie dotyczyło metody robiącej to bardziej maszynowo.
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32321 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-24, 22:57:33
Szara Sowa napisał/a:
Wiadomo że można sobie to robić chałupniczo, ale moje pytanie dotyczyło metody robiącej to bardziej maszynowo.
Nie wiem, co rozumiesz przez "maszynowo".
Ja mam Photoshopa - zdjęcie masz na jednaj warstwie, a drugą np. zalewasz farbą na czarno i wycinasz okienko. A potem (jeśli nikt nie zgadł) kolejne okienko i.t.d.
GIMP to w zasadzie PS, tyle że w wersji darmowej.
Podobnie jak Open Office, czy Libre Office to MS Office.
Tylko, jak ktoś wcześniej korzystał z PS, z korzystaniem z GIMPA będzie pewnie problem ...
Ostatnio zmieniony przez Robert 2020-06-24, 23:44, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam Photoshopa - zdjęcie masz na jednaj warstwie, a drugą np. zalewasz farbą na czarno i wycinasz okienko. A potem (jeśli nikt nie zgadł) kolejne okienko i.t.d.
Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2020-06-25, 07:39, w całości zmieniany 1 raz
Kynokephalos Moderator Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku
Pomógł: 121 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6513 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2020-06-25, 08:09:14
Szara Sowa napisał/a:
Berta von S. napisał/a:
GIMPa nie znam - są tam warstwy?
Podbijam pytanie!
No są, są. Tak jak napisał Robert, GIMP to z punktu widzenia użytkownika naśladownictwo Photoshopa, przynajmniej w zakresie jego podstawowych cech i funkcji.
Pozdrawiam,
Kynokephalos.
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Kwi 2014 Posty: 259 Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-06-25, 10:34:29
GIMP to pogmatwany kloc, psujący system. IrfanView jest dobry, obsługuje filtry z Photoshopa, ale nie ma warstw i historii. Najlepszym wyjściem jest dopadnięcie (były wersje prastare dodawane do gazet itp) historycznej ale pełnej wersji (nie Lite) z ubiegłego wieku - nie dość że w pełni funkcjonalna (dzisiejsze wersje różnią się dodatkami), to jeszcze portable. Działa na wszystkich windozach i linuksach+wine. Mam taką wersję 5.0 z 1998 r.
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 1138 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-25, 21:36:14
Przepraszam, że wcinam się dyskusję o programach graficznych
Myślę, że alternatywą dla osób mniej obeznanych z takimi programami jest zrobienie cropa w irfanview.
A oto moja (prosta) zagadka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.