Pomógł: 23 razy Dołączył: 22 Sie 2017 Posty: 2741 Skąd: Wyspy Pacyfiku
Wysłany: 2020-06-20, 01:10:08
Berta von S. napisał/a:
dart napisał/a:
Seth_22 napisał/a:
Nie mogę uwierzyć, że Winnetou cieszy się takim wzięciem...
Jest najbardziej niekontrowersyjny.
No i wygrał skubany nudziarz...
Seth_22 napisał/a:
Proponuję, by zwolennicy triumfatorki/triumfatora sondy uzasadnili po wszystkim swój wybór ;) To może być bardziej interesujące niż same wyniki.
Popieram wniosek!
Uwaga uzasadniam:
1. Winnetou to drugie alter ego autora. Swoją drogą gdyby pierwsze zostało poddane pod głosowanie to pewnie nie weszłoby do finału
2. "Winnetou" ten oryginalny Karola Maya, był najczęściej (czyli kilkanaście razy), po Samochodziku czytaną, przeze mnie książką w dzieciństwie, a ten w Samochodziku jest kalką pierwowzoru jeśli chodzi o zestaw szlachetnych cech...
...wzruszyłem się...
...poruszyliście taką strunę...
...a wy prześmiewcy na kogo głosowaliście
P.S drugą postacią na którą głosowałem była Bajeczka. Nawet nie będę uzasadniał bo Berta nie zrozumie, a Seth nawet jak zrozumiie to czy się przyzna
Winnetou był chyba jedyną dorosłą postacią męską w całej serii, którą można nazwać przyjacielem Tomasza. Poza tym występował w 2 częściach, w jednej jako postać pierwszoplanowa, a w drugiej jako drugoplanowa, to też wyjątkowa sprawa. Poza tym jaki prawdziwy facet nie chciałby zamieszkać w drewnianym domku nad jeziorem w dziczy?
Nie mogę uwierzyć, że Winnetou cieszy się takim wzięciem...
Jest najbardziej niekontrowersyjny.
No i wygrał skubany nudziarz...
Seth_22 napisał/a:
Proponuję, by zwolennicy triumfatorki/triumfatora sondy uzasadnili po wszystkim swój wybór ;) To może być bardziej interesujące niż same wyniki.
Popieram wniosek!
Uwaga uzasadniam:
1. Winnetou to drugie alter ego autora. Swoją drogą gdyby pierwsze zostało poddane pod głosowanie to pewnie nie weszłoby do finału
2. "Winnetou" ten oryginalny Karola Maya, był najczęściej (czyli kilkanaście razy), po Samochodziku czytaną, przeze mnie książką w dzieciństwie, a ten w Samochodziku jest kalką pierwowzoru jeśli chodzi o zestaw szlachetnych cech...
...wzruszyłem się...
...poruszyliście taką strunę...
P.S drugą postacią na którą głosowałem była Bajeczka. Nawet nie będę uzasadniał bo Berta nie zrozumie, a Seth nawet jak zrozumiie to czy się przyzna
Na kogo mogą głosować prześmiewcy? Wiadomo! A jeśli chodzi o Twoje pytanie, odpowiadam: przyznaję się.
Winnetou był chyba jedyną dorosłą postacią męską w całej serii, którą można nazwać przyjacielem Tomasza. Poza tym występował w 2 częściach, w jednej jako postać pierwszoplanowa, a w drugiej jako drugoplanowa, to też wyjątkowa sprawa. Poza tym jaki prawdziwy facet nie chciałby zamieszkać w drewnianym domku nad jeziorem w dziczy?
A dla autora ankiet zasłużone "pomógł"!
Czekam teraz na trzecią obiecaną ankietę!
E tam, Waldek też był jego przyjacielem. Tylko - jak powiedziałby klasyk - była to "szorstka przyjaźń"
Wysłany: 2020-06-21, 01:32:24
Kpt Petersen napisał/a:
Na Marczaka rzecz jasna.
+ Baturę
A wcześniej na Bigosa, Anatola, Kuryłłę, Pilarczykową, harcerzy, Krwawą Mary, Ankę...
I Bajeczkę.
Kpt Petersen napisał/a:
drugą postacią na którą głosowałem była Bajeczka. Nawet nie będę uzasadniał bo Berta nie zrozumie, a Seth nawet jak zrozumiie to czy się przyzna
Jasne, że rozumiem - z kobiecych postaci w Kanonie najbardziej chciałabym być Krwawą Mary, Bajeczką albo Anką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.