Z uwagi na dość duże zainteresowanie w zmaganiach o najlepszą część kanonu, proponuję kolejna zabawę. Wybieramy według własnego uznania bohatera, który w jakiś sposób wydaje się nam ciekawy, sympatyczny, genialny, groźny, zabawny, lub też na bohatera, który naszym zdaniem wiele wnosi....kryteria oceny pozostawiam Wam. Traktujmy jednak te pucharowe zmagania jako formę zabawy. O ile pozycje kanonu samochodzikowego na które głosowaliśmy są ściśle określone, tak bohaterowie na których będziemy oddawać głosy już nie. Wybrałem po trzech bohaterów z każdej części. Zdaję sobie sprawę, iż niekoniecznie głosujący mogą podzielać mój wybór, zatem nie traktujmy tego jak wybory tego najciekawszego, ale jak zabawę. Są bowiem pozycje gdzie ciężko wybrać trójkę, tak wielu jest charakterystycznych i znaczących bohaterów. Niestety ktoś musiał dokonać wstępnej selekcji i gromy ciskajcie we mnie
Mój niekoniecznie dobry wybór jest następujący:
Wyspa złoczyńców:
Teresa
Zaliczka
Pilarczykowa
Pan Samochodzik i Templariusze:
Karen
Kozłowski
Anka
Księga strachów:
Kuryłło
Zenobia
Kasia
Niesamowity dwór:
Bigos
Panna Wierzchoń
Batura
Nowe przygody Pana Samochodzika:
Marta
Czarny Franek
Pan Anatol
Pan Samochodzik i zagadki Fromborka:
Cagliostro
mgr Pietruszka
Babie lato
Pan Samochodzik i Fantomas:
Yvonne
Robinoux
Pigeon
Pan Samochodzik i tajemnica tajemnic:
Helena
Ludmiła
mgr Skwarek
Pan Samochodzik i Winnetou:
Winnetou
Krwawa Mary
Milady
Pan Samochodzik i Niewidzialni:
Panna Monika
Greta Herbst
Kędziorek
Pan Samochodzik i złota rękawica:
Bajeczka
Pani Księżyc
Psycholog
Pan Samochodzik i człowiek z UFO:
Ralf Dawson
Florentyna
Don Pedro
Bonus:
Dyrektor Marczak
Harcerze (zbiorowo)
Zapraszam zatem do pierwszej ankiety. W pierwszej rundzie eliminujemy połowę, głosujemy zatem aż na 19 postaci !
Ostatnio zmieniony przez Captain Nemo 2020-06-05, 22:23, w całości zmieniany 1 raz
E tam, właśnie jak myślisz, to zaczynasz za bardzo kombinować i w końcu nie będziesz mógł podjąć decyzji- lepiej zdaj się na swoją podświadomość. Ona bezbłędnie wytypuje ci Pilarczykową
Co tu mysleć, to zabawa, mi zajęło to minute
Tym bardziej że wiele dogrywek będzie, więc miesiąc nie skończymy jak po tydzień będa ankiety
Dogrywka będzie 1 dniowa.
:027: We Fromborku Babie Lato odgrywa rolę marginesową raczej. A panna Ala to pies?
O Babim lecie Tomasz pamiętał całe życie, o Ali zapomniał już po następnej przygodzie
A tak serio to oczywiście można przy każdym tomie tak się zastanawiać, czy inne postacie nie lepsze....dlatego nie jest to oficjalna ankieta a forma zabawy. Tak z głowy sobie poleciałem i pomyślałem o Babim lecie, skoro Tomasz tak uparcie ją pamięta
Z drugiej strony czy zmiana Babiego lata na Alę coś by zmieniła ? Najważniejsi bohaterowie są, w starciu z Karen, Martą, Baturą czy Winnetou zarówno Ala jak i Babie lato polegną podejrzewam z kretesem
Tak jak mówiłem to forma zabawy nie oficjalnych mistrzostw ( bo wtedy musiałyby wziąć udział w ankiecie wszyscy bohaterowie książek) , kto ma ochotę niech się bawi, komu bohaterowie nie odpowiadają to oczywiście może wstrzymać się od głosu. Zdawałem sobie sprawę że nie dogodzi się wszystkim
Po tej zabawie zaproponuję kolejną jeszcze bardziej dyskusyjną jeśli chodzi o wybór, liczę się z tym że gromy będą leciały w moją stronę
Ostatnio zmieniony przez Captain Nemo 2020-06-06, 14:18, w całości zmieniany 1 raz
Kynokephalos Moderator Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku
Pomógł: 120 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6494 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2020-06-06, 19:42:13
Rozumiem ideę, i z podziękowaniem wybrałem z tego, co dali. Więc nie w trybie narzekania, lecz w ramach rozmowy którą - tak myślę - ta ankieta ma inspirować:
Najwyżej brwi podnosi zestaw postaci z "UFO". Teresa van Hagen była, można tak powiedzieć, ostatnią kobietą w życiu Pana Samochodzika, z którą łączyło go wiadome napięcie. W hacjendzie ostatni raz bawił się myślą o życiu we dwoje, zaś w drodze przez dżunglę może ostatni raz nocował z kimś sam na sam, a później wzbudził jej uczucie ratując życie.
Ale nawet jeśli zabrakło dla niej miejsca, jakie znalazło się dla tylu innych kobiet z pozostałych tomów - to dlaczego straciła je na korzyść szarego i niesamodzielnego don Pedra, zamiast na przykład oryginalnego i pełnego temperamentu don Gabriela, który tak bardzo Tomaszowi pomógł?
Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Robinoux Twórca Autor książek dokumentalnych oraz poezji
Pomógł: 55 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-06, 23:07:05
Captain Nemo napisał/a:
Z24 napisał/a:
We Fromborku Babie Lato odgrywa rolę marginesową raczej. A panna Ala to pies?
O Babim lecie Tomasz pamiętał całe życie, o Ali zapomniał już po następnej przygodzie
No, przynajmniej życie do czasów wyprawy do Fromborka .
Captain Nemo napisał/a:
Tak z głowy sobie poleciałem i pomyślałem o Babim lecie, skoro Tomasz tak uparcie ją pamięta
Podejrzewam, że PS był jej stalkerem. Przecież mówi o niej, że ma "dwoje uroczych dzieci". Skąd wie, że nie dwa wstrętne, odrażające bachory? Bo ją obserwował skrycie.
Może i masz rację...Jak żadna inna z samochodzikowych dam pojawia się ona aż w pięciu powieściach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.