Wysłany: 2020-05-21, 10:31:23 Obrazy występujęce w Fantomasie
Chyba jeszcze nigdzie nie mamy zabranych obrazów wokół których przecież toczy się akcja powieści Pan Samochodzik i Fantomas.
Są tu lepsi znawcy sztuki ode mnie, więc ja tylko na dobry początek wrzucam pierwszy skradziony obraz o którym jest mowa w powieści:
Plaża Renoira
I mamy problem, bo nie ma obrazu o takim tytule. Najbardziej zbliżony (w tytule) będzie chyba ten: Plage de Guernesey
Obraz naprawdę znajduje się w nieokreślonej kolekcji prywatnej.
Drugim możliwym kandydatem jest obraz zatytułowany:
Baie de Moulin Huet, Guernesey
który znajduje się w National Gallery w Londynie.
Ale on nie ma w tytule słowa "plaża"...
Choć zdaje się, że obraz może być jednak co nieco fikcyjny, gdyż jak przeczyta się dokładny opis, to nie do końca pasuje i do pierwszego i do drugiego:
Był to nieduży olejny obrazek o rozmiarach trzydzieści pięć na trzydzieści centymetrów,
w prostej, drewnianej ramie. Przedstawiał fragment normandzkiej plaży, jakby wybrany przypadkowo.
Jakaś roznegliżowana kobieta na pierwszym planie, inna, uchwycona przez malarza tylko
częściowo, w środku wiele „pustego” miejsca, a w głębi kilka dziecięcych postaci.
Mnóstwo żółci, ugru, bieli. Zamglone morze o delikatnej, niebieskiej barwie.
Widzę, że Szara Sowa ostro przyswaja książkę z myślą o konkursie Świetny pomysł na wątek! Mam nadzieję, że koledzy organizatorzy nie uznaję tego jako spojler
Pomógł: 56 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10754 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-21, 16:30:10
W kilku miejscach żeśmy tutaj - w szczególności John Dee - o tych obrazach lub co najmniej o obrazach tych mistrzów, o których mowa w powieści, napisali i zaopatrzyli - to znaczy głownie John Dee zaopatrzył w stosowne ilustracje. Pamiętam np. dyskusję o "Portecie lekarza" VvG.
Pomogła: 165 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32473 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-22, 00:26:25
Z24 napisał/a:
W kilku miejscach żeśmy tutaj - w szczególności John Dee - o tych obrazach lub co najmniej o obrazach tych mistrzów, o których mowa w powieści, napisali i zaopatrzyli - to znaczy głownie John Dee zaopatrzył w stosowne ilustracje. Pamiętam np. dyskusję o "Portecie lekarza" VvG.
No ale może warto w jednym osobnym temacie zebrać obrazy, które są w Fantomasie opisywane (były kradzione, czy też Tomasz je oglądał), choć można mieć przeczucie, że były to jednak obrazy fikcyjne, choć nawiązujące do oryginałów.
Na szybko znalazłem jeszcze takie, choć to zapewne nie wszystkie:
Memling "Madonna"
Watteau "Park"
Caravaggio - obraz świętego Mateusza
Van Gogh - Portret lekarza
Gauguin - Trzy nagie dziewczęta z Tahiti na piaszczystej plaży.
Dopiero w drugiej kolejności może skupmy się na obrazach z przypisów czy wtrąceń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.