Pomogła: 83 razy Dołączyła: 10 Sty 2010 Posty: 19253 Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2020-05-21, 06:56:24
Berta von S. napisał/a:
Robinoux napisał/a:
Adi napisał/a:
Robinoux napisał/a:
Adi napisał/a:
Robinoux napisał/a:
Berta von S. napisał/a:
Robinoux napisał/a:
Jakąż to tajemnicą są jacyś tam kłusownicy czy moczymorda Skałbana? Tajemnicą rodem spod budki z piwem czy też obskurnego sklepiku Pilarczykowej. A skarby Dunina? Czym mogą zachwycić w porównaniu do pięknych wierszy Kajki czy Kodrąba? Ciechocinek i dancingi w sanatorium - ot urok Wyspy. Pijani kuracjusze i podstarzałe matrony usiłujące wykrzesać z siebie czwartą młodość pomiędzy pucio pucio i okładaniem się borowiną. A fe!
Się uśmiałam.
Może byś mini-recenzje jeszcze kilku tomów trzasnął?
Jak mnie wena trzepnie, to ci nawet recenzję "Ostrego cienia mgły" trzasnę
Wolałbym nie do tej pory głośno parskam...jak można uznać wyższość "Rękawicy" od "Wyspy". Za profanację "Księgi Strachów" wyzwę na pojedynek!
Pojedynek powiadasz? Ja o tobie Adi chyba jeszcze nie pisałem w mojej Jedynie Słusznej Kontynuacji...
Dopowiem tylko, że rzucę wtedy rękawicą a mym sekundantem i druhem będzie dzielny Zet!
Zet o ile dobrze pamiętam obecnie siedzi w pralce, więc raczej ci niewiele pomoże
Idealne miejsce na przeczekanie pandemii.
Ładne drzewko.
Faktycznie długo już w tej pralce siedzi.
Robinoux, machnąłbyś jakiś ciąg dalszy.
Bardzo podoba mi się Twoja teza Capitan_Nemo o zmianie gustów Normalnie bym nie uwierzył, że coś mi się w gustach zmienia, ale... jak miałem oddać szósty głos, to długo się zastanawiałem, czy wybrać Wyspę Złoczyńców (i akcję w dzisiejszym województwie kujawsko-pomorskim), czy mazurskie klimaty Nowych Przygód....
Bardzo podoba mi się Twoja teza Capitan_Nemo o zmianie gustów Normalnie bym nie uwierzył, że coś mi się w gustach zmienia, ale... jak miałem oddać szósty głos, to długo się zastanawiałem, czy wybrać Wyspę Złoczyńców (i akcję w dzisiejszym województwie kujawsko-pomorskim), czy mazurskie klimaty Nowych Przygód....
Jakąż to tajemnicą są jacyś tam kłusownicy czy moczymorda Skałbana? Tajemnicą rodem spod budki z piwem czy też obskurnego sklepiku Pilarczykowej. A skarby Dunina? Czym mogą zachwycić w porównaniu do pięknych wierszy Kajki czy Kodrąba? Ciechocinek i dancingi w sanatorium - ot urok Wyspy. Pijani kuracjusze i podstarzałe matrony usiłujące wykrzesać z siebie czwartą młodość pomiędzy pucio pucio i okładaniem się borowiną. A fe!
Się uśmiałam.
Może byś mini-recenzje jeszcze kilku tomów trzasnął?
Prawda..doskonałe Ciekaw też jestem innych streszczeń/recenzji w tym tonie.
Do dzieła Robinoux!
Pomógł: 63 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 11058 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-21, 15:26:08
rkpior napisał/a:
Teraz to może nie widać już tego w wynikach, ale na początku widać to było, że akurat toczyła się intensywna wymiana poglądów w działach Winnetou i NPPS. Przypomina mi to okoliczności zestawienia listy przebojów wszechczasów, jaką w latach 80-tych "ustawiał" znany prezenter programu III PR Piotr K. Prze cały miesiąc wcześniej wałkował swoich faworytów, tj. oczywiście Cepów i Genesis. Prawdziwie sympatycznym zaskoczeniem dla mnie było, że mimo wszelkich wysiłków pana Piotra na jedno z pierwszych miejsc załapał się "Child in time" Purpli.
Cytat:
rkpior napisał/a:
RKP
Mam nadzieję, ze wybrales Nowe Przygody ;)
I jak tu liczyć na obiektywizm organizatorów ankiety?
Eques napisał/a:
Zagapiłem się i gdyby nie info na pejsbuku nie zagłosowałbym. I nigdy nie dowiedziałbym się, że są ludzie lubiący PSiUFO
Dlaczego? Mam różne pretensje do autora o tę pozycję, o czym napisałem już sporo . Ale można ją cenić dla promocji sztuki kultur prekolumbijskich obszaru Kolumbii, (jest tam co nieco o tym), postaci Florentyny, a przede wszystkim Teresy van Hagen oraz owej wszystkożernej melancholii...
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2020-05-21, 16:23, w całości zmieniany 1 raz
Wyłoniliśmy szóstkę półfinalistów, którzy zmierzą się w kolejnej ankiecie.
Są to:
Pan Samochodzik i Templariusze
Nowe przygody Pana Samochodzika
Niesamowity Dwór
Pan Samochodzik i Winnetou
Księga strachów
Pan Samochodzik i zagadki Fromborka
Jeśli chodzi o moje odczucia to dwie rzeczy mnie zaskoczyły. Pierwsza to zwycięstwo w ćwierćfinale "Templariuszy". Owszem bardzo dobra część, ale wygrana nie zaskoczyła. Druga to brak w półfinale "Tajemnic", które osobiście cenię wyżej, aniżeli "Frombork", który awansował.
Zapraszam zatem do ankiety półfinałowej.
Zagłosowałem jakiś czas temu, a teraz przeczytałem wnikliwie wątek i dyskusję.
Powiem Wam szczerze, że mi się wszystkie części podobają, włącznie z prologami. Chociaż trochę ciężko czyta mi się Pozwolenie.
Dodam, że z racji mojego zobowiązania, odświeżyłem sobie UFO, które stało i stało na mojej półce, podszedłem do tego główni z racji obowiązku przeczytania, a tymczasem stwierdziłem, że super się czyta. Każda z części jest inna, a poza tym fajnie jest prześledzić, jak zmieniały się preferencje pisarskie Nienackiego. No i nic się w żadnej części nie zmieniło, dalej są wyraziści bohaterowie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.