PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie to miejsce samochodzikowe? (pokazujemy fragment)
Autor Wiadomość
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający



Pomógł: 102 razy
Wiek: 53
Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 41851
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-06-23, 20:56:03   Jakie to miejsce samochodzikowe? (pokazujemy fragment)

Uwaga, spróbujmy zrealizować pomysł Maja i pobawić się w zgadywanie miejsc samochodzikowych z fragmentów fotografii!

Zasady:
- byłoby fajnie jakby zdjęcia były własnoręcznie wykonane (okazja żeby zajrzeć do swojego archiwum, przypomnieć sobie i coś wybrać), ale chyba nie musi to być obligatoryjne,
- zdjęcia muszą dotyczyć miejsc dobrze znanych i kojarzonych z Samochodzikami,
- wrzucamy fragment zdjęcia,
- czekamy na odpowiedzi, jeżeli przez jakiś czas nikt nie zgadnie, odsłaniamy kolejny fragment.
- kolejną zagadkę zadaje zwycięzca bieżącej rundy


Na dobry początek coś wrzucę!
Tylko niestety wyszedł mi od razu problem natury programowej, tzn. może ktoś wrzuci info jaki program byłby do tego najlepszy i jak to w tym programie najprościej zrobić.
Bo to jest trochę skomplikowana sprawa...

Co to i z jaką częścią jest związane?

7a.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 25,24 KB

_________________
Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2020-10-21, 10:23, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Muzygog 
Fanatyk Samochodzika



Pomógł: 11 razy
Wiek: 57
Dołączył: 04 Lis 2017
Posty: 2151
Skąd: Płock
Wysłany: 2020-06-23, 21:10:18   

Nasz (samochodziowy ) mistrz literówek...
_________________
Ostatnio zmieniony przez Muzygog 2020-06-23, 21:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający



Pomógł: 102 razy
Wiek: 53
Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 41851
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-06-23, 21:30:04   

A ja myślałem, że już ktoś odgadł... :027:
_________________
Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

 
 
Seth_22 
Fanatyk Samochodzika


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 17 Cze 2013
Posty: 1379
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-06-23, 22:08:11   

Kormoran w Iławie, "Nowe przygody".
_________________


Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.
Ostatnio zmieniony przez Seth_22 2020-06-23, 22:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający



Pomógł: 102 razy
Wiek: 53
Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 41851
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-06-24, 08:43:25   

Doskonale!

Zadajesz! :)

7.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 141,69 KB

_________________
Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

 
 
Seth_22 
Fanatyk Samochodzika


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 17 Cze 2013
Posty: 1379
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-06-24, 11:28:01   

Przekazuję to zadanie pierwszej chętnej osobie, ponieważ chwilowo nie dysponuję żadnym zdjęciem.
_________________


Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.
 
 
bans 
Uwielbia Samochodzika


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 674
Skąd: okolice Pszczyny
Wysłany: 2020-06-24, 13:58:03   Re: Jakie to miejsce samochodzikowe?

Szara Sowa napisał/a:

Tylko niestety wyszedł mi od razu problem natury programowej, tzn. może ktoś wrzuci info jaki program byłby do tego najlepszy i jak to w tym programie najprościej zrobić.


Dlaczego skomplikowane?
Bez instalowania czegokolwiek - windowsowy Paint i nie trzeba nic więcej. Do tego żeby zamazać niepotrzebny fragment zdjęcia wystarczy ustawić dowolny duży pędzel, czarny kolor i kilka-kilkanaście razy machnąć myszką.

Jeśli chcecie się bawić z maską to jest darmowy GIMP, ale jaki sens miałoby instalowanie tak potężnego (i skomplikowanego na początku dla laików) narzędzia żeby zrobić tak prostą rzecz?
Ostatnio zmieniony przez bans 2020-06-24, 14:03, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający



Pomógł: 102 razy
Wiek: 53
Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 41851
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-06-24, 14:25:32   

Przyznam się, że dość słabo znam Painta, więc się spytam, czy równie łatwo będzie zrobić 2, 3 itd. okienka w obrazie?
_________________
Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

 
 
bans 
Uwielbia Samochodzika


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 674
Skąd: okolice Pszczyny
Wysłany: 2020-06-24, 16:54:32   

Po prostu za pierwszym razem zamażesz całość prócz jednego miejsca, za drugim - całość prócz tego pierwszego (na oko, nie musi przecież być idealnie tak samo?) i drugiego, za trzecim całość oprócz dwóch poprzednich i trzeciego itd. - myślę że to i tak łatwiejsze niż zabawa w instalację i naukę obsługi GIMPA ;)

Można tez zainstalować darmowego do celów niekomercyjnych IrfanView i korzystając z opcji "zaznacz" a potem z wycinania tego co jest poza zaznaczeniem

wycinanki.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 249,92 KB

 
 
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający



Pomógł: 102 razy
Wiek: 53
Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 41851
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-06-24, 18:15:06   

bans napisał/a:
Po prostu za pierwszym razem zamażesz całość prócz jednego miejsca, za drugim - całość prócz tego pierwszego (na oko, nie musi przecież być idealnie tak samo?) i drugiego, za trzecim całość oprócz dwóch poprzednich i trzeciego itd. - myślę że to i tak łatwiejsze niż zabawa w instalację i naukę obsługi GIMPA ;)

Można tez zainstalować darmowego do celów niekomercyjnych IrfanView i korzystając z opcji "zaznacz" a potem z wycinania tego co jest poza zaznaczeniem


Wiadomo że można sobie to robić chałupniczo, ale moje pytanie dotyczyło metody robiącej to bardziej maszynowo.
_________________
Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

 
 
Berta von S. 
Administratorka Wspomagająca
nienackofanka



Pomogła: 134 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 29300
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-24, 21:57:33   

Szara Sowa napisał/a:

Wiadomo że można sobie to robić chałupniczo, ale moje pytanie dotyczyło metody robiącej to bardziej maszynowo.

Nie wiem, co rozumiesz przez "maszynowo". :okulary:
Ja mam Photoshopa - zdjęcie masz na jednaj warstwie, a drugą np. zalewasz farbą na czarno i wycinasz okienko. A potem (jeśli nikt nie zgadł) kolejne okienko i.t.d.
_________________
 
 
bans 
Uwielbia Samochodzika


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 674
Skąd: okolice Pszczyny
Wysłany: 2020-06-24, 22:02:33   

Berta von S. napisał/a:
Ja mam Photoshopa .


Oryginał?

Pisałem już o darmowym GIMPie - to niemal to samo.
 
 
Berta von S. 
Administratorka Wspomagająca
nienackofanka



Pomogła: 134 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 29300
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-24, 22:06:08   

bans napisał/a:

Oryginał?

Pisałem już o darmowym GIMPie - to niemal to samo.

To zbyt osobiste pytanie. :okulary:

GIMPa nie znam - są tam warstwy?
_________________
 
 
Robert 
Fanatyk Samochodzika



Pomógł: 14 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Sty 2014
Posty: 3912
Skąd: Świętochłowice
  Wysłany: 2020-06-24, 22:43:14   

Berta von S. napisał/a:
GIMPa nie znam - są tam warstwy?


GIMP to w zasadzie PS, tyle że w wersji darmowej.
Podobnie jak Open Office, czy Libre Office to MS Office.
Tylko, jak ktoś wcześniej korzystał z PS, z korzystaniem z GIMPA będzie pewnie problem ... :D
_________________
Ostatnio zmieniony przez Robert 2020-06-24, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający



Pomógł: 102 razy
Wiek: 53
Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 41851
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-06-25, 06:39:02   

Berta von S. napisał/a:
Ja mam Photoshopa - zdjęcie masz na jednaj warstwie, a drugą np. zalewasz farbą na czarno i wycinasz okienko. A potem (jeśli nikt nie zgadł) kolejne okienko i.t.d.


No własnie o to chodzi!

Berta von S. napisał/a:
GIMPa nie znam - są tam warstwy?


Podbijam pytanie!

Ale może ktoś coś zada!
_________________
Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2020-06-25, 06:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kynokephalos 
Moderator
Przewodniczący Kapituły Samochodzik. Książka Roku



Pomógł: 77 razy
Dołączył: 07 Cze 2011
Posty: 6055
Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2020-06-25, 07:09:14   

Szara Sowa napisał/a:
Berta von S. napisał/a:
GIMPa nie znam - są tam warstwy?
Podbijam pytanie!

No są, są. Tak jak napisał Robert, GIMP to z punktu widzenia użytkownika naśladownictwo Photoshopa, przynajmniej w zakresie jego podstawowych cech i funkcji.

Pozdrawiam,
Kynokephalos.
_________________
Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.

 
 
omszały głaz 
Sympatyk Samochodzika


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Kwi 2014
Posty: 196
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-06-25, 09:34:29   

GIMP to pogmatwany kloc, psujący system. IrfanView jest dobry, obsługuje filtry z Photoshopa, ale nie ma warstw i historii. Najlepszym wyjściem jest dopadnięcie (były wersje prastare dodawane do gazet itp) historycznej ale pełnej wersji (nie Lite) z ubiegłego wieku - nie dość że w pełni funkcjonalna (dzisiejsze wersje różnią się dodatkami), to jeszcze portable. Działa na wszystkich windozach i linuksach+wine. Mam taką wersję 5.0 z 1998 r.
 
 
Maj 
Stały bywalec forum
Maj


Pomógł: 3 razy
Wiek: 50
Dołączył: 12 Cze 2020
Posty: 414
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-25, 20:36:14   

Przepraszam, że wcinam się dyskusję o programach graficznych :053:
Myślę, że alternatywą dla osób mniej obeznanych z takimi programami jest zrobienie cropa w irfanview.
A oto moja (prosta) zagadka.

Photo1572.jpg
Plik ściągnięto 2043 raz(y) 20,34 KB

 
 
Rólka 
Moderator
Szef forumowej sekcji sportowej



Pomógł: 32 razy
Wiek: 50
Dołączył: 26 Maj 2015
Posty: 13615
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2020-06-25, 22:13:25   

Cmentarz z Templariuszy!!!
_________________
 
 
Maj 
Stały bywalec forum
Maj


Pomógł: 3 razy
Wiek: 50
Dołączył: 12 Cze 2020
Posty: 414
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-26, 07:44:24   

Brawo. Ten motyw się pamięta - najazd kamery w serialu.

Cale zdjecie. I dla porówania jak w 1998 wygladalo.

cm.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 85,62 KB

Ostatnio zmieniony przez Maj 2020-06-26, 07:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Reklama:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo

Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.

Zapoznaj się również z nasza Polityka Prywatnosci (z dn. 09.08.2019)

  
ROZUMIEM
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 20