Pomógł: 48 razy Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 7162 Skąd: PRL
Wysłany: 2017-07-09, 16:53:21 Jak Hela i Lola skarbu szukały - zagadka szalonego botanika
Jak Hela i Lola skarbu poszukiwały czyli zagadka szalonego botanika.
W wydanej w 1918 r., a więc już niemal wiek temu, powieści Ireny Gajewskiej „Kierdej”
(Tu kilka słów o niej: http://pansamochodzik.net...p=314020#314020 )
znalazłem tajemniczy akrostych:
Pensjonarki Hela i Lola rozwiązały tę zagadkę bez trudu, a jak poradzą sobie z nią nasi forumowicze? Rozwiązania przesyłamy do mnie na pw. do końca lipca. Powodzenia
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32462 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-11, 11:57:58 Re: Jak Hela i Lola skarbu szukały - zagadka szalonego botan
Protoavis napisał/a:
Pensjonarki Hela i Lola rozwiązały tę zagadkę bez trudu, a jak poradzą sobie z nią nasi forumowicze? Rozwiązania przesyłamy do mnie na pw. do końca lipca. Powodzenia
Pomógł: 48 razy Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 7162 Skąd: PRL
Wysłany: 2017-09-25, 10:19:37
John ma rację, motywacja się przyda Pierwsza osoba, która do końca roku prześle mi na PW poprawne rozwiązanie otrzyma książkę ufundowaną przez wydawnictwo Replika:
Anita Czupryn, Paweł Brzozowski „Tadeusz Broś. Sorry Batory, czyli przypadki Pana Teleranka”
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 08 Lip 2011 Posty: 2157 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-02, 15:47:51
Udało mi się wpaść na trzy czy cztery nazwy, ale cała zagadka trochę niemożliwa do rozwiązania, bo odpowiedzi nie trzymają się jakiejś spójnej zasady . Raz mamy nazwę polską, obok łacińską, raz liczbę pojedynczą, drugi raz mnogą... Bohaterki oczywiście zawsze trafiają prawidłowo, ale w rzeczywistości trzeba by pewnie już po odgadnięciu nazw roślin wypróbować x możliwości, żeby trafić na prawidłowy układ.
Nietajenko Forumowy Badacz Naukowy Ojciec dwójki dzieci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.