PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: John Dee
2020-01-05, 19:46
Nasza kuchnia
Autor Wiadomość
She 
Junior Adminka



Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 19574
Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2022-05-06, 11:19:12   

Chemas napisał/a:
dla mnie są trzy czynności termiczne w kuchni: gotowanie, smażenie, pieczenie.



Samego gotowania jest kilka sposobów ;-) :p
_________________


Semel scriptum, decies lectum!
 
 
Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej



Pomógł: 42 razy
Wiek: 55
Dołączył: 04 Wrz 2021
Posty: 11831
Skąd: Złocieniec
Wysłany: 2022-05-06, 12:10:15   

She napisał/a:
Samego gotowania jest kilka sposobów ;-) :p


No wiem, na przykład na parze, uprościłem ;-)
_________________


Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie
 
 
Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej



Pomógł: 42 razy
Wiek: 55
Dołączył: 04 Wrz 2021
Posty: 11831
Skąd: Złocieniec
Wysłany: 2022-07-01, 14:00:48   

Wczoraj dostałem od znajomego z działki botwinkę. Dzisiaj była zupa botwinowa, oczywiście na wstępnie podsmażanych ziemniakach. Botwinka posiekana (liście), bulwy pokrojone. Do tego ma się rozumieć jajka na twardo. W taką pogodę nic lepszego!
_________________


Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2022-08-14, 18:15:02   

O cebularzu lubelskim



dyskutowaliśmy już tu
https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=424839#424839
https://www.smakizpolski....arz-lubelski-2/

Ta moje kreacja jest trochę do niego podobna, tylko że zamiast cebuli, maku wziąłem szpinak i ser (feta). Smakuje nieźle, jak na potrawę wegetariańskią.

 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2022-08-19, 19:40:48   

Jeszcze raz ta sama potrawa, tylko tym razem początkowo niepokojąco płynny placek pod spodem jest z mąki grochowej, która jest bardziej low-carb.





Pomijając fakt, że placek się przypiekł, po nie miałem masła pod ręką, by wysmarować foremkę - pycha. Będzie się częściej pojawiać na stole.

 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2022-08-26, 15:22:42   

Farinata.



Eksperymentuję dalej z mąką grochową, co doprowadziło mnie do prostej potrawy, która we Włoszech zwie się farinata. Ten naleśnik jest pyszny, szczególnie, gdy jest jeszcze ciepły, nieskomplikowany i zdrowy, bo zawiera tylko mąkę grochową, wodę, sól, olej oliwkowy i gałązkę drobno posiekanego rozmarynu.



Formę natłuściłem używając Ghee, specjalne masło klarowane, ponoć posiadające właściwości lecznicze. Dodało farinacie wspaniale karmelowy zapach i lekko orzechowy smak.
 
 
She 
Junior Adminka



Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 19574
Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2022-08-26, 19:34:08   

John Dee napisał/a:
farinata


Ciekawe.
Wyczytałam, że piecze się ją w piecu/piekarniku. I że wyrobione ciasto odstawia się na około 10 godzin (!)- jest to konieczne?
_________________


Semel scriptum, decies lectum!
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2022-08-26, 20:33:40   

She napisał/a:
Wyczytałam, że piecze się ją w piecu/piekarniku. I że wyrobione ciasto odstawia się na około 10 godzin (!)- jest to konieczne?
W innym przepisie mowa była o 4 godzinach. Zostawiłem ciasto przez noc w lodówce i rano było w sam raz. Bardzo mało z nim roboty. :)
 
 
She 
Junior Adminka



Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 19574
Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2022-09-05, 07:42:44   

John Dee napisał/a:
Farinata.




Zainspirowałeś mnie :)
Ciekawa jestem efektu.

farinata.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 183,27 KB

_________________


Semel scriptum, decies lectum!
 
 
She 
Junior Adminka



Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 19574
Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2022-09-05, 08:24:35   

Pachnie obłędnie.
Dodałam czerwoną cebulę, pomidory i świeży tymianek.

farinata_1.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 191,81 KB

_________________


Semel scriptum, decies lectum!
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2022-09-05, 11:42:56   

She napisał/a:
Pachnie obłędnie.
Optyka też na medal. A smak? :)
 
 
She 
Junior Adminka



Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 19574
Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2022-09-05, 14:18:32   

John Dee napisał/a:
Optyka też na medal. A smak?


Dziękuję, bardzo dobre.
Robiłam według przepisu, gdzie na 600ml wody daje się 200g mąki, ciasto (surowe) wyszło więc baaardzo płynne. Może dlatego musiałam piec dłużej niż godzinę (ok 1h 15), żeby stężało.
Będę próbować też z innymi dodatkami.
Dzięki za pomysł :564:
_________________


Semel scriptum, decies lectum!
Ostatnio zmieniony przez She 2022-09-05, 14:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2022-09-05, 14:59:40   

She napisał/a:
Dzięki za pomysł :564:
Proszę bardzo. Następny raz spróbuj zmienić stosunek wody i mąki, np. 2:1. Czas pieczenia powinien być znacznie krótszy, jakieś 25 minut.
 
 
Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej



Pomógł: 42 razy
Wiek: 55
Dołączył: 04 Wrz 2021
Posty: 11831
Skąd: Złocieniec
Wysłany: 2022-09-05, 15:42:05   

Ta Farinata podoba mi się, muszę zrobić. Fajna sprawa, że można kombinować ze składnikami :)
_________________


Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie
 
 
MarcinB 
Fanatyk Samochodzika


Pomógł: 12 razy
Wiek: 44
Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 3405
Skąd: Trzcianka
Wysłany: 2022-09-06, 20:11:06   

Czytalski napisał/a:
ale nie lubię tej części po.


Od czego jest zmywarka? :D
_________________


Rowerem po okolicy: www.facebook.com/28cali
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2022-09-27, 13:03:34   

Mój pierwszy jesienny placek dyniowy.





U mnie jak zwykle musi być niskokaloryczny, więc obeszło się bez tłuszczu i mąki, a cukru tylko połowa, z domieszką brzozowego. W smaku placek jest bez zarzutu, soczysty, słodki i cytrynowy. No a ten kolor… :591:

 
 
Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej



Pomógł: 42 razy
Wiek: 55
Dołączył: 04 Wrz 2021
Posty: 11831
Skąd: Złocieniec
Wysłany: 2022-09-27, 15:40:50   

Piękny jest ten placek :)
_________________


Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie
 
 
She 
Junior Adminka



Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 19574
Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2022-09-27, 15:54:33   

John Dee napisał/a:
pierwszy jesienny placek dyniowy.


Ja już w zeszłym tygodniu robiłam zupę dyniową- znak, że już jesień :|
_________________


Semel scriptum, decies lectum!
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2022-09-27, 18:15:12   

Chemas napisał/a:
Piękny jest ten placek :)
Nieprawdaż?

She napisał/a:
Ja już w zeszłym tygodniu robiłam zupę dyniową- znak, że już jesień :|
Tak, dynia to jeden z najbardziej naocznych zwiastunów jesieni. :)
 
 
Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej



Pomógł: 42 razy
Wiek: 55
Dołączył: 04 Wrz 2021
Posty: 11831
Skąd: Złocieniec
Wysłany: 2022-09-27, 18:17:04   

No i grzyby :)
_________________


Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Reklama:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo

Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.

Zapoznaj się również z nasza Polityka Prywatnosci (z dn. 09.08.2019)

  
ROZUMIEM
Strona wygenerowana w 0,61 sekundy. Zapytań do SQL: 13