Chyba najlepsza ekranizacja "samochodzika". rewelacyjny Mikulski. no i czarno-biale filmy to jest to. Poza tym wakacyjny klimat i dość wierne oddanie tresci bez przerysowań i zbednego wymślania jak w innych ekranizacjach. Chętnie bym wrócił do tego filmu gdybym tylko mógł go dorwać na DVD. Serial ten widzialem chyba dwa razy gdy lecial w tv i zawsze bylo to w wakacje. Obok "podróży za jeden uśmiech" i "wakacji z duchami" jeden z niezapomnianych seriali dla dzieci.
Ostatnio zmieniony przez TomaszNN 2007-06-07, 14:44, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Maj 2007 Posty: 1277 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2007-06-06, 11:49:31
Zgodze się z Tobą że ta ekranizacja zasługuje na uznanie, przynajmniej starano się utrzymać klimat książki a rola Mikulskiego była bardzo udana. Jeżeli chodzi o film na płycie DVD bez problemu dostaniesz go na Allegro w cenie około 30 zł :-D
_________________ Władca ma prawo budzić strach u ludu, unikać jednak powinien jego nienawiści
Ja już dawno kupiłem i oglądałem ze trzy razy :mrgreen: teraz poluje na pozostałe i mimo że są badziewne jako kolekcjoner chce mieć wszystkie tylko nie wiem czy trafiały się na allegro, tak czy tak będę polował i może się uda :-D
jedna z nich (tych badziewnych) widzialem niedawno w warszawie u jakiegos kolesia ktory ze stolika na ulicy sprzedaje filmy ktore byly dodatkami do gazet. jesli chcesz to jak dorwe tego kolesia to moge kupic i wyslac Ci. chyba ze sam masz mozliwosc dokonania takiego zakupu
ok tak zrobie. jak tylko bede na miescie to rozejze sie wsrod tych "biznesmenow" od filmow z gazet. niestety z tego co wiem maja tylko ktoras z tych badziewnych ekranizacji bo tylko ta byla dodatkiem do jakiejs gazety ale jesli beda mieli cokolwiek z samochodzika to oczywiscie kupie i dam znac dla ogolu na forum. jesli ktos bedzie chetny to tak jak proponowal TomaszNN kontakt na pw
Wiem ze temat pod tematem, ale ten dotyczy filmu. :mrgreen:
Tydzień temu napisałbym NAJLEPSZA ale dziś nie mogę się już zdecydować. Po oglądnięciu "Wyspy złoczyńców" (a było to 3 dni temu po raz pierwszy) mam mieszane uczucia. I jedna i druga nie dość że oddają klimat Samochodzika, to i są kręcone w zupełnie innym klimacie i w żaden sposób nie mogę ich ze sobą porównać :mrgreen: .
Na plus Templariuszy przemawia u mnie Wehikuł, jest własnie taki jak sobie go wyobrażam.
Na pewno film godny polecenia dla wszystkich.
Ostatnio zmieniony przez TomaszNN 2007-06-15, 17:53, w całości zmieniany 2 razy
Zarówno Templariuszy jak i Wyspe Zloczyncow krecili przy wspoludziale Nienackiego. Nie wiem, czy jezdzil z nimi na plan, ale na pewno bral udzial w calym procesie krecenia. Te ekranizacje z lat osiemdzisiatych robili chyba ludzie wzieci za kare z redakcji Misia i Teleranka. No i Kukulski jeszcze corke do filmu postanowil wkrecic. Porazka!
Wyspy Zloczynców nie widzialem, ale chyba kupie sobie na Allegro. Tak wlasnie kupilem Templariuszy. Naprawde super.
BTW: Templariusze są serialem. Wystepują w obiegu tylko jako pięcioodcinkowy serial Samochodzik i Templariusze. Pomijając fakt, że to naprawdę dobrze zrobiony serial to warto wspomnieć, że wehikuł w tej ekranizacji naprawdę przypomina to co opisuje Nienacki - może pływać, trochę wolno jeździ, ale spoko.
Mam pewne uściślenia: Po pierwsze przy realizacji Niesamowitego dworu Nienacki równiez uczestniczył - był autorem scenariusza. Musiał też zgodzić się na realizację Latających machin (czyli zaakceptować scenariusz). Reżyserem obu filmów (i scenarzystą drugiego) jest Janusz Kidawa, a w obu główną rolę odtwarza Piotr Krukowski. Latające machiny były ostatnim filmem Janusza Kidawy. Co ciekawe, film nie powstał w latach 80-tych, ale w 1991, choć oczywiście można go potraktować jako kontynuację Dworu.
Polska kinematografia (i w ogóle kultura) przeżywała w latach 80-tych straszną zapaść. Najlepsze książki wychodziły w drugim obiegu. Kręcono mało ambitne kino, na fatalnych kliszach, z fatalnym dźwiękiem. Tak samo było z filmami "dla młodzieży", choć chlubnym wyjątkiem były tu filmy o przygodach Pana Kleksa z Fronczewskim. Ale one powstały w kooperacji z kinematografią radziecką, podobnie jak Praskie tajemnice z czechosłowacką. To tylko pokazuje kondycję polskiego kina. Próbowano więc nadrabiać techniką telewizyjną (słynne "laserowe strzelaniny" w Panu Kleksie w kosmosie) i tandetnym fotomontażem. Oba filmy Kidawy są właśnie takim kinem, typowa tandeta lat 80-tych.
Udział Nienackiego był pewnie symboliczny, chodziło o nazwisko i dobrą reklamę. Nienacki mieszkał wtedy na Mazurach i raczej kinematografią się nie zajmował. Inaczej było w latach 60-tych, gdy jego związki z Łodzią były ścisłe.
Ciekawostką jest, że Joanna Jędryka, żona reżysera Wyspy i odtwórczyni roli Zaliczki, występowała też w Latajacych machinach. Jest jeszcze parę takich szczegółów, które pokazują jak to wszystko jest powiązane.
Co do Natalki Kukulskiej to była w połowie lat 80-tych prawdziwa gwiazda, nasz idol. Znaliśmy jej piosenki na pamięć. Wszyscy śpiewali "Puszka okruszka" i "Co powie tata". Zresztą dorośli też. To prawda, że jej tata skomponował muzykę, ale w filmie występuje też syn reżysera Tomek Kidawa i syn kamerzysty Jakub Janas. Wszystko zostało w rodzinie.
Wysłany: 2007-06-21, 17:18:40
Jaki reżyser taki pies.....najwyraźniej doga nie znaleźli, albo nie wiedzieli jak wygląda. Dobrze że pudla nie wzieli do roli doga....taka drobna złośliwość :mrgreen:
_________________ Władca ma prawo budzić strach u ludu, unikać jednak powinien jego nienawiści
JUtro pierwszy i drugi odcinek "Pan Samochodzik i Templariusze" o 18.55 na TVP Kultura. Niestety, mi nie będzie dane go oglądnąć, ponieważ jadę na rajd ...
Wysłany: 2007-06-26, 19:01:18
Brawo Winnetou :mrgreen: :mrgreen: Ja ostatni raz oglądałem tv w sobote a to tylko dlatego że pojechałem do ciotki :mrgreen: W moim domowym zalęgło się już życie i żeby nie stresować zwierzaczków nie włączam go wcale. :lol:
Winnetou wiesz czego Ci zazdroszcze....NIEBA NOCNEGO, w tej swojej głuszy musisz mieć cudowne warunki do obserwacji nieba :-D
Ostatnio zmieniony przez TomaszNN 2007-06-26, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.