Pierre Tendron Forumowy Badacz Naukowy Forumowicz nr 1000!
Wysłany: 2015-12-10, 03:21:16
Piotrus napisał/a:
Generalnie preferuję te Samochodziki, których akcja toczy się w Polsce, (...) Natomiast do części "zagranicznych" jakoś nie mogę sie przekonać. Dotyczy to też Fantomasa, choć jednak uważam go za nieco lepszego od Człowieka..., może dlatego, że tam przynajmniej nie ma eksperymentów z s-f, który to gatunek generalnie nie należy do moich ulubionych
Nie zaskoczyłeś mnie.
Podejrzewam, że z reguły nie chodzi o to, aby w Ufo brakowało akcentów typowo samochodzikowych, bo przecież one są i Yvonne już je wymieniła. Sądzę, że nawet brak wehikułu nie jest problemem, bo przecież w niejednej części pojawiał się tylko symbolicznie.
Wydaje mi się, że chodzi trochę o bardziej egzotyczną scenerię (pozostałe zagraniczne części rozgrywają się jednak w bliższych nam okolicznościach - przyrody i nie tylko), a przede wszystkim o tą "nieszczęsną" fantastykę. No i nawet trochę to rozumiem. Pan samochodzik nie wierzył nawet w duchy, a tu nagle pojawia się człowiek z przyszłości.
A to stwierdzenie:
Piotrus napisał/a:
słabsze (Niesamowity Dwór) tomy
jest dość kontrowersyjne... Aż dziwne, że jeszcze nikt nie zareagował.
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 29 Lip 2012 Posty: 3243 Skąd: miasto Łódź
Wysłany: 2015-12-10, 23:17:02
Yvonne napisał/a:
Pierre Tendron napisał/a:
A to stwierdzenie:
Piotrus napisał/a:
słabsze (Niesamowity Dwór) tomy
jest dość kontrowersyjne... Aż dziwne, że jeszcze nikt nie zareagował.
Ja chciałam, ale się powstrzymałam
To tak dla formalności, ja też reaguję
Z Milesią zrobimy konkurs z ND w listopadzie 2016 to dopiero zmienisz zdanie
[ Szary przestałeś "wyczytywać" Milady, a ja nie wiem gdzie szukać tego tematu - proszę przenieść to w odpowiedni wątek ]
Co do rankingu to byłbym ostrożny. Samochodziki są tak różne, że można by je było zakwalifikować do 12 różnych kategorii i na tym polega ich fenomen. To coś czego nie potrafią uchwycić kontynuatorzy. Aby napisać dobry sequel Samochodzika musi on być zupełnie inny niż reszta. Taki paradoks ale cóż, Nienacki był pisarzem nietuzinkowym. Ufo jest fajne, dobrze się czyta, jest bogate w plenery, dobry humor i wartką akcję. Czego więcej - to dobry Samochodzik.
Ostatnio zmieniony przez Nietajenko 2015-12-11, 10:10, w całości zmieniany 1 raz
Nie podzielam tej opinii. Poza przywoływanym wcześniej brakiem samochodzikowych realiów i obecnością elementów fantastycznych, książka ma jeszcze jedną wadę. Intryga jest cienka. Zagadki praktycznie nie ma, sprawcy kradzieży są podani Tomaszowi na tacy. I to dość wcześnie. A postęp akcji zawdzięczamy kosmicznym gadżetom, a w niewielkim stopniu inteligencji Samochodzika.
Nie podoba mi się też scenografia i główni aktorzy. To taka estetyka z serialu "Życie na gorąco". Było mu równie daleko do "Stawki większej niż życie", jak "Człowiekowi z UFO" do klasycznych powieści z serii.
Ostatnio zmieniony przez StrasznyMruk 2015-12-31, 14:41, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 29 Lip 2012 Posty: 3243 Skąd: miasto Łódź
Wysłany: 2016-01-01, 01:58:14
StrasznyMruk napisał/a:
Nietajenko napisał/a:
Czego więcej - to dobry Samochodzik.
Nie podzielam tej opinii. Poza przywoływanym wcześniej brakiem samochodzikowych realiów i obecnością elementów fantastycznych, książka ma jeszcze jedną wadę. Intryga jest cienka. Zagadki praktycznie nie ma, sprawcy kradzieży są podani Tomaszowi na tacy. I to dość wcześnie. A postęp akcji zawdzięczamy kosmicznym gadżetom, a w niewielkim stopniu inteligencji Samochodzika.
Nie podoba mi się też scenografia i główni aktorzy. To taka estetyka z serialu "Życie na gorąco". Było mu równie daleko do "Stawki większej niż życie", jak "Człowiekowi z UFO" do klasycznych powieści z serii.
Nie podzielam tej opinii
Wysłany: 2016-01-01, 13:18:33
StrasznyMruk napisał/a:
ntryga jest cienka. Zagadki praktycznie nie ma, sprawcy kradzieży są podani Tomaszowi na tacy. I to dość wcześnie. A postęp akcji zawdzięczamy kosmicznym gadżetom, a w niewielkim stopniu inteligencji Samochodzika.
No właśnie! Sedno sprawy.
StrasznyMruk napisał/a:
To taka estetyka z serialu "Życie na gorąco".
Czyli totalnie przegięte i przeszarżowane sprawozdanie z delegacji...
_________________ Z 24
von Dobeneck1 [Usunięty]
Wysłany: 2017-07-07, 10:56:23
Właśnie przeczytałem UFO, z racji organizowania konkursu. Zet, możesz się wspiąć na wyżyny elokwencji, ale to jest nieporozumienie. Miałem nadzieję, że będzie lepsza od Fantomasa, ale niestety, jak dla mnie, żenada. Wierzę, że Nienacki naprawdę nie miał formy, lub zgoła miał malarię. Jedyny fajny wątek był, niestety romansowy, mianowicie Teresa van Hagen. Tomasz wreszcie miał pewność, że chce w końcu zerwać ze starokawalerstwem(wcale mu się nie dziwię), a tu niestety, podły, złośliwy, okrutny los, pozbawia go kobiety, która, być może, przesłoniłaby mu Orłowską i inne sportretowane piękności(wszak miała urodę gotycką, jego ulubioną). Oczywiście, Nienacki okrutnie pozbawia Tomasza marzeń. Zastanawiam się dlaczego. Przecież to była ostatnia powieść z Kanonu, więc mógł jakoś ukoronować cały cykl, dając Tomaszowi nadzieję na szczęście(myślę, że Teresa była lepsza nawet od Bajeczki). Moim zdaniem, Tomasz zasłużył swoim postępowaniem, skromnością, wiedzą i uczciwością, na Teresę i jej miłość, zresztą, ona sama dawała mu do zrozumienia, że jest jej bliski. Czemu Nienacki, tak okrutnie pozbawił Tomasza szczęścia? Planował kolejne przygody Samochodzika? Czy po prostu lubił nieszczęśliwe zakończenia?
Czasami mam wrażenie, że Nienacki pisze scenariusz dla mnie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.