Są zagadki fotograficzne dotyczące miejsc (ale tu nie powalczę), były zagadki historyczne Pawła, które nieoczekiwanie przekształciły się w jakiś kącik zdrowia i urody . Pomyślałem sobie, że fajnym pomysłem mogłyby być zagadki dotyczące postaci historycznych. Zadanie powinno zawierać kilka informacji na temat danej postaci, które pozwolą ją zidentyfikować.
Nie mam na razie wyczucia w kwestii poziomu trudności ale wrzucam pierwszą zagadkę. Jakoś to się z czasem wyklaruje. Mam teraz trochę więcej czasu więc jeśli pomysł chwyci podrzucę jeszcze kilka ale jeżeli są inni chętni zapraszam.
Lekarz z wykształcenia, poeta i artysta z zamiłowania, gonił bolszewika, kochał życie ale popełnij samobójstwo za granicą.
Dodam, że jest to jedna z moich ulubionych postaci historycznych.
Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2018-09-13, 14:42, w całości zmieniany 3 razy
Czesio1 Zasuszony Fan Samochodzika Były administrator
Wysłany: 2010-05-10, 22:23:43
Kustosz napisał/a:
Szara Sowa napisał/a:
Mam zagadkę ale jak mam teraz zadać jak Ty zadałeś?
zadawaj
Ej no cios poniżej pasa. To ja siedzę i myślę nad odpowiedzią a tu Kustosz kasuje pytanko?
A wracając do odpowiedzi Szarej Sowy to potwierdzam że w tej samej minucie padła Jego prawidłowa odpowiedź bez edycji. No i na moje nieszczęście była szybsza od mojej.
Wysłany: 2010-05-10, 22:25:46
No to jeszcze raz:
Urodził się i mieszkał w okolicach Wrocławia, arystokrata, jego znak rozpoznawczy to kolor proletariackiej rewolucji, nie potrzebował asa w rękawie.
To proponuję tak. Jeżeli osoba, która udzieliła prawidłowej odpowiedzi nie zamierza zadać swojej zagadki proszona jest o informację w tej materii. Wtedy będzie wiadomo, że zadawać może pierwszy chętny.
Mój typ to zdecydowanie człowiek renesansu, parał się między innymi architekturą, fizyką, geografią i wieloma innymi dziedzinami, działalność jego w materii jednej z dziedzin doprowadziła do kryzysu w jednym z europejskich państw, efekty tej działalności rozsiane są do dzisiaj po polach, lasach, drogach i miedzach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.