Wysłany: 2014-10-28, 13:33:51 Czy Wenedowie mieli coś wspólnego ze Słowianami?
W nawiązaniu do tematu poruszonego w Atanaryku, mianowicie czy Wenedowie mieli coś wspólnego ze Słowianami, okazuje się że być może niebawem znajdziemy odpowiedź na to pytanie. W powieści co prawda Nienacki uznaje że to jedna i ta sama grupa, jednak na dziś większość uczonych uznaje że tak nie było.
I właśnie natknąłem się na informację że:
"w obecnym roku 2014 rusza w Polsce wielki projekt badawczy, mający na celu określenie DNA kopalnych szkieletów z czasów starożytnych i średniowiecznych. [1] Badania te mają dać odpowiedź, czy na ziemiach polskich istnieje ciągłość osadnicza od czasów starożytności i czy współcześni Polacy są w linii prostej potomkami starożytnych plemion zamieszkujących polskie ziemie. Inicjatorem badań jest prof. Marek Figlerowicz z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu. Biorą w nich udział również dwaj inni, wielcy polscy naukowcy: archeolog z UAM, prof. Hanna Kóčka-Krenz [2] oraz antropolog, również z UAM, prof. Janusz Piontek."
./redir/www.taraka.pl/wen...lowie_slowianie
Pomógł: 47 razy Wiek: 57 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 9602 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-28, 15:20:54
To bardzo ciekawe, choć można mieć mnóstwo wątpliwości co do metodologii takich badań, gdyż prawidłowości tutaj mogą być tylko statystyczne i musiałyby uwzględniać mnóstwo kontekstów.
Poza tym Słowianie czy Wenedowie są to kategorie przede wszystkim językowe, więc przede wszystkim problem pochodzenia Słowian jest problemem z dziedziny językoznawstwa - jak pisze mój ulubiony językoznawca Witold Mańczak .
Pojawiły się pierwsze wyniki z ww badań i - wielka niespodzianka!
Porównania ujawniły, że DNA mitochondrialne ludzi żyjących na naszych ziemiach w okresie wpływów rzymskich ma najwięcej wspólnych informatywnych haplotypów z materiałem pochodzącym od współczesnych Polaków.(...)
„Nasze dane pokazują, że współcześni Zachodni Słowianie, wśród analizowanych Europejczyków, mają profil mtDNA, który jest najbardziej podobny do występującego u dawnych mieszkańców Europy Środkowej. Ta obserwacja wydaje się być w zgodzie z hipotezą autochtoniczną” – piszą autorzy badań. Hipoteza ta zakłada pochodzenie Słowian z terenów Polski w odróżnieniu od hipotezy allochtonistycznej, wedle której przybyli oni na nasze ziemie w połowie I tysiąclecia n.e. po odejściu części dotychczasowej ludności na zachód.
Jeżeli to by się potwierdziło w kolejnych badaniach, to mielibyśmy wielki przewrót w archeologii. A teorie z czasów Nienackiego zawarte w Atanaryku okazałyby się bardziej słuszne.
Pomógł: 47 razy Wiek: 57 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 9602 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-30, 17:17:08
Miło to by zabrzmiało dla wspomnianego przeze mnie wyżej Witolda Mańczaka i dla nieodżałowanej pamięci Heryka Łowmiańskiego, autora nieprześcignionej syntezy "Początki Polski", i w konsekwencji dla mnie małego żuczka, choć ani na moment nie zmniejszyło to moich zastrzeżeń i wątpliwości metodologicznych. To dobrze świadczy o badaczach, że zdają sobie sprawę ze znaczenia metod ilościowych, statystycznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.