Wysłany: 2014-04-04, 11:26:22 Konkurs na najlepszą książkę przygodową - dyskusja
Zgadzam się z Sową, że pomysł Simona jest świetny i szkoda byłoby, gdyby został zapomniany.
Zatem zakładam wątek, na razie dyskusyjny, ponieważ trzeba ustalić jakieś zasady.
Po pierwsze – czy nagradzamy książki nowe, to znaczy wydane w roku, który podlega ocenie? Czyli teraz nagradzamy książki wydane w roku 2013?
Po drugie – każdy forumowicz może zgłosić do konkursu pewną ilość książek. Jaką? 1? 2? 3?
Po trzecie – ostatecznego wyboru zwycięzcy dokonują wszyscy forumowicze czy też specjalnie wytypowane jury? Ja byłabym za tym, żeby wszyscy mogli oddać głosy, ale tutaj pojawia się kwestia przeczytania wszystkich książek zgłoszonych do konkursu. Chyba, że z wszystkich zgłoszonych książek wybieramy (na zasadzie ankiety) finałową powiedzmy dziesiątkę, albo nawet piątkę (to chyba jest rozsądniejsze) i z tego składu finałowego wybieramy zwycięzcę oraz drugie i trzecie miejsce.
Co Wy na to? Jakieś inne propozycje?
Ktoś może widzi to inaczej?
Zatem zakładam wątek, na razie dyskusyjny, ponieważ trzeba ustalić jakieś zasady.
Super!
Yvonne napisał/a:
Po pierwsze – czy nagradzamy książki nowe, to znaczy wydane w roku, który podlega ocenie? Czyli teraz nagradzamy książki wydane w roku 2013?
Jeżeli miałoby mieć to sens, to tak jak proponujesz, powinno to wszystko dotyczyć książek wydanych w poprzednim roku, czyli na teraz - w 2013.
Yvonne napisał/a:
Po drugie – każdy forumowicz może zgłosić do konkursu pewną ilość książek. Jaką? 1? 2? 3?
Myślę że góra 3. Każdy zgłaszający powinien zrobić wstępną selekcję i podać tylko te najlepsze. Poza tym wszystkim chętnym do głosowania trzeba dać czas na ich przeczytanie, więc wszystkich razem nominowanych nie powinno być więcej niż np. pięć (?).
Yvonne napisał/a:
Po trzecie – ostatecznego wyboru zwycięzcy dokonują wszyscy forumowicze czy też specjalnie wytypowane jury?
No i z tych góra pięciu pozycji (może lepiej z 3?) następowałby wybór, z tym że chyba jednak glosować powinni wszyscy chętni. No chyba że wykrylibyśmy jakieś przekręty (typu nagły wzrost rejestracji w celu zdublowania głosów), to wtedy można by to zmienić.
Sama honorowa nagroda byłaby myślę fajnym dodatkiem, który autor książki mógłby wykorzystać w przypadku dodruków, czy kolejnych wydań.
Tak bym to widział. Pytanie ile wg Waszej orientacji wychodzi rocznie takich książek? Samych kontynuacji jest z 5-10. A poza tym?
Jak sprawdziłem, np. "Dunajczyska" ukazały się w 2012 r....
Ale "Perła Będzina" - już w 2013!
Czuję ze dzięki temu konkursowi zmobilizuję się do czytania także nowych pozycji!
Pomógł: 48 razy Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 6787 Skąd: PRL
Wysłany: 2014-04-04, 13:37:56
Książek wychodzi sporo. Myślę, że ok 50. Ale trzeba ustalić czy mogą to być również wznowienia.
Proponuję, żeby każdy mógł zgłosić dowolną ilość książek. Dzięki temu możemy odkryć książkę, którą sami przeoczyliśmy. A później w celu selekcji można wykorzystać nasze doświadczenia z konkursów wieloetapowych.
Nie jestem za książkami z 2013 roku, wolałabym przynajmniej przedział 3 letni. Rzadko kupuję nowości, raczej trochę starsze wydania, więc prawdopodobnie nie wezmę udziału w konkursie.
Pomógł: 48 razy Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 6787 Skąd: PRL
Wysłany: 2014-04-04, 13:58:36
Jeśli będzie Jury, proponuję zaprosić jeszcze koleżankę Bajlę. Pisała kiedyś, że przeczytała niemal wszystkie kontynuacje. I może jeszcze jakąś "świeżą krew," żeby w jury nie zasiadali tylko forumowi "aktywiści"
W kuluarowych rozmowach kandydatura Yvonne na Przewodniczącą Kapituły zyskuje coraz większe poparcie.
W kuluarowych rozmowach kandydatura Yvonne na Przewodniczącą Kapituły zyskuje coraz większe poparcie.
Myślę że jest już przyklepane!
A przymusu uczestnictwa w kapitule rzecz jasna nie ma - tylko ochotnicy!
Więc niech się zgłaszają ci, którym ta zabawa się spodobała i czytają na bieżąco!
Iwmali2 napisał/a:
Nie jestem za książkami z 2013 roku, wolałabym przynajmniej przedział 3 letni. Rzadko kupuję nowości, raczej trochę starsze wydania, więc prawdopodobnie nie wezmę udziału w konkursie.
No ale chodzi o to, żeby owo wyróżnienie miało jakieś jednak znaczenie, jakieś konkretne ramy czasowe. Bo inaczej wszystko się rozmyje, np. te same książki będą mogły być głosowane kilka lat z rzędu.
Co do wznowień, to lepiej sobie odpuśćmy, choćby dlatego, że pewnie zawsze wygrałby jakiś Samochodzik albo jakieś inne Bahdaje, jako że przecież są ciągle wznawiane.
Pomogła: 165 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32473 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-04, 15:27:03
Protoavis napisał/a:
Jeśli będzie Jury, proponuję zaprosić jeszcze koleżankę Bajlę. Pisała kiedyś, że przeczytała niemal wszystkie kontynuacje. I może jeszcze jakąś "świeżą krew," żeby w jury nie zasiadali tylko forumowi "aktywiści"
I Moora, on też regularnie o kontynuacjach pisze.
Szkoda tylko, że 2013, chyba nic samochodzikowego z tego roku nie przeczytałam.
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 6880 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Wysłany: 2014-04-06, 12:32:54
Pytanie tylko skąd wziąć te wszystkie książki? Czy będą dostępne w bibliotekach, itp. Kupować je tylko po to żeby raz przeczytać a potem wywalić jak będzie badziewna mi się raczej nie uśmiecha...
Niby powinny być w bibliotekach, ale niekoniecznie
Wysłany: 2014-04-06, 13:33:13
Michal_bn napisał/a:
Pytanie tylko skąd wziąć te wszystkie książki? Czy będą dostępne w bibliotekach, itp. Kupować je tylko po to żeby raz przeczytać a potem wywalić jak będzie badziewna mi się raczej nie uśmiecha...
Nie trzeba będzie przecież czytać kilkudziesięciu książek. Zakładam optymistycznie, że te kilka które "awansują do finału" będzie naprawdę wartych lektury.
Pomogła: 165 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32473 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-06, 21:10:53
Myślę, że to będzie maks z dziesięć książek w skali roku. Mając na oku szansę znalezienia post-samochodzika jestem w stanie taką kwotę wyasygnować.
Ewentualnie można zrobić zrzutę i zakupić komplet książek, a następnie sobie je (np. w trzech transzach) przesyłać. Tylko nie wiem, czy to by ni wyszło drożej?
_________________ Drużyna 5
emilianowak Twórca Emilia Nowak - autorka powieści samochodzikowych
Wysłany: 2014-04-07, 19:49:44
Michal_bn napisał/a:
Niekoniecznie wszyscy w kapitule w pierwszym etapie musieliby czytać wszystko. Jak w kapitule byłyby np. 3-4 osoby, to po prostu można by podzielić "robotę". Chodzi tylko o wybranie najlepszych powiedzmy 3 książek do ostatecznego głosowania (np. każdy z kapituły proponowałby 1 najlepszą książkę, która mu wpadła w rękę). Także o zebranie wstępnych opinii od innych userów co ciekawego wyszło, nad czym warto się pochylić. To są już sprawy organizacyjne. W każdym razie nie ma się co straszyć że każdy musiałby zdobywać (kupować) nagle wszystko co w danym roku wyszło.
Nie ma co traktować tego jakoś śmiertelnie poważnie!
Tak czy inaczej, przydałyby się jeszcze ze 2-3 osoby do tej kapituły.
Ktoś jeszcze byłby chętny?
Och, czuję się zaszczycony wymienieniem mojej osoby w tym temacie.
Jeśli tylko nie będzie zbyt dużo sprzeciwów, bo tak do dziesięciu jestem w stanie znieść ;), postaram się podołać postawionemu zadaniu i nie zawieść pokładanych nadziei
_________________ Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2016 i 2017 r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.