Pomógł: 111 razy Dołączył: 06 Wrz 2014 Posty: 13468 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2019-09-14, 18:41:53
Berkut napisał/a:
Cały czas mam wrażenie że Nienacki nie lubił kryminałów , albo ich autorów uważał za cienkich pisarzy . To zakończenie alternatywne jest takie , jakby sam o kryminałach się wypowiedział negatywnie.
Oryginalne spostrzeżenie.
To by wyjaśniało, dlaczego nie napisał dalszych, choć z całą pewnością miał do tego talent, trwoniąc czas i energię na te swoje, nie wiem jak je nazwać, książki obyczajowe. W porównaniu na przykład z “Przystanią Eskulapa” Niziurskiego “Laseczka” jest kryminałem wręcz wyśmienitym, ma taką przyjemną lekkość, dowcip i seksapil. Ale jeśli autor miał uprzedzenie do gatunku, tak jak się tego słucznie zapewne domyślasz, to nic nie poradzisz.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 7078 Skąd: PRL
Wysłany: 2021-09-17, 10:05:39
W związku z zapowiedzią nowych ekranizacji Samochodzików musimy być przygotowani na wysyp artykułów, pisanych przez autorów, którzy mają niewielkie pojęcie o twórczości Nienackiego.
Jego powieści obyczajowe "Laseczka i tajemnica", "Mężczyzna czterdziestoletni", "Uwodziciel", "Raz do roku w Skiroławkach" oraz "Wielki las" wywołały niemały szok u czytelników.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 3680 Skąd: Zduńska Wola/Georgetown
Wysłany: 2021-09-17, 15:23:04
Orphan Studio - "zespół menedżerów i producentów" - wkracza do akcji z promocją Oni są profesjonalistami, autorzy tych tekstów już nie zawsze.
P.S. zacznie się też zżynanie jedni od drugich.
Ostatnio zmieniony przez Bóbr Mniejszy 2021-09-17, 17:02, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 53 razy Wiek: 59 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10000 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-02-05, 18:36:56
3 lutego br. zmarł poeta i dramaturg Jarosław Marek Rymkiewicz, być może prawzór poety Marka z redakcji Henryka. A w każdym razie jeden chyba z ostatnich pamiętających początki "Odgłosów"...
Jak na razie jedyna przeze mnie przeczytana dorosła książka Nienackiego. Fabuła nawet jak na obecne standardy jest interesująca, a zakończenie nie takie łatwe do przewidzenia. I oczywiście zastanawiam się czy to co na końcu mówi Henryk to prawda czy też - jak twierdzi - hipotetyczna wersja do książki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.