PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Miejsca związane z P.S. i człowiekiem z UFO
Autor Wiadomość
Kozak 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2021-11-26, 10:50:40   

Szara Sowa napisał/a:
Bardzo ciekawe i szczegółowe informacje! Cenne w szczególności w obliczu pierwszej wolnej zagadki, która dziś padnie! Oczywiście zapomoga! :564:

Dobrze wiedzieć :D

Berta von S. 
Administratorka Wspomagająca
nienackofanka

Pomogła: 161 razy
Wysłany: 2021-11-27, 00:22:11   

Bardzo ciekawe. :)

I fajne te rzeźby. Choć zastanawia mnie, jakim cudem na ich podstawie można było na przykład wyciągnąć wnioski, że mieszkańcy tego terenu byli wysocy.

W każdym razie dużo bardziej było malowniczo, kiedy stały w naturalnym otoczeniu, a nie pod daszkami...

Kynokephalos 
Moderator
Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku

Wysłany: 2021-11-27, 07:25:03   

Berta von S. napisał/a:
zastanawia mnie, jakim cudem na ich podstawie można było na przykład wyciągnąć wnioski, że mieszkańcy tego terenu byli wysocy.

Wydaje mi się, że taki wniosek (którego zresztą na razie nie znalazłem w innych, oprócz „Pana Samochodzika”, źródłach informacji) można wysnuć przede wszystkim na podstawie badań pozostałości kostnych czy ewentualnie odzieży.

Popularne publikacje skupiają się oczywiście na interpretacji kamiennych rzeźb. Między wierszami można jednak zrozumieć, że oprócz urnowych istniały w San Agustín (nie wiem, czy równolegle czy w innych okresach) również rytuały, w których nienaruszone ciała zmarłych powierzano ziemi w sarkofagach.

Alto de los Idolos (https://www.shutterstock.com/image-photo/sarcofagus-tomb-located-alto-de-los-465377390);
Mesita B (C.A.V.Jagua, „The Archaeological culture of San Agustín. Towards a new interpretation”)

Berta von S. napisał/a:
dużo bardziej było malowniczo, kiedy stały w naturalnym otoczeniu, a nie pod daszkami...

No właśnie, a to zwykle te najciekawsze zostały wyrwane z kontekstu, w którym umieścili je twórcy.

Pozdrawiam,
Kynokephalos

Lolek 
Twórca
Grafik forumowy

Wysłany: 2021-11-27, 10:23:45   

Ufolodzy uważają, że postać w dziwnych ubraniach, która miała krótko przycięte włosy, zmierzwione i przypominające ptasie gniazdo przybyła do mieszkańców kiedyś z UFO - nadal stoi w San Agustin jak rzeźba. Mówi się, że od tego czasu miejscowi podobno zaczęli nosić poncza. Ale to prawdopodobnie tylko legenda... ;-)

Alea iacta est.
(Ernő Rubik)

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2021-11-27, 10:40:45   

I jak się temat rozwija! :)

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Berta von S. 
nienackofanka

Wysłany: 2021-11-28, 01:30:32   

Kynokephalos napisał/a:

Wydaje mi się, że taki wniosek (którego zresztą na razie nie znalazłem w innych, oprócz „Pana Samochodzika”, źródłach informacji) można wysnuć przede wszystkim na podstawie badań pozostałości kostnych czy ewentualnie odzieży.

Popularne publikacje skupiają się oczywiście na interpretacji kamiennych rzeźb. Między wierszami można jednak zrozumieć, że oprócz urnowych istniały w San Agustín (nie wiem, czy równolegle czy w innych okresach) również rytuały, w których nienaruszone ciała zmarłych powierzano ziemi w sarkofagach.

Tak też sobie pomyślałam (że musiały wchodzić w grę badana kości).
Bo w kontekście mocno przysadzistych rzeźb brzmi to dość abstrakcyjnie. :)

Kynokephalos 
Moderator
Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku

Wysłany: 2021-11-29, 07:01:05   

Z24 napisał/a:
Leticia Lucinante, zamiast starszej damy z plemienia Kofanów, Leticii Lucitante, której zdjęcie zdobi obwolutę II wydania "Dżungli za progiem", które mam :)

Tak jest. Tak wygląda oryginalna Leticia Luci[t/n]ante:

Na szczęście pani Leticia nie gniewa się za tę drobną modyfikację. Przysłała nam nawet z przeszłości pocztówkę z wyrazami sympatii.

Pozdrawiam,
Kynokephalos

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2021-11-29, 07:49:03   

Dobre!

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Berta von S. 
nienackofanka

Wysłany: 2021-12-01, 00:47:43   

Kynokephalos napisał/a:
Z24 napisał/a:
Leticia Lucinante, zamiast starszej damy z plemienia Kofanów, Leticii Lucitante, której zdjęcie zdobi obwolutę II wydania "Dżungli za progiem", które mam :)

Tak jest. Tak wygląda oryginalna Leticia Luci[t/n]ante:
(...)
Na szczęście pani Leticia nie gniewa się za tę drobną modyfikację. Przysłała nam nawet z przeszłości pocztówkę z wyrazami sympatii.

No niezłe te zdjęcia w kontraście z opisem!
Bo panna Leticia była naprawdę osobą o niezwykłej urodzie. Miała smagłą, delikatną cerę, pełne usta, czarne, gęste włosy ufryzowane na modne „afro” i ogromne, czarne oczy w oprawie długich, ciemnych rzęs (o takich oczach pisze się w powieściach, że są aksamitne).

Też bym się na jej miejscu nie gniewała na "drobną" modyfikację. ;-)

Odpowiedz do tematu