Pomogła: 165 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32473 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-05, 22:11:24 W którym samochodzikowym miejscu chciałbyś spędzić urlop?
Wyobraź sobie, że masz miesiąc urlopu i możesz cały ten czas spędzić (jest zgoda rodziny, kasa i inne potrzebne warunki...) w którymś z samochodzikowych miejsc (okolic).
Co wybierzesz?
Możesz wybrać jedną opcję (wtedy spędzasz cały miesiąc w jednym regionie) lub dwie opcje (wtedy dzielisz sobie ten czas - jak chcesz - na dwa miejsca).
Jak zwykle mile widziane wszelkie pisemne uzasadnienia.
_________________ Drużyna 5
Ostatnio zmieniony przez Berta von S. 2016-12-05, 23:39, w całości zmieniany 3 razy
Kynokephalos Moderator Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku
Pomógł: 125 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6567 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2016-12-06, 03:39:51
Trochę mnie korci ten punkt "Ameryka Południowa". Wszystkie inne miejsca są tak szczegółowo sprecyzowane, nawet "Frankfurt i Weimar" a tu cały kontynent? Dla globtrotterów miesiąc zwiedzania to prawdziwa gratka, a i mniej ruchliwych turystów nietrudno zachęcić którymś z wachlarza klimatów, krajobrazów, atrakcji, od ciepłych plaż do wspinaczki wysokogórskiej. A nawet więcej, bo idąc tym tropem należałoby rozszerzyć ofertę do "Ameryka Południowa i Karaiby", czyli o malownicze wyspy żeglarskiego raju.
Kuszące, ale dziękuję nie. Podejrzewam, że "Ameryka Południowa" to tylko chwytliwe hasło niczym w reklamie biura podróży. A ci, którzy się zadeklarują, poniewczasie dowiedzą się, że tak naprawdę w programie jest tylko Bogota, Santa Marta, pusta i brzydka La Jauja oraz kawałek dżungli. Z tego bez żalu zrezygnuję, na korzyść Suwalszczyzny i dla urozmaicenia jedynej w tym zestawie górskiej krainy.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
P.S. Co do ostatniego punktu - inne turystyczne miejsce z którym kojarzy mi się Samochodzik to miasto, w którym przyszedł na świat a potem spotkał swojego Pana.
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Miałem trochę rozdwojenie, bo wiadomo, że najchętniej jechałoby się tam gdzie się jeszcze nie było. Ale biorąc pod uwagę to że np. za granicą Nienacki sam prawdopodobnie nie był nigdzie poza Pragą, a więc odwiedzałbym w dużej mierze jakąś fikcję literacką, to jednak wybieram Polskę: Jeziorak (tam działo się najwięcej akcji) i Myślibórz (moja ulubiona część).
Wybrałem Pragę i okolice Jezioraka, ale o ile z Pragą nie miałem wątpliwości, o tyle to drugie na zasadzie że coś trzeba wybrać. Bo równie dobrze mogła by to być puszcza Piska, śniardwy, Nidzkie, Suwalszczyzna, ziemia Chełminska i Marlbork czy Kaszuby.
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
Wysłany: 2016-12-06, 10:32:59
Kynokephalos napisał/a:
Trochę mnie korci ten punkt "Ameryka Południowa". Wszystkie inne miejsca są tak szczegółowo sprecyzowane, nawet "Frankfurt i Weimar" a tu cały kontynent? Dla globtrotterów miesiąc zwiedzania to prawdziwa gratka... (...) Podejrzewam, że "Ameryka Południowa" to tylko chwytliwe hasło niczym w reklamie biura podróży. A ci, którzy się zadeklarują, poniewczasie dowiedzą się, że tak naprawdę w programie jest tylko Bogota, Santa Marta, pusta i brzydka La Jauja oraz kawałek dżungli.
No faktycznie niezbyt precyzyjnie. Ale nie pamiętałam, czy oni się ograniczali tylko do terytorium Kolumbii, a nie chciało mi się sprawdzać. W każdym razie oczywiście chodzi jedynie o tereny wspomniane w UFO.
Szara Sowa napisał/a:
P.S. Faktycznie może brakować opcji: "Łódź".
Nie sądziłam, że ktoś może chcieć spędzić urlop w Łodzi albo Warszawie (gdzie też mieszkał Tomasz), ale po to jest właśnie opcja inne.
_________________ Drużyna 5
Kynokephalos Moderator Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku
Pomógł: 125 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6567 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2016-12-06, 13:43:34
Mówiąc dokładniej - miałem na myśli Kraków. Myślę, że można mieć ochotę spędzić tam część swojego urlopu. Albo nawet w Warszawie czy w Łodzi, jeśli ktoś jeszcze nie był.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Posty: 276 Skąd: Szkocja
Wysłany: 2016-12-06, 15:01:04
Ameryka Poludniowa!
W lutym 2015 spędziłem tam bardzo przyjemne 3 tygodnie będąc na służbowej delegacji.
A co dopiero spędzając tam urlop
Na zdjęciu powyżej: ostatni dzień w Macae (brazylijska stolica przemysłu wydobywczego ropy naftowej), czekając na kierowce, który miał mnie podrzucić do Rio na samolot do domu.
Wysłany: 2016-12-06, 20:03:39
Kynokephalos napisał/a:
Mówiąc dokładniej - miałem na myśli Kraków. Myślę, że można mieć ochotę spędzić tam część swojego urlopu. Albo nawet w Warszawie czy w Łodzi, jeśli ktoś jeszcze nie był.
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie abym mając wybór zdecydowała się spędzić urlop w jakimkolwiek większym mieście. Nawet Pragę wpisywałam bez przekonania. Ale skoro tam się toczy istotna część akcji książki, to trudno ją pominąć (podobnie jak średnio interesujący Frankfurt/M). Ale Kraków, Warszawa i Łódź pojawiają się w serii tylko w krótkich migawkach, więc spokojnie się zmieszczą w opcji "inne".
Pomogła: 81 razy Dołączyła: 10 Sty 2010 Posty: 18791 Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2016-12-06, 22:01:46
Berta von S. napisał/a:
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie abym mając wybór zdecydowała się spędzić urlop w jakimkolwiek większym mieście. Nawet Pragę wpisywałam bez przekonania.
Ja już wiele razy pisałam o mojej słabości do Pragi, ale nie wyobrażam sobie spędzić tam całego miesiąca.
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 29 Lip 2012 Posty: 3243 Skąd: miasto Łódź
Wysłany: 2016-12-06, 22:17:42
Suwalszczyzna i Jeziorak. Mało znam i mało bywałam, po dwa tygodnie w każdym miejscu
Cudowne mam wspomnienia ze zlotów we Fromborku i Moryniu, dzięki PS odwiedzone pierwszy raz
Z zagranicznych to Karaiby i zamki nad Loarą. Będzie kasa i dobre towarzystwo to się też kiedyś pojedzie
Wysłany: 2016-12-07, 08:43:37
Berta von S. napisał/a:
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie abym mając wybór zdecydowała się spędzić urlop w jakimkolwiek większym mieście.
A ja inaczej - mając miesiąc wakacji chętnie spędziłbym kilka dni w atmosferze Krakowa. A ktoś inny jeszcze inaczej. I dlatego mamy ankietę.
Żeby już zakończyć tę przydługą poboczną dyskusję: o Krakowie napisałem w formie komentarza i rozmowy, właśnie odnosząc się do ostatniej, "otwartej" opcji ankiety. Nie domagałem się wciągnięcia któregoś z większych miast excplicite na listę.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
Wysłany: 2016-12-12, 21:35:43
Zdecydowałam się ostatecznie na Suwalszczyznę i Kaszuby. Jeziorak oczywiście najbliższy sercu, ale w sumie jestem tam przynajmniej raz w roku, a Kaszub i Suwalszczyzny dokładnie nie zjeździłam.
Zaznaczyłem Malbork i Pragę. W Malborku byłem już wiele razy, ale fascynacja mi nie przeszła. W Zamku to można by było i pół roku przebywać, a i tak wszystkich tajemnic się nie zgłębi. Natomiast w Pradze jeszcze nie byłem, ale urokliwość tego miasta, mnogość zabytków, klimat i "to coś" powodują, że stolica Czech "chodzi za mną" i na pewno kiedyś się tam wybiorę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.