Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 17142 Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2013-05-23, 09:13:13
napisał/a:
Milady napisał/a:
Zaznaczyła Wyspę Złoczyńców, choć może się zdziwicie, ale zastanawiałam się nad Winnetou.
W życiu Romana! Co w Winnetou jest dorosłego??? Chyba te drzewa w okolicy.
No na pewno nie zabawa w Indian
von Dobeneck1 [Usunięty]
Wysłany: 2013-05-23, 09:26:45
Unieski napisał/a:
von Dobeneck napisał/a:
Milady napisał/a:
Zaznaczyła Wyspę Złoczyńców, choć może się zdziwicie, ale zastanawiałam się nad Winnetou.
W życiu Romana! Co w Winnetou jest dorosłego??? Chyba te drzewa w okolicy.
No na pewno nie zabawa w Indian
W Wyspie są poruszane tematy bardzo poważne, chociażby II WŚ, ale też relacje i porachunki ludzi, którzy tę wojnę przeżyli. To właściwie kryminał z wątkami przygodowymi. A Winnetou? Przyznam, że bardzo lubię tę książkę, ale raczej ze względu na walory przyrodniczo-przygodowe. Są też w Winnetou wątki, nazwijmy je, miłosno-romantyczne, ale w końcu, co to jest miłość? To coś, co pokazują w telewizji...
No dobra, ponabijałem się, ale chciałbym wiedzieć, dlaczego Milady, uważasz tę książkę za Samochodzika "dorosłego"?
Robinoux Twórca Autor książek dokumentalnych oraz poezji
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 03 Lut 2011 Posty: 4168 Skąd: Bezludna wyspa
Wysłany: 2013-05-23, 12:39:00
Robinoux napisał/a:
O przepraszam, w Winnetou jest poruszany bardzo "dorosły" wątek - zderzenia marzeń z twardą rzeczywistością
Dokładnie to Robinoux miałam na mysli. Mam gdzieś w swoich szpargałach wydrukowany specjalnie fragment, w którym Milady wypowiada się na ten temat. Poza tym dla mnie w Winnetou poruszane są właśnie dośc poważne problemy ubrane jedynie przez Nienackiego w lekkie szaty. Uważam, iż jest to powieść, którą można przeczytać i uznać, że jest nieco dziecinna, bądź spróbować wgryźć się w teksty, potraktować je przenośnie i wyciągnąć więcej.
W Winnetou jest też poruszony problem czy uciekać do wielkiego, obcego miasta, czy pozostać tam gdzie się dorosło, karierowiczostwa. Jest też otarcie się o temat różnych sekt, kwestia "byłych żon", kradzieży sprzętu turystycznego i pewnie parę innych.
Ale ja się z Wami wszystkimi zgadzam, że w Winnetou są poruszane poważne problemy. Ekologia, dylematy egzystencjalne Ale nie ma tu morderstw, porachunków bandyckich, śmierci, dlatego wydaje mi się, że Wyspa jest bardziej dla dorosłych i tego się będę trzymał.
Pomogła: 165 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32473 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-23, 19:50:23
Dokładnie!
W Winnetou jest mowa o różnych "dorosłych" problemach, ale tak samo mowa o wielu "dorosłych" problemach jest np. w książkach Siesickiej i innych młodzieżowych powieściach.
Kwestią zasadniczą jest forma. W Winnetou wszystko jest podane w konwencji przygodowo-wakacyjno-żartobliwej, zaś w wyspie w konwencji dużo poważniejszej i mrocznej, z cieniem wojny i makabryczną śmiercią w tle...
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 03 Lut 2011 Posty: 4168 Skąd: Bezludna wyspa
Wysłany: 2013-05-23, 23:28:00
von Dobeneck napisał/a:
w Winnetou są poruszane poważne problemy. Ekologia, dylematy egzystencjalne Ale nie ma tu morderstw, porachunków bandyckich, śmierci, dlatego wydaje mi się, że Wyspa jest bardziej dla dorosłych i tego się będę trzymał.
Dlatego też ostatecznie i ja zaznaczyłam Wyspę Złoczyńców.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.