Pomógł: 63 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 11061 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-04, 19:28:34
Tak na pierwszy rzut oka to zabytki i dzieła sztuki znajdujące się w Nieborowie zostały przedstawione bardzo wiernie, łącznie ze wskazaniem miejsc, gdzie się one znajdują. Choć akcja powieści zasługuje na bardzo szczegółową analizę w tym zakresie. W pewnych wypadkach ZN dokonał, że tak powiem, wyczyszczenia i amplifikacji niektórych wątków: na przykład obraz Duerera, o którym mowa w powieści, w rzeczywistości jest tylko wzorowany na Duererze.
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2018-12-04, 19:32, w całości zmieniany 1 raz
W tej książce jest jedno zdjęcie, opisane jako: Juseppe de Ribera, GŁOWA STARCA, w. XVI. Próbowałem znaleźć go w Internecie, ale bez powodzenia. Czy ktoś może mi powiedzieć, skąd pochodzi to zdjęcie? Jaki to obraz? Mam tylko złą reprodukcję z magazynu Odgłosy.
Wysłany: 2018-12-15, 12:14:32
Lolek napisał/a:
W tej książce jest jedno zdjęcie, opisane jako: Juseppe de Ribera, GŁOWA STARCA, w. XVI. Próbowałem znaleźć go w Internecie, ale bez powodzenia. Czy ktoś może mi powiedzieć, skąd pochodzi to zdjęcie? Jaki to obraz? Mam tylko złą reprodukcję z magazynu Odgłosy.
W której książce jest to zdjęcie?
Obraz Juseppe de Ribery "Głowa starca" znajduje się w pałacu w Nieborowie. W czasie akcji powieści znajdował się w Gabinecie Żółtym i pewnie jest tam i w tej chwili.
Jego zdjęcie (il. 52) znajduje się w książce Jana Wegnera 'Nieborów" Wydawnictwo Sztuka". Warszawa 1954., a opis na str. 96. Później ta książka była wznawiana, ale to wydanie na pewno znał Nienacki:
Dzięki Zet
Lolek. W Internecie znalazłem tylko to zdjęcie z muzeum na którym widoczny jest obraz "Starca" i dlatego dałem do niego link. Link do tygodnika Odgłosy jest jedynie dla zainteresowanych, którzy mieliby ochotę sprawdzić, czy faktycznie jest mowa o tym samym obrazie.
Wysłany: 2018-12-16, 00:43:51
Może Berta, da się uprosić, żeby przy okazji zeskanowała fotografię obrazu i kilka jeszcze innych zdjęć z książki Jana Wegnera, a następnie wrzuciła je do odpowiednich tematów.
Pomogła: 167 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32571 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-16, 00:45:34
Z24 napisał/a:
Może Berta, da się uprosić, żeby przy okazji zeskanowała fotografię obrazu i kilka jeszcze innych zdjęć z książki Jana Wegnera, a następnie wrzuciła je do odpowiednich tematów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.