Skończyłem właśnie "Bożka Templariuszy" Borkowskiej i jestem zachwycony. Ta książka, to świetna, trzymająca w napięciu powieść przygodowa, której akcja toczy się częściowo w średniowieczu, częściowo w Polsce czasu II wojny światowej. Wątek templariuszy łączy te odległe epoki w sposób tak fantastyczny a jednoczesnie tak realistycznie opisany, że niech się schowają wszelkiej maści Dańczyki. To rycerska baśń o tym, że prawdziwe ideały sa nieśmiertelne i żaden stos ich nie zniszczy, że dobro jest wieczne i odradza się nieoczekiwanie jak feniks z popiołów a wierność i śmierć na posterunku w obronie prawdy więcej znaczą, niż wszelkie ziemskie królestwa, które można wywalczyć mieczem. Ja wiem, że to brzmi strasznie patetycznie, ale jestem pod urokiem, z którego nie mogę i nie chcę się wyzwolić, to naprawde piękna książka. Szczególnie urzekli mnie współczesni templariusze: brat Hugon, ksiądz Bernard, reb Dawid i inni. Nawet folksdojcze przedstawieni są tak, że wzbudzają raczej litośc niż gniew. Kapitalne opisy, przepojone poezją na długo zapadają w pamięć. Jedyną wadą tej ksiązki jest to, że jest krótka.
Garść cytatów:
"A Niemiec, choć się ta i na zielono ubierze do lasu, znaczny w nim jest całkiem jak czarno-biała krowa, bo jest cudzy.(...) Niemiec jest zbrojna śmierć, ale śmierć głupia..."
"-Ech, ojcze - odezwał się na to z ciemności samozwańczy templariusz - jeżeli ojciec chce należeć tylko do takiego zespołu, którego członkowie zawsze i wszędzie byli wszyscy wierni swoim zasadom, to co ojciec robi w Kościele katolickim?"
"Tutaj za kaznodziejstwo grosz nie leci i z samej gęby się człowiek nie utrzyma. Tu się żyje po cystersku..."
"Ech, księże proboszczu, kłóciliśmy się tyle, ja księdza nazywałem świętym Bernardem(...), ksiądz mnie nazywał rabinem - a teraz polegniemy razem: czy to nie dobry kawał? - Reb Dawid, znam jeszcze lepszy kawał: że pan i ja polegniemy jako templariusze. Ktoś tam u góry musi mieć dobre poczucie humoru..."
Polecam z całego serca.
Ostatnio zmieniony przez Protoavis 2018-01-10, 14:14, w całości zmieniany 3 razy
Iwmali [Usunięty]
Wysłany: 2012-11-21, 20:30:05
Robinoux napisał/a:
Skończyłem właśnie "Bożka Templariuszy" Borkowskiej i jestem zachwycony.
To jakaś nowość? Nie słyszałam dotąd o tej książce.
Pisałem wcześniej w innym wątku, ale to było przed przeczytaniem. To jest wznowienie, ksiązka była już wydana wcześniej w "Znaku". Autorka jest historykiem z wykształcenia i zakonnicą katolicką (benedyktynką). Powieść jest osadzona w realiach, chociaż autentyczna miejscowość Piekielnik leży zupełnie gdzie indziej niż powieściowa.
Niemirskiego czytałem też, ale Borkowska jest dużo, moim zdaniem, lepsza.
Ostatnio zmieniony przez Robinoux 2012-11-21, 20:39, w całości zmieniany 1 raz
Iwmali [Usunięty]
Wysłany: 2012-11-21, 20:46:24
Robinoux napisał/a:
Niemirskiego czytałem też, ale Borkowska jest dużo, moim zdaniem, lepsza.
Ale ten Bożek Niemirskiego to nie jest z kontynuacji? To jest książka przygodowa jak Testament Bibliofila. prawda?
Robinoux Twórca Autor książek dokumentalnych oraz poezji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.