Odświeżę ten fantastyczny temat. Przeczytałem cały od deski do deski.
W między czasie pojawiło się też sporo zagadek typowo logicznych, ale już mamy taki wątek, więc proponuje powrót do typowo związanych z myśleniem lateralnym lub coś koło tego.
Dla przypomnienia pierwotny regulamin, made by Nietajenko:
1. W tym temacie zadaje się zagadki tzw. lateralne.
2. Osoba zadająca zagadkę zwana jest w dalszej części Zadającym.
3. Osoba odpowiadająca na zagadkę zwana jest w dalszej części Odpowiadającym.
4. Zadającym może być każdy, kto dysponuje ciekawą zagadką lateralną. Nie istnieje tu zasada zgadłeś/zadajesz. Wybór Zadającego odbywa się na zasadzie aklamacji.
5. Zadający zadaje swoją zagadkę wytłuszczając jej treść.
6. Odpowiadających może a nawet musi być wielu.
7. Odpowiadający zadaje pytania zadającemu w takiej formie by odpowiedzią mogły być "tak", "nie", "nieistotne".
8. Odpowiadający zadaje pytania wytłuszczając je i kończąc znakiem zapytania.
Dodam, że bardzo często na zadawane pytania padała odpowiedź poniekąd (która strasznie raziła Bertę ), którą uważam za tak/nie w taki sposób bym proponował osobie zadającej odpowiadać. Można też czasami przy odpowiedzi na pytanie dodać coś podpowiadającego, nakierowującego.
Zaczynamy zatem. Na początek proste.
Mężczyzna, który mieszka w 30-piętrowym budynku, postanawia wyskoczyć ze swojego okna. Przeżywa upadek bez żadnych obrażeń. Jak to się stało?
Chemas napisał/a:
7. Odpowiadający zadaje pytania zadającemu w takiej formie by odpowiedzią mogły być "tak", "nie", "nieistotne".
Ale:
"Można też czasami przy odpowiedzi na pytanie dodać coś podpowiadającego, nakierowującego."
No dobra.
Lolek napisał/a:
Mieszkał na parterze?
Tak
c) Nie było nawet napisane, że wyskoczył z domu, w którym mieszkał, więc mogło to się stać gdzie indziej.
Jakoś tak?
a) Mieszkał na parterze, więc skoczył i nic mu się nie stało.
b) Nie było napisane, czy wyskoczył z mieszkania, więc mógł wyskoczyć z piwnicy.
c) Nie było nawet napisane, że wyskoczył z domu, w którym mieszkał, więc mogło to się stać gdzie indziej.
Jakoś tak?
Dokładnie.
Odpowiedź: Może i mieszka w 30-piętrowym budynku, ale wyskoczył tylko z okna pierwszego piętra.
Pewien człowiek zostaje skazany na śmierć. Musi wybrać jeden z trzech pokoi, aby przyjąć karę. W pierwszym pokoju znajduje się pluton egzekucyjny z załadowanymi pistoletami. W drugim pokoju płonie ogień. Trzeci pokój jest pełen tygrysów, które nie jadły od pół roku. Który pokój powinien wybrać?
Zasady jak poprzednio.
a) Mieszkał na parterze, więc skoczył i nic mu się nie stało.
a) Myślę, że to jasne.
Cytat:
b) Nie było napisane, czy wyskoczył z mieszkania, więc mógł wyskoczyć z piwnicy.
b) Nie było napisane czy wyskoczył z mieszkania, tylko wyskoczył "ze swojego okna"; może miał też inne "okna" - np. w piwnicy.
Cytat:
c) Mimo że mieszkał w 30-piętrowym budynku, mógł posiadać również inną nieruchomość z oknami, nie było napisane, że wyskoczył z domu, w którym mieszkał.
Nie było nawet napisane, czy rzeczywiście wyskoczył, tylko że "postanawia wyskoczyć", ale w pytaniu uzupełniającym Chemas potwierdził, że skoczył. Szczegółów można było również dowiedzieć się za pomocą pytań uzupełniających, ale napisałem tę analizę tylko i wyłącznie na podstawie tego, że "wyskoczył".
To tak jakbym napisał, że "Właściciel Malucha postanawia jechać autostradą i przy prędkości 220 km/h powoduje swoim samochodem wypadek". Gdzie jest napisane czy zdecydował się jechać autostradą z Maluchem? Może też miał Ferrari.
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 1148 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-04-08, 15:46:28
Lolek napisał/a:
Ale może po prostu uległem myśleniu lateralnemu.
Jeżeli Twoja strategia jest taka, żeby maksymalnie trenować myślenie lateralne - to dobrze kombinujesz. Można wiele możliwości wymyślić. Np. że facet, który skakał był superbohaterem z amerykańskiego filmu - mógł skakać skąd chciał i tak by mu się nic nie stało.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-04-08, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 1148 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-04-09, 13:36:05
Chemas napisał/a:
Pewien człowiek zostaje skazany na śmierć. Musi wybrać jeden z trzech pokoi, aby przyjąć karę. W pierwszym pokoju znajduje się pluton egzekucyjny z załadowanymi pistoletami. W drugim pokoju płonie ogień. Trzeci pokój jest pełen tygrysów, które nie jadły od pół roku. Który pokój powinien wybrać?
Wybrałem pokój. Sprawdziłem w internecie, czy o to chodziło. Zgadza się.
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Wybrałem pokój. Sprawdziłem w internecie, czy o to chodziło. Zgadza się.
Tak jest Ale może na razie nie pisz dlaczego
A tak dodam jeszcze, że w zasadzie ta zagadka nie jest lateralna, tylko raczej logiczna. Tak więc zadawanie pytań naprowadzających jest bezsensu. Jakoś o tym nie pomyślałem.
Poczekam jeszcze chwilę i dam odpowiedź.
Oczywiście należy wybrać pokój z tygrysami, bo jak od pół roku nie jadły, to po prostu nie żyją
Zadam teraz taką chyba bardziej lateralną, co by można było pytania zadawać.
Pewien ojciec nie mógł powstrzymać syna od grania w gry wideo. Aby go powstrzymać od ciągłego grania, chwycił za młotek i rozwiązał problem. Teraz on może grać w gry wideo, ale syn nie może. Co zrobił tata?
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-04-20, 14:23, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.