Tak jest!
Najpierw Portugalczycy przewieźli go z wysp korzennych - Moluków (przez Ocean Indyjski) do Portugalii, a następnie Magellan wziął go jako tłumacza z powrotem na owe wyspy ale przez Ocean Spokojny. A swoją drogą sam Magellan świata nie opłynął...
Mamy rok Mikołaja Kopernika, to zadam taką zagadkę:
W czasie II wojny, z okazji 400 rocznicy śmierci Mikołaja Kopernika, trzech polskich poetów dokonało pewnego aktu.
Jeden z nich przypłacił tę akcję życiem.
25 maja 1943 Tadeusz Gajcy wraz z Wacławem Bojarskim i Zdzisławem Stroińskim brał udział w akcji złożenia wieńca z biało-czerwoną szarfą i napisem Genialnemu Polakowi, Mikołajowi Kopernikowi, w 400. rocznicę śmierci – Podziemna Polska pod pomnikiem Kopernika. W wyniku interwencji policjanta i ostrzelania przez patrol niemieckiej żandarmerii, Wacław Bojarski został śmiertelnie ranny, a Zdzisław Stroiński aresztowany. Gajcemu udało się uciec.
Ale jak pisałem wyżej: nic nie wiem o tym wydarzeniu ani jakie miało ono inne znaczenie. Ale cieszę się, że dzięki tak różnym zagadkam nauczę się wielu rzeczy, o których wcześniej nie miałem pojęcia.
Ostatnio zmieniony przez Lolek 2023-04-10, 17:09, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 1138 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-04-11, 00:27:31
Lolek napisał/a:
Tadeusz Gajcy wraz z Wacławem Bojarskim i Zdzisławem Stroińskim
Zaciekawiła mnie historia i poczytałem. Gajcy i Stroiński przeżyli Bojarskiego tylko nieco ponad rok. Zginęli w czasie Powstania Warszawskiego, w sierpniu 1944 roku. Wtedy szybko się żyło i młodo się umierało. Bojarski - 22 lata, Stroiński - 23, Gajcy - 22. Niedaleko miejsca mojego zamieszkania jest pomnik-tablica podchorążych Kedywu, którzy zginęli w zasadzce w marcu 1944 roku - 6 chłopaków, w wieku 17-21 lat.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-04-11, 00:28, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.