Pomógł: 23 razy Dołączył: 22 Sie 2017 Posty: 2731 Skąd: Wyspy Pacyfiku
Wysłany: 2018-02-24, 17:11:42
Wowax napisał/a:
To obraz Branwella Bronte, i jego brakuje.
Brawo Wowax Zadajesz
Te panie obok to siostry Bronte, a zamalowała go po jego śmierci prawdopodobnie Charlotte
Dzieł sióstr Bronte nie jestem w stanie czytać, ale bardzo dobrze czytało mi się o nich w książkach Ostrowskiego, polecam.
Podobno wszystkie dzieła sióstr Bronte tak naprawdę napisała Charlotte, tylko w "Wichrowe wzgórza" duży wkład miał właśnie Branwell
tajemnice.jpg
Plik ściągnięto 146 raz(y) 49,08 KB
charlotte.png
Plik ściągnięto 142 raz(y) 1,48 MB
_________________ Drużyna 5
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32398 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-24, 19:12:14
Kpt Petersen napisał/a:
zamalowała go po jego śmierci prawdopodobnie Charlotte
Pomógł: 23 razy Dołączył: 22 Sie 2017 Posty: 2731 Skąd: Wyspy Pacyfiku
Wysłany: 2018-02-24, 22:19:33
Berta von S. napisał/a:
Kpt Petersen napisał/a:
zamalowała go po jego śmierci prawdopodobnie Charlotte
A wiadomo dlaczego?
Eryk Ostrowski w książkach dowodzi że powieści sióstr Bronte pisała tak naprawdę Charlotte i Branwell czyli brat, który miał główny wkład w „Wichrowe wzgórza”. Na ponad 1000 stronach jest analiza korespondencji, utworów, biografii jednym słowem duża i przekonująca praca.
To Charlotte kontaktowała się z wydawcami, przekazywała rękopisy które za życia rodzeństwa były podpisane trzema męskimi pseudonimami. Rękopisy zaginęły więc nie można porównać charakteru pisma. Po śmierci rodzeństwa Charlotte rozszyfrowała kto co napisał. Z bratem pod koniec jego życia była w konflikcie.
Informacja że Branwell sam się zamalował na portrecie w pijackim widzie też pochodzi od Charlotte. Tu pewności nie ma ale autor przytacza sytuację jak wydawca, kiedy książki osiągnęły już sukces po śmierci Ann, Emily i Branwella, poprosił Charlotte o portret trzech sióstr do nowego wydania, ta odpisała że takiego nie posiada, chociaż miała właśnie ten. Ostrowski podejrzewa że wtedy mogła zamalować Branwella, ale że efekt nie był zadowalający, skłamała że nie ma portretu.
Zakładając, że to szare to droga, i zakładając że mamy do czynienia z ruchem prawostronnym, to jedzie od prawej krawędzi rysunku do lewej, bo nie widać drzwi, czyli do nas jest obrócony "tym drugim" bokiem.
W Wielkiej Brytanii jechał by z lewa na prawo.
Oczywiście może chodzić o cokolwiek innego, bo większość tego typu zagadek jest wydumana nie powiem z czego...
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
O to chodziło, że drzwi są z prawej.
Przypomniało mi się to, ponieważ swego czasu znajomy opowiadał mi, że dzieci w szkole z mojej okolicy napisały taki krótki test dla nauczycieli. I tam było mniej więcej to zadanie, i nie było łatwo. Niestety nie pamiętam innych zadań.
Do quizów nie wrzucałem, bo to nie quiz z odpowiedziami do wyboru.
Niektóre pytania są dziwaczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.