Pomógł: 55 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-11, 23:16:13
mario78 napisał/a:
Był jeszcze jeden serial w klimacie Pana Samochodzika, w latach 80-tych miał tytuł "Stowarzyszenie z Eleusis" ale o ile Lovejoya jeszcze mozna zobaczyć w sieci lub kupić DVD o tyle stowarzyszenie z Eleusis jest nie do zdobycia a szkoda bo chętnie bym obejrzał, bo znów nic prawie nie pamietam oprócz imienia bohaterki i tego ze czegoś poszukiwali, oraz ze w sprawę zamieszani byli masoni.
"Stowarzyszenie z Eleusis" należało raczej do gatunku, który nazywa się "mystery". Pamiętam tylko motyw o licytacji antycznej płaskorzeźby z pierwszego odcinka i nic więcej. Tam wszystko było totalnie nieuchwytne i pewnie dlatego nie zapamiętałem kompletnie nic. Ani fragmentu akcji, ani żadnego z imion bohaterów, ani aktorów, ani muzyki.
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2013-05-11, 23:17, w całości zmieniany 1 raz
Był jeszcze jeden serial w klimacie Pana Samochodzika, w latach 80-tych miał tytuł "Stowarzyszenie z Eleusis" ale o ile Lovejoya jeszcze mozna zobaczyć w sieci lub kupić DVD o tyle stowarzyszenie z Eleusis jest nie do zdobycia a szkoda bo chętnie bym obejrzał, bo znów nic prawie nie pamietam oprócz imienia bohaterki i tego ze czegoś poszukiwali, oraz ze w sprawę zamieszani byli masoni.
"Stowarzyszenie z Eleusis" należało raczej do gatunku, który nazywa się "mystery". Pamiętam tylko motyw o licytacji antycznej płaskorzeźby z pierwszego odcinka i nic więcej. Tam wszystko było totalnie nieuchwytne i pewnie dlatego nie zapamiętałem kompletnie nic. Ani fragmentu akcji, ani żadnego z imion bohaterów, ani aktorów, ani muzyki.
no to jeśli chcesz sobie przypomnieć - bardzo łatwo, pstryk i światło
Szkoda, że tylko czołówka...serial praktycznie nie do zdobycia, a chętnie bym obejrzał.
Afrodyta Twórca Luiza Frosz - autorka powieści samochodzikowych
Wysłany: 2013-05-24, 09:55:41
Pojawiła się tu informacja o serialu "Kapitan Sowa na tropie". Dla samochodzikowych fanów najciekawszy byłby odcinek "Trzecia ręka". Jest zamek, są dzieła sztuki, duchy i humor. Śledztwo prowadzi Wiesław Gołas, a jego pomocnikiem jest Michał Szewczyk, którego znamy jako kuzyna Petersena z "Templariuszy" Ciekawostką jest i to, że serial wyreżyserował Stanisław Bareja.
Bardzo lubię "Kapitana Sowę", szczególnie za łódzkie klimaty z lat 60-tych. Gdy czytam Niesamowity Dwór i jest fragment kiedy Tomasz z Bigosem i panną Wierzchoń przyjeżdżają do Łodzi, to oczami wyobraźni widzę te ulice, warszawy i syrenki z tamtego filmu.
_________________ "Czytanie dobrych książek jest niczym rozmowa z najwspanialszymi ludźmi minionych czasów" - Kartezjusz
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32398 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-24, 12:16:01
A ja tego w ogóle nie kojarzę!
Brzmi fantastycznie i "Petersen" i śledztwo i lata 60-te i Bareja
Puszczają to może na jakimś Kino Polska, czy innym podobnym?
_________________ Drużyna 5
Wysłany: 2013-05-24, 13:19:30
Na pewno był czas, że było dostępne na DVD i to bardzo tanio. A czy można obejrzeć w jakiejś tv? Nie wiem.
Ja bardzo lubię cały serial. Ciekawe były te zagadki kryminalne, oj ciekawe
Pomógł: 48 razy Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 7156 Skąd: PRL
Wysłany: 2013-05-24, 14:13:06
Afrodyta napisał/a:
Na pewno był czas, że było dostępne na DVD i to bardzo tanio. A czy można obejrzeć w jakiejś tv? Nie wiem.
Ja bardzo lubię cały serial. Ciekawe były te zagadki kryminalne, oj ciekawe
Serial jest dostępny na chomikuj.pl.
Też bardzo lubię te pierwsze polskie seriale. Mimo naiwności fabuły, mają coś magicznego: czarno-białe ulice, znakomita obsada, gra światła i cienia... .
Kapitan Sowa, Doktor Ewa, Podziemny Front, Klub Profesora Tutki...
Miałem wydanie Kapitana Sowy na DVD, można nabyć nowe chyba w cenie 20 zł, ale serial poza 2 odcinkami (1-szy i ze straszeniem letników) trochę mnie rozczarował...
A ja tego w ogóle nie kojarzę!
Brzmi fantastycznie i "Petersen" i śledztwo i lata 60-te i Bareja
Puszczają to może na jakimś Kino Polska, czy innym podobnym?
Jeszcze niedawno - może z miesiąc temu - "Kapitan Sowa" leciał na Kino Polska, ale tam w kółko są powtórki, czyli niedługo pewnie znowu będzie.
_________________ "Czytanie dobrych książek jest niczym rozmowa z najwspanialszymi ludźmi minionych czasów" - Kartezjusz
Wysłany: 2013-05-24, 22:35:21
Mario78 napisał/a:
Miałem wydanie Kapitana Sowy na DVD, można nabyć nowe chyba w cenie 20 zł, ale serial poza 2 odcinkami (1-szy i ze straszeniem letników) trochę mnie rozczarował...
Uwielbiam odcinek z letnikami, ale inne m.in. z rejestracją syrenki również. Oczywiście jak na dzisiejsze czasy te kryminały mogą nie robić wielkiego wrażenia, ale mimo wszystko oparte są właśnie na logice, a nie na efektach specjalnych i to jest plus. I jeszcze to Aktorstwo (specjalnie z dużej litery). Ludwik Benoit, Krzysztof Chamiec - genialni!
Wysłany: 2013-05-25, 00:16:45
No to będę polowała Tylko najpierw obejrzę sobie jeden odcinek z przesłanego przez Afrodytę namiaru na chomiku, czy aby faktycznie fajny.
A swoją droga to bardzo budujące mieć do czynienia z ludźmi, którzy również czerpią przyjemność z oglądania starych filmów (nie tylko tych mainstreemowych, typu Rejs czy Popiół i Diament, ale również takich zwykłych przygodowo-kryminalnych). Zamiast się dziwić, że ktoś chce tracić czas na taką "naiwno-niedzisiejszą ramotę"...
Absolutnie się zgadzam, że te filmy mają magiczny klimat (podobnie zresztą jak stare kryminały).
Wysłany: 2013-05-25, 10:25:30
Berta von S. napisał/a:
No to będę polowała Tylko najpierw obejrzę sobie jeden odcinek z przesłanego przez Afrodytę namiaru na chomiku, czy aby faktycznie fajny.
A swoją droga to bardzo budujące mieć do czynienia z ludźmi, którzy również czerpią przyjemność z oglądania starych filmów (nie tylko tych mainstreemowych, typu Rejs czy Popiół i Diament, ale również takich zwykłych przygodowo-kryminalnych). Zamiast się dziwić, że ktoś chce tracić czas na taką "naiwno-niedzisiejszą ramotę"...
Absolutnie się zgadzam, że te filmy mają magiczny klimat (podobnie zresztą jak stare kryminały).
Dla mnie najbardziej magiczny klimat mają "Ewa chce spać," "Walet pikowy" cykl o Anatolu i magiczny inaczej "Dotknięcie nocy."
Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2013-05-25, 12:37, w całości zmieniany 1 raz
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32398 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-25, 13:22:13
Taaak!!! Gdzie jest trzeci król ma niesamowity klimat (wieki tego nie oglądałam) i ta niesamowicie seksowna Jędrusik (całe dzieciństwo marzyłam, żeby tak wyglądać!). A jeśli o Jędrusik mowa, to uwielbiam też "Lekarstwo na Miłość". Natomiast Anatol kojarzy mi się nieco z "Gangsterami i filantropami".
No i Ewa, Walet... przypomnieliście mi o masie filmów, których nie widziałam lata
Wysłany: 2013-05-25, 13:36:36
Berta von S. napisał/a:
Taaak!!! Gdzie jest trzeci król ma niesamowity klimat (wieki tego nie oglądałam) i ta niesamowicie seksowna Jędrusik (całe dzieciństwo marzyłam, żeby tak wyglądać!). A jeśli o Jędrusik mowa, to uwielbiam też "Lekarstwo na Miłość". Natomiast Anatol kojarzy mi się nieco z "Gangsterami i filantropami".
No i Ewa, Walet... przypomnieliście mi o masie filmów, których nie widziałam lata
Alicja Wyszyńska w tym filmie jest równie seksowna
Wysłany: 2013-05-25, 16:31:59
Protoavis napisał/a:
Dla mnie najbardziej magiczny klimat mają "Ewa chce spać," "Walet pikowy" cykl o Anatolu i magiczny inaczej "Dotknięcie nocy."
"Dotknięcie nocy" to też Bareja, jakże zresztą inny niż ten, którego potem poznaliśmy w "Zmiennikach", "Alternatywach" itd.
Mnóstwo starych filmów pojawia się teraz na DVD i to w niskich cenach. Wiele z nich to dla mnie prawdziwe odkrycia. Nie zawsze zresztą jest to kino lekkie. Ostatnio trafiłam na dwie perełki, kupione właśnie na DVD w takich przyzwoitych cenach rzędu kilkunastu złotych. Pierwsza to "Przeprowadzka" z niesamowitym Pszoniakiem i druga to "Mniejsze niebo" z doskonałą kreacją Wilhelmiego. Z PS nie ma to nic wspólnego, ale polecam, zwłaszcza tym, którzy odnoszą wrażenie, że inaczej patrzą na świat niż większość społeczeństwa. Niestety filmy kończą się na smutno
Co jeszcze jest ciekawe ze starych filmów polskich? Kino wojenne. Niezwykle propagandowe, czasem patetyczne, ale robiące wrażenie. "Orzeł", "Ostatni po Bogu", "Nieznany"...
Z kolei z Kaliną Jędrusik niedawno kupiłam DVD "Molo". Fabuła bardzo zakręcona, ale ciekawostka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.