Mieszanina prawd, półprawd i całych... Różnych przydupasów Króla Ducha z ul. Czerskiej drażni, że ZN jest czytany, a nawet przerabiany na filmy prawie trzydzieści lat po śmierci. Mimo, że nie ukorzył się przed Wielkim Konfesjonałem. W przeciwieństwie np. do EN; ponieważ ten ukorzył się, wybaczają mu i "Śmierć Lawrance'a" i"Dzwonnika od świętego Floriana" i nawet "Księgę Urwisów". Ale cicho, sza, bo niektórym gulasz z turula zacznie się odbijać.
Aha, odnoszę wrażenie, że Szanowny Autor zapożyczył się u pani dr Ewy Stusińskiej - wiecie, te nawiązania do Miłosza i te samcze lęki przed kobiecością, a nawet KOBIECOŚCIĄ. Przypomniało mi się, że jakie pięć lat temu obiecałem dalszy ciąg grillowania tej damy.... Cierpliwości...
Krzysztof Varga... dość świeży temat u mnie, bo właśnie skończyłem czytać "Księgę dla Starych Urwisów...", czyli połączenie hołdu dla Edmunda Niziurskiego z jego "niemalbiografią". Teraz, niejako "z marszu" czytam Marka Piegusa.
Dla sprawiedliwości przyznam, że autor wykonał imponującą pracę, przepytując rodzinę EN.
W każdym razie zauważyłem pewną sprytną tendencję u pana Vargi, w "Księdze...". Owa tendencja każe mi niestety umieścić pana KV wśród pisarzy bardziej wyrachowanych, niż szczerych, o czym napiszę niebawem w "Co aktualnie czytasz".
Pomógł: 62 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 11051 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-07-30, 13:07:27
Bóbr Mniejszy napisał/a:
W każdym razie zauważyłem pewną sprytną tendencję u pana Vargi, w "Księdze...". Owa tendencja każe mi niestety umieścić pana KV wśród pisarzy bardziej wyrachowanych, niż szczerych, o czym napiszę niebawem w "Co aktualnie czytasz".
Pomógł: 30 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 5730 Skąd: Georgetown, Ontario
Wysłany: 2023-07-31, 03:28:27
Z24 napisał/a:
Bóbr Mniejszy napisał/a:
Oczekiwania były wielkie, ale zawartość rozczarowała. W cokole pomnika Kościuszki w był ukryty ołowiany pojemnik, który został tam schowany 26 lat po założeniu akademii, czyli w 1828 roku. W środku była tylko warstwa mułu, dno było rozszczelnione i dostała się do środka wilgoć.
Jeżeli naruszyłem tym sposobem regulamin, to proszę usunąć ten post. Nie wydaje mi się jednak, że robię coś sprzecznego z netykietą. Materiał jest ogólnie dostępny, no i oczywiście nie ma nic wspólnego z polityką. Nie ma nazwisk związanych z siecią.
Druga sprawa, to to, że nie za bardzo wiedziałem, gdzie to wrzucić, wrzuciłem więc w linkowni. Być może jednak ktoś z adminów l;ub modów znajduje lepsze miejsce, to proszę w takim razie przenieść.
Moryń mnie zauroczył rok temu, gdy byliśmy na kręceniu filmu o PS na Pojezierzu Myśliborskim. Koniec sierpnia, sennie, a samo miasteczko (to znaczy tylko ta stara część) z rynkiem, kościołem i właśnie murami, robią wrażenie.
Chociaż zapewne nie taki rozmach jak Paczków, ale cudnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.