No proszę Promethidionie: drugi post po bagatela 6 latach!
Bywa i tak.
Bywa i tak. Jedni mają 17645, a inni 2
Już 3. Prowadziłeś kiedyś kolego, co wynika z Twojego pierwszego posta blog, który w adresie miał "mauryzachodnie". Otóż co jakiś czas wraca temat zasadności nazywania Pojezierza Iławskiego Mazurami Zachodnimi (czego jestem gorącym zwolennikiem). Jak czytam pracujesz w iławskich strukturach i z całą pewnością masz dostęp do źródeł. Chciałbym poznać jakimi Ty władasz argumentami za takim nazewnictwem.
Bywa i tak. Jedni mają 17645, a inni 2
Już 3. Prowadziłeś kiedyś kolego, co wynika z Twojego pierwszego posta blog, który w adresie miał "mauryzachodnie". Otóż co jakiś czas wraca temat zasadności nazywania Pojezierza Iławskiego Mazurami Zachodnimi (czego jestem gorącym zwolennikiem). Jak czytam pracujesz w iławskich strukturach i z całą pewnością masz dostęp do źródeł. Chciałbym poznać jakimi Ty władasz argumentami za takim nazewnictwem.
Nazwa ta ukuta została w 2006 lub 2007 roku. Zabieg był prosty - w ten sposób odróżniamy się jako region (Iława i Ostróda) od Mazur (Giżycko i Mikołajki). Pojezierze Iławskie nic nikomu wtedy nie mówiło, a Mazury - wiadomo było już, jakie środki zostaną przeznaczone na kampanię promocyjną - miały swoją markę. Jednym zdaniem - chodziło o to, by mieć swój udział w torcie.
Jak patrzę dziś na to z tej perspektywy - to miało sens, ale inicjatywa wypaliła się, ciągle ktoś nie wierzył, ciągle ktoś powątpiewał, nie wszystkie miasta i gminy szły w jednym szeregu. I dziś po prostu mówimy już, że Iława leży na... Mazurach!
Co do bloga - założyłem go w 2006 roku. Chciałem pisać o regionie, o ciekawych inwestycjach i inicjatywach. Zabrakło mi czasu, a w mojej głowie zaczęły rodzić się nowe koncepcje, które zmierzały bardziej w stronę historii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.