Jeśli medycyna, medykamenty i lekarz to tylko doktor Alvarez z kliniki doktora Alvareza. Albo to może Tomasz, wszak był rzekomym OOX'em a to już prawie RX.
Pomógł: 55 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-25, 22:22:49
Jeśli popatrzeć zimnym wzrokiem na to "oko Horusa", to można się dopatrzeć, że Kynokephalos miał na widoku kolegę Piotrusia, czyli Sokole Oko z długim nosem.
_________________ Z 24
Kynokephalos Moderator Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku
Pomógł: 120 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6494 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2017-09-26, 05:53:00
Z24 napisał/a:
Jeśli popatrzeć zimnym wzrokiem na to "oko Horusa", to można się dopatrzeć, że Kynokephalos miał na widoku kolegę Piotrusia, czyli Sokole Oko z długim nosem.
Tak było w istocie.
Oto jak wygląda Sokole Oko:
Nie przewidziałem, że Aldona zauważy możliwość dalszego rozwinięcia symboliki, nie przewidziałem większości skojarzeń z jakimi wyszliście. Wielu rzeczy nie przewidziałem ale tym bardziej nie żałuję zagadki i dziękuję wszystkim, którzy wzbogacili pakiet rozwiązań.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Pomógł: 55 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-07, 16:16:30
Kynokephalos napisał/a:
A może o rozsądek?
Nic surrealistycznego nie przychodzi mi na myśl.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
Nie myślałem, że moja zagadka jest aż tak bardzo surrealistyczna . W każdym razie nie chodzi tu o żadną cechę antropologiczną ani psychologiczną naszych bohaterów.
_________________ Z 24
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32398 Skąd: Warszawa
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 972 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-10-20, 12:25:02
aman napisał/a:
a odkopię...
Kolega Aman odkopał, a ja zacząłem się zastanawiać. Na początku ksiązki W.T. trzyma w ręku gazetę, w której jest artykuł - jak się potem okazało autorem tego artykułu była Anka.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2022-10-26, 20:09, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 972 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-10-21, 11:09:00
aman napisał/a:
Pozostać trzeba w sferze domysłów jedynie - co autor miał na myśli?
Przejrzałem ten wątek wstecz i okazało się, że oczekiwane odpowiedzi na zagadki mają być raczej "dziwne", tymczasem ja szukałem powiązań "zwykłych". Prawdopodobnie więc właściwa odpowiedź jest inna. Z24, jak w wielu postach widziałem, ma błyskotliwy umysł więc wymyślił pewnie coś specjalnego. Notabene wcześniej jest jego zagadka "jaka postać ma coś wspólnego z Jugosławią" - jest świetna - nie potrafiłem rozwiązać , myślałem że Krwawa Mery ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.