PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Unieski
2012-12-04, 21:52
Nasze kolekcje
Autor Wiadomość
She 
Junior Adminka

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2022-02-25, 11:48:15   

Ja mam i białą i kolorową serię, całość.
I jestem z tego zadowolona :)

Semel scriptum, decies lectum!

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2022-02-25, 12:06:32   

Również bym był zadowolony, gdybym miał. :)

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Athenais 
Twórca
Autorka tomiku poezji

Pomogła: 41 razy
Wysłany: 2022-02-25, 12:08:29   

Moje ksiązki są gdzieś porozrzucane po różnych pudłach i nie wiem, kiedy je zbiorę w jedną całość :( Nie jestem nawet pewna, czy mam całą serię, a na pewno któreś tomy mam podwójne z różnych wydań. Ogólnie taki misz masz, chociaż tomy 1-7 jestem prawie pewna mam z kolorowej serii ;-)

Quidquid agis, prudenter agas et respice finem

Seth_22 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2022-02-26, 00:28:31   

A tak prezentuje się moja biała seria. Poza tym mam jeszcze miks różnych wydań. Kilka sztuk z kolorowej, parę egzemplarzy pierwszych wydań.

25856E5E-B733-4FFD-92D6-8498016B919F.jpeg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 105,36 KB

89399FC9-42D5-41D3-86D3-A13D48C8E005.jpeg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 115,55 KB

13D6E56C-13E8-4C5A-9539-8289042E3F4F.jpeg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 214,79 KB

62BE1704-C560-40F6-8157-632796FDD877.jpeg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 213,01 KB

E8A58F3E-DD3B-4E6F-B94D-C87B45F57B6E.jpeg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 129,6 KB

17D54934-796D-4A80-90BB-395D1A4BEE13.jpeg
Plik ściągnięto 53 raz(y) 78,34 KB

84865E80-C104-4B9B-BC3A-056481B5E2DD.jpeg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 68,56 KB

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.
Ostatnio zmieniony przez Seth_22 2022-02-26, 01:09, w całości zmieniany 9 razy  

Rólka 
Moderator
Szef forumowej sekcji sportowej

Wysłany: 2022-02-26, 01:31:09   

Piękny stan! :564:

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2022-02-26, 09:38:16   

Rólka napisał/a:
Piękny stan!

Ponieważ nie były czytane :p

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2022-02-26, 10:20:22   

Chemas napisał/a:
Rólka napisał/a:
Piękny stan!

:564: :D

Tak jest. Wtedy są w najlepszym stanie. Miałem przed laty WZ z białej serii - chyba każda kartka osobno. A nie czytałem jej aż tak często.

Seth_22 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2022-02-26, 10:49:35   

To prawda. Niektóre były nietknięte. Zawsze marzył mi się taki zestaw. Przede wszystkim ze względów sentymentalnych.

Najlepsze jest to, że Księga, Niesamowity, Nowe przygody, Fantomas, Frombork i Tajemnica tajemnic kosztowały mnie stówkę! Niesamowity strzał z serwisu aukcyjnego.

Ok, za Templariuszy i Wyspę zapłaciłem nieco więcej ;) Obecnie bardzo trudno upolować ładne egzemplarze Winnetou i Złotej rękawicy.

Ostatnio zmieniony przez Seth_22 2022-02-27, 08:10, w całości zmieniany 1 raz  

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2022-02-26, 10:55:14   

Ja posiadam właśnie Winnetou, ale również Fantomasa, Zagadki i UFO, które co ciekawe jest w najlepszej formie ;-)
Miałem kiedyś WZ i Templariuszy, ale w dziwnych okolicznościach zaginęły. :)

Seth_22 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2022-02-26, 11:07:00   

Z24 napisał/a:
Chemas napisał/a:
Rólka napisał/a:
Piękny stan!

:564: :D

Tak jest. Wtedy są w najlepszym stanie. Miałem przed laty WZ z białej serii - chyba każda kartka osobno. A nie czytałem jej aż tak często.

U mnie w przysłowiowych strzępach były Nowe przygody, Frombork i Tajemnica tajemnic.

Jakość białej serii pozostawiała - niestety - wiele do życzenia. Najsolidniejsze było chyba wydanie Świata Książki. Na dobrym papierze, za to z infantylnymi okładkami i bez ilustracji.

Z rzeczy dostępnych na rynku cenie sobie Nienackiego z Siedmiorogu. Książki są szyte, mają ciekawe zagospodarowane wklejki. Do pełni szczęścia brakuje ilustracji.

Ostatnio zmieniony przez Seth_22 2022-02-26, 11:16, w całości zmieniany 2 razy  

chkaplan 
Forumowy Badacz Naukowy
badacz forumowy

Wysłany: 2022-05-18, 17:48:44   

Chemas napisał/a:
Rólka napisał/a:
Piękny stan!

Czytanie "Białej Serii" to niemal świętokradztwo (Nawet w domu - bo w pociagu czy tramwaju - to już dramat)

Kartki tak szybko się rozklejają, a czas chyba też nie jest łaskawy dla PRL-owskiego kleju [chyba się utlenia z latami]

Dlatego, rzeczywiście - warto mieć ze względów sentymentalnych
(nota bene warto się spieszyć, bo nawis inflacyjny dotyka także mocno tę serię - jak tak dalej pójdzie to za jedynie tę serię będzie można nabyć używane auto Ha, ha),
ale dla przyjemności czytania [jak pamiętam wspominała kiedyś o tym Berta] najlepiej nadaje się seria z Edipresse - niedroga i poręczna w podróży

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2022-05-18, 19:14:39   

chkaplan napisał/a:
chyba się utlenia z latami

Chyba tak, również mam takie wrażenie :)

Mam parę pozycji z białej serii i nie wiedzieć czemu najlepiej trzyma się UFO, ale Zagadki to jedna wielka tragedia, ale w życiu się nie pozbędę (rysunki pana Kobylińskiego rulez!) Muszę sobie właśnie kupić inne wydawnictwo, mam nadzieję, że Literatura sięgnie w końcu i po tą część.

chkaplan 
Forumowy Badacz Naukowy
badacz forumowy

Wysłany: 2022-05-18, 19:35:09   

Chemas napisał/a:
(...) Zagadki to jedna wielka tragedia, ale w życiu się nie pozbędę (rysunki pana Kobylińskiego rulez!) Muszę sobie właśnie kupić inne wydawnictwo, mam nadzieję, że Literatura sięgnie w końcu i po tą część.

Nie wiem co masz na myśli ?

Po pierwsze - Frombork w Białej - jest jeszcze do zdobycia na Allegro po stosunkowo niskiej cenie...

Po drugie - Literatura już kilkakrotnie wznawiała Frombork, więc nie musi po nią sięgać bo jest jej sporo na rynku...

Chyba, że czegoś nie zrozumiałem ... ?

ps.
... nie sądzę, jednak aby zamiana na Literaturę była strzałem w 10, brak bowiem tam ilustracji, które są kluczowe w tym tomie - dla przypomnienia zacytuję stosowny fragment z historycznej recenzji Fromborka, który co prawda odnosi się bezpośrednio do Warmii, ale tak samo i do Literatury:

"Większości czytelników natomiast zdecydowanie się nie podoba, to pozbawianie książki choćby niewielkiej oprawy graficznej (dzieje się tak np. w wydaniu Warmii), przede wszystkim uważać należy za wielki błąd brak rysunku notatek płk Koeniga w liście od Baśki, co pozbawia czytelnika jakiejkolwiek możliwości samodzielnego rozwiązywania tajemnicy skrytek, oraz brak rysunku krzyża z zagadki zadanej dyrektorowi Marczakowi. Nawet książka z założenia nie zawierająca ilustracji powinna mieć bezwarunkowo przynajmniej naszkicowane te dwie rzeczy."
Ostatnio zmieniony przez chkaplan 2022-05-18, 19:45, w całości zmieniany 1 raz  

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2022-05-19, 09:28:52   

chkaplan napisał/a:
Nie wiem co masz na myśli ?

Chodzi mi o rysunki i dlatego w życiu nie pozbędę się tego wydania i na pewno nie mam zamiaru kupować w Literaturze nowego. Jeśli już to raczej będę polował na wcześniejsze :)

Pan Mysikrólik 
Fanatyk Samochodzika
Wehikuł 77

Wysłany: 2022-06-03, 16:48:19   Znaczek i Pan Samochodzik

A ja z innej Bajki...czy ktokolwiek z Was spotkał się z Inicjatywą Znaczka Turystycznego? Poniżej link:
./redir/www.znaczki-turystyczne.pl/
Jednakże to nie tak, że namawiam do zbierania (choć My w swoim czasie zbieraliśmy znaczki podróżując po kraju i nie tylko...chodzi o to czy wiecie, że Pan Samochodzik jest na znaczku turystycznym, a nawet miejsca z nim związane. Oto moje znaczki, jak i nasze pieczątki...może warto aby administracja wyrobiła własną pieczątkę, i np. zostawiała podczas zlotu. Oczywiście to tylko pomysł, a Wasza inicjatywa czy chcecie.

DSCN7937.JPG
Plik ściągnięto 40 raz(y) 981,75 KB

DSCN7938.JPG
Plik ściągnięto 34 raz(y) 999,07 KB

DSCN7939.JPG
Plik ściągnięto 40 raz(y) 994,59 KB

DSCN7940.JPG
Plik ściągnięto 36 raz(y) 981,67 KB

DSCN7941.JPG
Plik ściągnięto 34 raz(y) 917,25 KB

Ku przygodzie...

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2022-06-03, 16:59:36   

Super te znaczki są :)

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2022-06-03, 18:57:10   

Pan Mysikrólik napisał/a:
może warto aby administracja wyrobiła własną pieczątkę

Był kiedyś taki pomysł, ale o coś się chyba rozbił...

Mieliśmy za to nalepki z logotypem (i to chyba już 3 serie) i w zasadzie takie coś może sobie zamówić każdy forumowicz. :)

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Czytalski 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2022-06-04, 07:28:16   

U mnie w muzeum sprzedają takie znaczki.

Berkut 
Uwielbia Samochodzika
hodowca kur

Wysłany: 2022-11-18, 17:10:50   

Kupiłem sobie fant związany z Niesamowitym dworem .
"Do kuchni wszedł
Bigos z panną Marysią. Jak zdobyczne
trofeum niósł w ręku pękatą butelkę
wina.
— Burgund, proszę państwa! — zawołał radośnie. —
Autentyczny burgund. Stał na półce w
piwnicy. Ma oryginalną nalepkę
francuską i liczy sobie trzydzieści lat."

Czyli wino było wyprodukowane przed wojną . Moje jest współczesne.
Myślałem że w sklepie powiem że chcę Burgunda i będzie wszystko jasne. Może przed wojną był napis na każdym winie z Burgundii że to Burgund.
Dziś tak nie jest (raczej jest napis że to wino pochodzące z Burgundii) , nie zawsze tak mocno jest to akcentowane na etykiecie jak u Nienackiego . Obadałem dostępne burgundy w polskich sklepach, wybrałem ten z oszczędną etykietą i dużym konkretnym napisem że to Burgund.
Ten co kupiłem ma opis sprzedawcy taki " Podstawowy burgund od potentata apelacji gdzie rodzą się najlepsze grona chardonnay na świecie".
Jest dokładniejszy opis na etykiecie tylnej , widać że prześwituje przez szkło , na zdjęciu w sklepie jej nie widać (pewnie dają zdjęcia reklamowe , a nie samego produktu)
Napis chardonnay na etykiecie oznacza odmianę winogron .
Ilustracje pochodzą z kolorowej lub białej serii oraz z wydawnictwa Łódzkiego (ze słoneczkiem ).
Samą butelkę zostawię dla wieczorków literackich przy czytaniu dworu (napełnię ją własnym trunkiem-taki rytuał Masoński z PRL-u ).
Może Nienacki dostał od kogoś takie wino? , nie mam pojęcia czy w latach 60-tych dostępność takich win było powszechna -dziś też nie wszędzie się je kupi.
Tłem zdjęcia jest mój opał -czyli zrzyny tartaczne.

./redir/www.wina.pl/wina-...rgogne-aoc.html

bur3.jpg
Plik ściągnięto 59 raz(y) 500,54 KB

bur2.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 757,43 KB

bur1.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 810,46 KB

Ostatnio zmieniony przez Berkut 2022-11-18, 18:16, w całości zmieniany 3 razy  

chkaplan 
Forumowy Badacz Naukowy
badacz forumowy

Wysłany: 2022-11-20, 20:25:40   

Berkut napisał/a:

Czyli wino było wyprodukowane przed wojną . Moje jest współczesne.
Myślałem że w sklepie powiem że chcę Burgunda i będzie wszystko jasne. Może przed wojną był napis na każdym winie z Burgundii że to Burgund.
Dziś tak nie jest (raczej jest napis że to wino pochodzące z Burgundii) , nie zawsze tak mocno jest to akcentowane na etykiecie jak u Nienackiego . Obadałem dostępne burgundy w polskich sklepach, wybrałem ten z oszczędną etykietą i dużym konkretnym napisem że to Burgund.
Ilustracje pochodzą z kolorowej lub białej serii oraz z wydawnictwa Łódzkiego (ze słoneczkiem ).
Samą butelkę zostawię dla wieczorków literackich przy czytaniu dworu (napełnię ją własnym trunkiem-taki rytuał Masoński z PRL-u ).
Może Nienacki dostał od kogoś takie wino? , nie mam pojęcia czy w latach 60-tych dostępność takich win było powszechna -dziś też nie wszędzie się je kupi.

Z tego co pamiętam, burgund w latach 60-ych był właściwie niedostępny - królowały wówczas wina (czasem nie najgorsze) z krajów bloku soclalistycznego (węgry, rumunia, bułgaria) - rzeczywiście, albo ktoś po prostu przywiózł takie wino z Francji, co było rzadkością, albo znalazł w starym dworku, co też było rzadkością, bo armia radziecka wypiła w ramach nagrody za wyzwolenie.

Natomiast obecnie burgundy już nie trzymają starych standardów - w związku z powyższym też nie są już rarytasem.

Ogólnie pomysł na listopadową lekturę jest fajy i polecam

Odpowiedz do tematu