PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Adam Bahdaj
Autor Wiadomość
Lexie 
Czytał Samochodzika
Pożeraczka książek

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2023-05-31, 12:03:45   

„Stawiam na Tolka Banana” przeczytałam pierwszy raz jako sześcio- czy siedmiolatka. :) I oczywiście „Wakacje z duchami” pewnie niewiele później.

Jak to jest u mnie z powrotami do utworów Bahdaja? Oczywiście jeśli książkę czytałam kilkanaście razy, to nie ma już fascynacji i odkrywania, co będzie dalej, ale są sentyment i uśmiech. Niedawno natomiast po raz pierwszy od czasów dzieciństwa przeczytałam ponownie „Tańczącego słonia” i całkiem dobrze się bawiłam.

Chemas napisał/a:
fajny styl pisania

„Fakt, nie lekrama”. :D

Z seriali najbardziej lubię „Wakacje…” i „Podróż za jeden uśmiech”.

Szara Sowa napisał/a:
Jeszcze nikt nie pochwalił się, że przeczytał kryminały Adama Bahdaja, wydawane pod pseudonimem Dominik Damian.

Ostatnio nadrabiam te PRL-owskie kryminały, których jeszcze nie czytałam, i właśnie mam w planach „Rudą modelkę”. :)

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-05-31, 12:19:34   

Teraz dopiero dostrzegłem, że masz Śnieżkę w awatarze :) . Jak najbardziej tematyczne miejsce, zważywszy na te wszystkie legendy o skarbach, począwszy od walońskich aż po hitlerowskie.

Lexie 
Czytał Samochodzika
Pożeraczka książek

Wysłany: 2023-05-31, 12:34:58   

Z24, brawo za rozpoznanie. :564:

Historie o skarbach tych rejonów to nie tylko legendy. Polecam książkę Mieczysława Bojki „Wspomnienia wytrawnego poszukiwacza skarbów i tajemnic”.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-05-31, 13:05:37   

Lexie napisał/a:
Z24, brawo za rozpoznanie. :564:

Historie o skarbach tych rejonów to nie tylko legendy. Polecam książkę Mieczysława Bojki „Wspomnienia wytrawnego poszukiwacza skarbów i tajemnic”.

:564:

Dzięki!

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-05-31, 13:16:09   

Dodam, że czytam z dużym zainteresowaniem książkę Pana Gortycha i jest tam przemyconych wiele informacji o legendach tego rejonu.
Ale już cisza, bo się zaraz oftop zrobi :)
Jak coś to tutaj:
https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?t=6232

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Lexie 
Czytał Samochodzika
Pożeraczka książek

Wysłany: 2023-06-08, 23:54:43   

Przeczytałam dzisiaj „Rudą modelkę”. Ciekawa książka. Co prawda wątki kryminalne są raczej mało oryginalne (albo już za dużo kryminałów w życiu przeczytałam), ale za to znakomicie oddane zostały realia warszawskiego półświatka. Bardziej interesujące jest śledztwo prowadzone przez dziennikarza niż działania milicji.

Ciekawostka: na pewnego pana w tej powieści mówili „Karioka”. :)

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-06-09, 10:51:05   

W ogóle realia tamtych czasów są świetnie oddane, świat nie tylko bez telewizorów, ale nawet lodówek. :)

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Lexie 
Czytał Samochodzika
Pożeraczka książek

Wysłany: 2023-06-09, 11:03:23   

W dodatku Bahdaj sprawnie posługuje się wieloma warstwami języka: oficjalną, potoczną, środowiskową. Bardzo dobrze czyta się tę książkę.

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-06-23, 21:06:27   

No i odpowiedź p. Marka na ostatnie pytanie zadane przez Bobra Mniejszego:

22. Jak wiemy, Adam Bahdaj był kurierem tatrzańskim, przeprowadzającym ludzi przez granicę w czasie wojny. Czy w książce i serialu „Trzecia granica” dużo jest wątków autobiograficznych i jeśli tak, to jakie?

Marek Bahdaj: Precyzyjnie nie da się odpowiedzieć na to pytanie. W którymś z wywiadów Ojciec powiedział, że u młodych ludzi najbardziej ceni odwagę i fantazję. Z pewnością będąc kurierem tatrzańskim odznaczał się odwagą. Większość przygód przeżył osobiście. Warto przypomnieć, że "Trzecią granicę" dedykował sławnemu kurierowi Józefowi Krzeptowskiemu, który był znanym gawędziarzem. Tato znał go dobrze i może od niego zaczerpnął niektóre wątki?

Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-09-22, 18:23:05   

"Drugie dno" Adama Bahdaja, wydane pod pseudonimem Dominik Damian, to kolejna pozycja z kultowej serii z jamnikiem jego autorstwa, która została napisana w 1962 r.
Książka jest bardzo specyficzna, niby to kryminał ale tak naprawdę jest to powieść z pogranicza kryminału, absurdu i groteski. A do tego w sumie jest co nieco podobna do Laseczki i tajemnicy Nienackiego. Niezły więc mamy tu pasztet. Jest to więc trochę inny Bahdaj, próbujący się chyba wbić w jakiś ówczesny modny nurt humorystyczno-intelektualny.
Czyta się lekko i przyjemnie, choć w pewnym momencie akcja komplikuje się już do ... poziomu absurdu. Ale na pewno warto. W sumie ciekawa rzecz.

Drugie dno.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 67,54 KB

Odpowiedz do tematu