Ta część spodobała mi się odrazu i polecam ją każdemu ,jednak bardzo jestem ciekaw jakie wrażenia ty odczuwałeś gdzy pierwszy raz przeczytałeś tą część
Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2013-10-07, 08:46, w całości zmieniany 2 razy
Czesio1 Zasuszony Fan Samochodzika Były administrator
Wysłany: 2010-08-06, 11:10:34 Re: Wrażenia
vipeee napisał/a:
Ta część spodobała mi się odrazu i polecam ją każdemu ,jednak bardzo jestem ciekaw jakie wrażenia ty odczuwałeś gdzy pierwszy raz przeczytałeś tą część
vipee, myślę, że tu odnajdziesz odpowiedzi na Twoje pytanie:
Winnetou
Niedawno przeczytałem po latach winnetou. Bardzo fajna książka. Poprzednio czytałem ją bardzo dawno temu jak byłem mały i nie wszystko mi się w niej wtedy podobało. Wg. mnie jest to troche inna pozycja niż większość samochodzików nienackiego - akcja jest tu specyficzna, nie ma zagadki - jest intryga. W tej części jest duży powrót do spraw damsko męskich - jak np. w Uroczysku. Bardzo ciekawy specyficzny samochodzik.
Wysłany: 2013-02-04, 21:28:17
Mnie prawdę mówiąc też się zbytnio nie podobała (dorośli faceci bawią się w Indian !). Jestem zdziwiony, że ta książka wygrała ankietę na nagrywanie audiobooka.
Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 17142 Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2013-02-04, 21:31:46
Przychylam się do zdania TomaszKa
Iwmali [Usunięty]
Wysłany: 2013-02-04, 21:46:36
TomaszK napisał/a:
Mnie prawdę mówiąc też się zbytnio nie podobała (dorośli faceci bawią się w Indian !). Jestem zdziwiony, że ta książka wygrała ankietę na nagrywanie audiobooka.
Mnie też nie bardzo podpasowali ci Indianie, do tego nie było żadnej porządnej zagadki.
Mnie też nie bardzo podpasowali ci Indianie, do tego nie było żadnej porządnej zagadki.
Po cichu się z Wami zgadzam. Ale przyznacie, że Nienacki umiejętnie wkomponował tę amerykańską kulturę w nasze jeziora, lasy , łąki...
Nie dziwię się Nienackiemu, że nie umiał sobie darować zabawy w Indian w którejś z książek o Panu Samochodziku. Ludzie pokolenia naszego Mistrza byli tak zafascynowani wszystkim, co związane było z Dzikim Zachodem jak nie przymierzając my PS-ami Pamiętam, że mój śp. ojciec nie przepuścił żadnego westernu, żadnej książki.
Ciekawym jest też aspekt ekologiczny i działania na rzecz ochrony zabytków i środowiska.
Co do zagadek w Winnetou, to zagadką i to nie do odgadnięcia są tam pięknie ukazane charaktery kobiece. Moim zdaniem ten właśnie PS jest wspaniałą wskazówką dla młodych czytelników płci męskiej, którzy stoją jeszcze przed wyborem swojej towarzyszki życia
Jak dla mnie, wbrew opiniom przedmówców, Winnetou to jedna z najlepszych z serii. Tam każdy rozdział niesie przygodę, taką mazurską właśnie. Ja jestem żeglarz szuwarowo-bagienny i dla mnie woda w powieści jest jak... (hmmm) woda na młyn. Ponadto nie wiem czy zauważyliście ale jest to powieść raczej dla młodzieży starszej i trochę dla dorosłych. Bardzo różna (pomimo okoliczności przyrody) jest od Nowych Przygód. I tu rzeczywiście zagadką będą ludzkie dusze ze szczególnym ukierunkowaniem na te kobiece - przewrotne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.