PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jarosław Molenda - Nowa biografia Zbigniewa Nienackiego
Autor Wiadomość
Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-09-27, 09:59:52   

Kozak napisał/a:
Nie znając? Właśnie dlatego powinien pojechać i przeczytać! Śmieszny człowiek :D

:564: :D

Elementarne, Watsonie...

Sebastian 
Słyszał o Samochodziku
Marczak

Wysłany: 2023-09-28, 19:28:32   raczej słabo

Przebrnąłem przez książkę pana Molendy i takie mnie refleksje naszły:
- trudno jest napisać sensowną biografię kogoś, kogo się nawet nie chce zrozumieć. Pan Molenda zebrał masę mniej lub bardziej istotnych faktów, ale nawet nie próbował zrozumieć, co tak naprawdę Nienackiemu w duszy grało - a dziać się musiało dużo
- jak sie próbuje pisać komuś biografie szukając głównie danych w IPNie to siłą rzeczy wychodzi bardziej sprawozdanie o poczynaniach służb względem Nienackiego a nie o samym Nienackim (czy kimkolwiek innym)
- jak próbowałem czytać te niemiłosiernie długie i drętwe fragmenty niektórych recenzentów Nienackiego, to jeszcze bardziej doceniłem warsztat pisarki Nienackiego. Części cytatów nie dało sie dosłownie przejść, takie nudne były.
- szkoda, że tak mało pan Molenda rozmawiał z żyjącymi świadkami pamietającymi jeszcze Nienackiego - kompletnie stracona szansa
Generalnie książka zwyczajnie słaba - i w warstwie faktów, i w warstwie literackiej.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-09-28, 19:48:06   Re: raczej słabo

Sebastian napisał/a:
Przebrnąłem przez książkę pana Molendy i takie mnie refleksje naszły:
- trudno jest napisać sensowną biografię kogoś, kogo się nawet nie chce zrozumieć. Pan Molenda zebrał masę mniej lub bardziej istotnych faktów, ale nawet nie próbował zrozumieć, co tak naprawdę Nienackiemu w duszy grało - a dziać się musiało dużo
- jak sie próbuje pisać komuś biografie szukając głównie danych w IPNie to siłą rzeczy wychodzi bardziej sprawozdanie o poczynaniach służb względem Nienackiego a nie o samym Nienackim (czy kimkolwiek innym)
- jak próbowałem czytać te niemiłosiernie długie i drętwe fragmenty niektórych recenzentów Nienackiego, to jeszcze bardziej doceniłem warsztat pisarki Nienackiego. Części cytatów nie dało sie dosłownie przejść, takie nudne były.
- szkoda, że tak mało pan Molenda rozmawiał z żyjącymi świadkami pamietającymi jeszcze Nienackiego - kompletnie stracona szansa
Generalnie książka zwyczajnie słaba - i w warstwie faktów, i w warstwie literackiej.

:564:

Kapitalne uwagi! Jestem pod wrażeniem :) .
Szczególnie pierwsza uwaga, która powinna być pierwszym i zasadniczym przykazaniem biografa.
Co do policyjności w badaniach literackich już parę razy o tym wspominałem.

Bóbr Mniejszy 
Moderator
Autor książki biograficznej

Wysłany: 2023-09-28, 19:59:25   

Czy ta książka w ogóle odkrywa coś nowego w biografii Pisarza?

A nawiasem mówiąc, w nawiązaniu do forum, jako jednego ze źródeł, trzeba mieć tupet, żeby korzystać z naszej (Waszej) pracy, a publicznie przyznać, że z forowiczami się nie zadaje, bo to są ortodoksi.

Ostatnio zmieniony przez Bóbr Mniejszy 2023-09-28, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

Sebastian 
Słyszał o Samochodziku
Marczak

Wysłany: 2023-09-28, 20:12:31   Re: raczej słabo

[quote="Z24"]
Sebastian napisał/a:

.

Nie ma to jak jak rzeczowy, obiektywny, profesjonalny oraz wyważony, ale jednocześnie jakże wyważony komentarz :) Będę sie tutaj częściej pojawiał :)

Hebius 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2023-09-28, 22:46:27   Re: raczej słabo

Sebastian napisał/a:

Autora nie interesowało pisanie hagiografii Nienackiego. Tym wytłumaczył (w wywiadzie z październikowej "Pani") brak rozmowy z Alicją Janeczek.
Zresztą rozmowy wymagają czasu. A jak ktoś pisze dwie, trzy książki rocznie, to nie bardzo moze sobie pozwolić na długie siedzenie nad jedną.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-09-29, 00:07:31   

[quote="Sebastian"]
Z24 napisał/a:

Sebastian napisał/a:

.

Nie ma to jak jak rzeczowy, obiektywny, profesjonalny oraz wyważony, ale jednocześnie jakże wyważony komentarz

:D :D :D :564:

No tak, to by się zgadzało...

Sebastian napisał/a:
Będę sie tutaj częściej pojawiał :)

Zachęcam. Tymczasem napisz coś w "Przywitalni".

Bóbr Mniejszy napisał/a:
A nawiasem mówiąc, w nawiązaniu do forum, jako jednego ze źródeł, trzeba mieć tupet, żeby korzystać z naszej (Waszej) pracy, a publicznie przyznać, że z forowiczami się nie zadaje, bo to są ortodoksi.

No właśnie. Nabieram ochoty, żeby przejrzeć tę książkę pod tym kątem. No i cały czas się zastanawiam: ortodoksi czego?

Hebius napisał/a:
Sebastian napisał/a:

Autora nie interesowało pisanie hagiografii Nienackiego. Tym wytłumaczył (w wywiadzie z październikowej "Pani") brak rozmowy z Alicją Janeczek.

To dubeltowa kompromitacja. Pierwsza, że facet ocenia dowody przed ich przeprowadzeniem, druga, że się do tego publicznie przyznaje.

Hebius napisał/a:
Zresztą rozmowy wymagają czasu. A jak ktoś pisze dwie, trzy książki rocznie, to nie bardzo moze sobie pozwolić na długie siedzenie nad jedną.

:564: :564: :564:

A musi tyle trzepać?

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-09-29, 08:28:51   

Z24 napisał/a:
Bóbr Mniejszy napisał/a:

No właśnie. Nabieram ochoty, żeby przejrzeć tę książkę pod tym kątem. No i cały czas się zastanawiam: ortodoksi czego?

A no właśnie ja również. Szkoda mi jednak kasy.

P.S. Cha cha, właśnie sprawdziłem w EMPiK-u. Jest za 37,75 zł. Cena sugerowana wydawcy 59,99 zł :D
Wziąłem do koszyka, a niech tam.

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-09-29, 08:31, w całości zmieniany 3 razy  

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-09-29, 11:35:11   

Chemas napisał/a:
Z24 napisał/a:
Bóbr Mniejszy napisał/a:

A no właśnie ja również. Szkoda mi jednak kasy.

Mi też.

Bóbr Mniejszy 
Moderator
Autor książki biograficznej

Wysłany: 2023-09-30, 04:13:17   

Chemas napisał/a:
P.S. Cha cha, właśnie sprawdziłem w EMPiK-u. Jest za 37,75 zł. Cena sugerowana wydawcy 59,99 zł :D

W języku handlowców to się chyba nazywa "dumping" :D Zresztą sam rzeczony autor handlował kiedyś książkami, to będzie wiedział najlepiej.
To czekamy na Twoją recenzję :D :564:

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-09-30, 10:13:38   

Bóbr Mniejszy napisał/a:
Chemas napisał/a:

W języku handlowców to się chyba nazywa "dumping" :D

Dumping jest to sprzedaż poniżej kosztów w celu osłabienia, wypchnięciu z rynku, bądź wykończenia konkurencji. Czyżby była jakaś konkurencyjna biografia? Może też chodzić o konkurencję sensu largo: ktoś, kto wszedł do księgarni nie kupi biografii ZN za 60 zł, ale, powiedzmy, biografię Teresy Orlowsky za 40 zł tak (wymyśliłem tę biografię dla potrzeb tego przykładu, nie dzwońcie z prośbą o namiary). Obniżając więc cenę ZN, czyni się ją konkurencyjną w stosunku do pani Tereni ;-) .
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-09-30, 11:20, w całości zmieniany 1 raz  

Hebius 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2023-09-30, 13:10:25   

Z24 napisał/a:
Szara Sowa napisał/a:
Z24 napisał/a:
Podziw budzi liczba odnośników bibliograficznych i masa przewalonego przez autora materiału.

Też nie czytałem, więc tylko ze słyszenia wiem, że nasze forum (rzecz jasna) też jest w bibliografii...

Kurde, miałem o tym wspomnieć, ale gdzieś przy redakcji tekstu mi się to zapodziało :oops: . W czasie tego przeglądu nie natrafiłem na odnośnik do konkretnych tematów na forum.

Przejrzałem teraz dokładniej przypisy. Dwa razy pojawia się w nich adres
https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?t=2933

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-09-30, 17:29:18   

Hebius napisał/a:
Z24 napisał/a:
Szara Sowa napisał/a:
Z24 napisał/a:
Podziw budzi liczba odnośników bibliograficznych i masa przewalonego przez autora materiału.

Też nie czytałem, więc tylko ze słyszenia wiem, że nasze forum (rzecz jasna) też jest w bibliografii...

Kurde, miałem o tym wspomnieć, ale gdzieś przy redakcji tekstu mi się to zapodziało :oops: . W czasie tego przeglądu nie natrafiłem na odnośnik do konkretnych tematów na forum.

Przejrzałem teraz dokładniej przypisy. Dwa razy pojawia się w nich adres
https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?t=2933

:D

Jednym słowem, nasze forum świetnie się wpisuje w dominujące obecnie literaturoznawstwo policyjne.

czarnyfranek 
Słyszał o Samochodziku

Wysłany: 2023-10-30, 14:54:07   

Cześć.
Przebrnąłem. Nie polecam.
Może bardziej poetycko:
"Ładne wydanie - Ch... czytanie"
W polemikę nie wchodzę bo ni ma o czym.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2023-10-30, 15:00, w całości zmieniany 2 razy  

Kozak 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-10-30, 15:30:58   

czarnyfranek napisał/a:
Cześć. (...)

Ja osobiście dziękuję za krótką, ale dosadną recenzję :D Mam podobną opinię, lecz bardziej wstrzemięźliwą. Jeszcze trochę muszę wycierpieć i przeczytać do końca, co aczkolwiek z każdą kolejną stroną książki jest jednak bardziej nużące :/
Ostatnio zmieniony przez Kozak 2023-10-30, 15:36, w całości zmieniany 2 razy  

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-10-30, 16:27:32   

No to mnie wspaniale zachęciliście do dalszego brnięcia...

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Tarasow 
Słyszał o Samochodziku

Wysłany: 2023-11-26, 18:41:35   

Zbyt dużo przyjemności sprawiło mi czytanie wpisów na tym forum, żeby nie odczuć potrzeby serdeczniejszego odniesienia się do biografii ZN autorstwa Jarosława Molendy.
Uważam, że rozmawianie z ludźmi pozwala uniknąć wydawania o nich krzywdzących sądów, a jeśli podobnie będzie z czytaniem książek - to tym lepiej.
Sądzę, że ta książka naprawdę pokazuje Nienackiego jako ambitnego artystę, ciekawego intelektualistę, niezrównanego rzemieślnika, no i jako skandalistę i kabotyna też.
Wydaje mi się śmieszne, że współpraca pana Jarosława z urzędem ds obrzydzania poprzedniego ustroju ujawniła tylko bezsprzeczne autorstwo Nienackiego w odniesieniu do trzech donosów: na plutonowego MO Kądzielę, na współpracującego z kontrwywiadem pisarza Koźniewskiego i na działaczkę Solidarności Krzywonos, wygłoszonego przed nią samą.
Moim zdaniem, jeśli wziąć część opinii pana Molendy w nawias, bo sądzimy akurat odwrotnie, a autor nie uzasadnia swoich, (np czy powieść Uroczysko powinna nosić tytuł Święty Relikwiarz ?) to można znaleźć w jego książce wiele ciekawego o naszym ukochanym autorze.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-11-26, 23:31:02   

Tarasow napisał/a:
Wydaje mi się śmieszne, że współpraca pana Jarosława z urzędem ds obrzydzania poprzedniego ustroju ujawniła tylko bezsprzeczne autorstwo Nienackiego w odniesieniu do trzech donosów: na plutonowego MO Kądzielę, na współpracującego z kontrwywiadem pisarza Koźniewskiego i na działaczkę Solidarności Krzywonos, wygłoszonego przed nią samą.

O ile zrozumiałem, to jedynie pani Henryka, powszechnie znana jako bardzo wiarygodne źródło wiadomości o samej sobie, dostarczyła o tym pewnych jak zwykle wiadomości ;-) .

Nieco świeższa zagadka: kogo i do kogo podpi... to jest, sygnalizują współcześni pisarze np. pan Jarosław M.

Odpowiedz do tematu