PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Podróże pociągami i miejsca związane z kolejnictwem
Autor Wiadomość
Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-10-22, 12:23:01   Podróże pociągami i miejsca związane z kolejnictwem

Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam ten wątek, ale myślę, że tak.
Z góry zaznaczam, że nie jest to jakiś osobisty temat i zapraszam wszystkich do wrzucania swoich wrażeń, przede wszystkim zdjęć z podróży tym zacnym środkiem transportu. :)

Aż sam się sobie dziwie, że dopiero teraz przyszedł mi do głowy taki pomysł, wszak mam dużo doświadczeń z podróży kolejami. Zawsze preferowałem ten środek transportu, chociaż w dzisiejszych czasach jest coraz gorzej, mniej romantycznie, a w Polsce dochodzą do tego problemy przesiadkowe.

Jadąc na konferencję PS w Malborku, miałem dwie godziny przymusowej przerwy w podróży na stacji węzłowej Runowo Pomorskie. Znam tą stację prawie jak własne miasto, od małego się tam przesiadałem.
Przyjechałem 6:20, pociąg IC do Giżycka (według rozkładu jazdy) / do Olsztyna (według informacji wyświetlanej na dworcu, jak też i wywieszek na samym pociągu. Zrozumiałem dlaczego tak jest, gdy przeczytałem dopisek w rozkładzie jazdy, że na o0dcinku Olsztyn - Giżycko jest zastępcza komunikacja autobusowa. PKP chyba po jakimś czasie od wydrukowania rozkładów doszła do wniosku, że im się to nie kalkuje i skrócili trasę do Olsztyna, dalej radźcie sobie podróżni sami :)

Do meritum jednak! Jak przyjechałem było ciemno jeszcze, wybrałem się więc na przechadzkę do miasteczka Węgorzyno, w zasadzie w celach zakupowych, bo nie robiłem z rana w Złocieńcu (za wcześnie), ale też by rozruszać kości i nie siedzieć na tej smutnej i pustej stacji. Daleko nie jest, jakieś trzy kilometry do Dino. Zrobiłem zakupy i wróciłem. W między czasie zrobiło się już dość jasno, tylko pochmurnie. Wchodzą na główną ulicę prowadzącą do stacji Runowo Pom. olśniło mnie, że tak często się tu przesiadałem, ale jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na typową dla kolonii kolejowych architekturę. Porobiłem więc zdjęcia. Jakość taka sobie, ale są. Umieszczam je poniżej:

Moi zdaniem są bardzo ale to bardzo klimatyczne i oldskulowe. Dodatkowo ta pochmurna typowo jesienna aura dodaje swoje.

Tak wygląda budynek dworca z zewnątrz:

Typowy budynek kolejowy, tak samo jak i te mieszkalne powyżej, psuje tylko ta wstawka z nową już elewacją.

C.D.N.

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-10-23, 12:15:07   

Ciąg dalszy relacji z podróży do Malborka na konferencję.

Kolejne zdjęcia.
Stara nie używana już lokomotywownia, pamiętająca czasy, gdy ten węzeł kolejowy tętnił życiem.

I z innej perspektywy:

Dworzec na prawdę tętnił życiem, podobnie jak mój w Złocieńcu, pamiętam to doskonale. Był bufet, kiedy się nie przesiadało kręciło się sporo osób.

Przy tej lokomotywowni jest obrotnica, czyli taki obrotowy mechanizm z zestawem torów, którymi można było rozprowadzać sprzęt do bram rozłożonych na półokrągłym froncie lokomotywowni.

Obrotnica z innej perspektywy. Pozostały znaki ostrzegawcze i zakazu :)

Podam dodatkowo dwa linki do tych obiektów, gdzie zdjęcia są w dużo lepszej jakości. Są dostępne do niekomercyjnego rozprowadzania.

https://www.bazakolejowa....&photoid=214801
https://kolej.mkm.szczecin.pl/zdjecia/1177522352/obrotnica-przy-bylej-lokomotywowni-w-runowie-pomorskim-z-1908-roku

Stacja Runowo Pom. od środka prezentuje się tak:

Widoczna z daleka wieża ciśnień, do której się w trakcie długich przesiadek chodziło :)

C.D.N

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Bóbr Mniejszy 
Moderator
Autor książki biograficznej

Wysłany: 2023-10-23, 17:01:28   

Świetny temat, sam bardzo lubię kolej i okoliczną infrastrukturę. Nie mam ostatnio żadnych zdjęć, ale obserwuję temat z uwagą :564:

She 
Junior Adminka

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2023-10-23, 18:18:03   

Takie tam, gdy mieszka się na "końcu świata", gdzie tory się kończą ;-)

P.S. i ma się głupi komputer, który wrzuca przekrzywione zdjęcia. Po kliknięciu w nie, jest ok.

tory.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 1008,12 KB

Semel scriptum, decies lectum!
Ostatnio zmieniony przez She 2023-10-23, 18:18, w całości zmieniany 1 raz  

Yvonne 
Maniak Samochodzika
Witaj Przygodo!

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2023-10-25, 09:38:19   

Fajny wątek, Chemasie.
Bardzo lubię pociągi :)
Zwłaszcza ich społeczną funkcję.

Bardzo miło wspominam moją sierpniową podróż do Warszawy pociągiem pełnym Depeszów :)
Poznałam świetnych ludzi i dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy, o których nie wiedziałam (na przykład, że we Władysławowie jest pizzeria dla fanów, że w wielu miastach są organizowane zloty i spotkania).
Całą podróż wypełniły nam rozmowy, wspomnienia i oczekiwania względem koncertu :)

www.odbiblioteczkidoszafy.blogspot.com

Yvonne 
Maniak Samochodzika
Witaj Przygodo!

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2023-10-25, 09:40:00   

Niedawno ukazała się książka "Stacja Europa Centralna" związana z miłością do kolejnictwa właśnie.
Podobno jest dobra, mam ją na liście do przeczytania.
Słyszałeś o niej, Chemasie?

www.odbiblioteczkidoszafy.blogspot.com

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-10-25, 18:08:46   

She napisał/a:
Takie tam, gdy mieszka się na "końcu świata", gdzie tory się kończą ;-)

Fajny ten koniec świata.
Faktycznie, że dziwne jest to obrócenie. Po kliknięciu jest okej, co nie zmienia faktu, że wyszukiwaniu goole dalej jest obrócone :027:

Yvonne napisał/a:
Bardzo miło wspominam moją sierpniową podróż do Warszawy pociągiem pełnym Depeszów :)
Poznałam świetnych ludzi i dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy, o których nie wiedziałam (na przykład, że we Władysławowie jest pizzeria dla fanów, że w wielu miastach są organizowane zloty i spotkania).
Całą podróż wypełniły nam rozmowy, wspomnienia i oczekiwania względem koncertu :)

Takie podróże są najlepsze. Kilka takich dziwnych niespodziewanych spotkań, w trakcie moich podróży koleją, przytrafiło mi się. Wspominam je wspaniale :)
Trzeba jednak trafić na odpowiednią otwartą grupkę lub osobę. W obecnych czasach niestety spotyka się najczęściej ludzi zapatrzonych w smartfony lub tablety. Rzadko czytających coś.
Gdy jechałem na zlot w Wejsunach, na szczęście nie chciało mi się iść na jakieś środkowe miejsce w przedziale i przesiedziałem całość w pomieszczeniu dla rowerów i dzięki temu do Malborka sobie pogadałem z dwiema nieznanymi mi osóbkami. Miło było.

Yvonne napisał/a:
Niedawno ukazała się książka "Stacja Europa Centralna" związana z miłością do kolejnictwa właśnie.
Podobno jest dobra, mam ją na liście do przeczytania.
Słyszałeś o niej, Chemasie?

O! Ciekawy tytuł, wyszukam sobie w necie. Z chęcią bym nabył. Dzięki Ivonne :)

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-10-25, 18:20:42   

Ostatni odcinek mojej fotowyprawy.

Podróż z Runowa Pom. do samego Malborka odbył się bez przeszkód.
Po drodze zrobiłem parę zdjęć przez okno wagonu na stacji Sławno. Oczywiście, gdy stał.

Wieża ciśnień w Sławnie:

Budynki stacyjne, ładne stylowo. Niestety widać krawędź okna, nie chciało mi się wykadrowywać ;)

Do Malborka dotarłem bez opóźnienia. Ten budynek dworcowy zawsze mi się podobał, więc nie mogłem nie cyknąć fotek:

Wieża ciśnień w drodze w stronę wiaduktu. Jakieś takie rozmazane mi wyszło. :)

Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-10-25, 18:31, w całości zmieniany 1 raz  

Lolek 
Twórca
Grafik forumowy

Wysłany: 2023-10-25, 20:36:22   

Chemas napisał/a:
Wieża ciśnień

Wieża ciśnień dla mnie zawsze brzmi podobnie jak Ściana Płaczu. :)

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-10-25, 21:08:36   

Lolek napisał/a:
Wieża ciśnień dla mnie zawsze brzmi podobnie jak Ściana Płaczu. :)

Dobre :)
A jak się nazywają takie obiekty w Słowacji?
Może masz jakieś zdjęcia z okolic.

Lolek 
Twórca
Grafik forumowy

Wysłany: 2023-10-25, 21:26:34   

Chemas napisał/a:
A jak się nazywają takie obiekty w Słowacji?

Tutaj nie jest to taki fenomen jak w Polsce. Słowacja to region w większości górzysty, dlatego źródła wody znajdują się zawsze na wystarczającej wysokości. W naszym kraju nazywa się to "vodojem". Większość powstała w pobliżu linii kolejowych i to głównie w latach 50. XX wieku. Inne powstały w fabrykach i są w większości nowoczesne (lata 70. XX wieku), w większości są też zlokalizowane na południu Słowacji, gdzie jest płasko.

Chemas napisał/a:
Może masz jakieś zdjęcia z okolic.

Na węźle kolejowym znajduje się jedna taka wieża - stacja kolejowa Vrútky:

Odpowiedz do tematu