Pomógł: 62 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 11048 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-10-04, 14:45:31
Szara Sowa napisał/a:
A nie ma tam logo naszego forum z tyłu?
Wcześniejsze wydanie miało.
Ma nasze logo.
Chemas napisał/a:
Zastanawiam się czy jakiś ciekawych dla nas informacji by tam się nie znalazło, a może ktoś już czytał, ja się przymierzam zamówić. Zapomniana Biblioteka pierwszą edycje rekomendowała
Jest oczywiście Łódź, ale i okolice, zrujnowane, pałace, dworki, bunkry, kościoły cmentarze...
Jest tam opisany pałac w Starym Gostkowie - patrz ND i dwór w Parcicach - tamże.
_________________ Z 24
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Jest tam opisany pałac w Starym Gostkowie - patrz ND i dwór w Parcicach - tamże.
Na forum kiedyś przeglądałem tematy związane z ND, muszę odświeżyć.
Szkoda, że w EMPiK-u tej pozycji nie ma. Są inne z tego cyklu, ale tej nie ma.
Muszę poszukać gdzieś indziej.
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-10-04, 15:28, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2023-10-04, 18:02:18
Chemas napisał/a:
Jeśli chodzi o tego rodzaju pozycje jak w/w, o atrakcjach Łódzkiego to polecam dwie pozycje Bohdana Olszewskiego "Tum, znaczy dom. Wędrówki po ziemi łódzkiej." Wydawnictwo Literatura, Łódź 1999, i drugi tom pt.: "Od Piątku do Soboty. Wędrówki po ziemi łódzkiej." Wydawnictwo Literatura - ja mam III wydanie - z 2007 r.
Choć szczerze mówiąc, te wszystkie pozycje pozostawiają we mnie niedosyt...
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-10-04, 22:34, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Paź 2009 Posty: 257 Skąd: Łódź / Warszawa
Wysłany: 2023-10-04, 19:56:33
Z24 napisał/a:
Chemas napisał/a:
Jeśli chodzi o tego rodzaju pozycje jak w/w, o atrakcjach Łódzkiego to polecam dwie pozycje Bohdana Olszewskiego "Tum, znaczy dom. Wędrówki po ziemi łódzkiej." Wydawnictwo Literatura, Łódź 1999, i drugi tom pt.: "Od Piątku do Soboty. Wędrówki po ziemi łódzkiej." Wydawnictwo Literatura - ja mam III wydanie - z 2007 r.
Jest jeszcze "Od Oporowa do Żarnowa" tego Autora, wydanie I z 2005 roku.
Wysłany: 2023-10-23, 13:25:28
98 lat temu, 23 października 1925 r. w znanej PS-owi i nam restauracji "Malinowa" w Łodzi odbywa się przyjęcie. Uczestnikami są m. in. były premier Leopold Skulski, były minister Ludwik Tołłoczko oraz sporo dygnitarzy miasta Łodzi. Strony podpisują akt notarialny i rozkręca się impreza.
Została sprzedana Elektrownia Łódzka, która przez I wojną stanowiła własność "Towarzystwa Elektrycznego Oświetlenia 1886 r. Towarzystwo było własnością kapitału niemieckiego, konkretnie znanego koncernu Siemens-Schuckert.
Na mocy traktatu wersalskiego majątek towarzystwa został zaliczony na poczet reparacji wojennych i obłożony sekwestrem.
O eksploatację łódzkiej elektrowni ubiega się Towarzystwo Elektryczne "Siła i Światło"; w zarządzie którego zasiada m. in. p. Leopold S.
Generalna Prokuratoria postanawia utrzymać zarząd państwowy elektrowni i stwierdza, że "Towarzystwo 1886 r." nie istnieje.
Akcje "Towarzystwa 1886 r." powinny trafić do komisji reparacyjnej w Paryżu, ale wpłynęło tam ich tylko 23 tys.spośród 100 tys. Pozostałe nie wiedzieć jakim sposobem trafiły w ręce jakichś Szwajcarów.
Leopold S. i Ludwik T. za obietnicę 10 % akcji przyszłej spółki uderzają do Ministra Handlu i Przemysłu Władysława Kucharskiego, który zezwala na zwołanie walnego zebrania akcjonariuszy "Towarzystwa 1886 r." Okazuje się, że Leopold S. jest jednym z akcjonariuszy. Minister - wbrew wcześniejszym decyzjom Prokuratorii Generalnej (tak się nazywał był zarząd majątków państwowych) - uznaje pretensje "Towarzystwa 1886 r.
Przez Radę Miejską w Łodzi, która musiała klepnąć interes, sprawę przepchano w ten sposób, że powołano nową spółkę "Łódzkie Towarzystwo Elektryczne", w którym magistrat dostał 20 % akcji. I właśnie ten biznes sfinalizowano w "Malinowej", "Łódzkie Towarzystwo Elektryczne" otrzymało elektrownię na 40 lat.
"Wydatki organizacyjne", ha, ha, ha wyniosły podobno 2.100.000. złotych. Leopold S. został prezesem nowej spółki.
Powiązania kapitałowe były dość zagmatwane, wiodły do Belgii, ale na końcu łańcuszka stał znany już nam koncern Siemens-Schuckert", który podstawił szwajcarskich słupów. I stąd w Łodzi funkcjonowało ironiczne powiedzonko o "farbowanych Szwajcarach" .
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-10-24, 07:29, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 119 razy Dołączył: 06 Wrz 2014 Posty: 13951 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2023-10-24, 00:37:22
Z24 napisał/a:
ale na końcu łańcuszka stała znany już nam koncern Siemens-Schuckert", który podstawił szwajcarskich słupów. I stąd w Łodzi funkcjonowało ironiczne powiedzonko o "farbowanych Szwajcarach" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.