Wysłany: 2023-09-21, 13:10:14 Nienacki w krzyżówkach i krótkich notkach w prasie
Zakładam nowy wątek dotyczący bytności nazwiska pisarza w prasie, a konkretnie w krzyżówkach, jolkach itp.
Może to temat trywialny, ale myślę, że jako ciekawostka warto by istniał.
Do założenia tego tematu zainspirowało mnie znalezienie dwóch krzyżówek w "Przekroju", podczas przeglądania tego nieistniejącego już niestety czasopisma (oczywiście pod kątem Nienackiego).
Jednocześnie zapraszam innych do wrzucania swoich "znalezisk".
Dodam, że bardzo pomocne jest archiwum Małopolskie Biblioteki Publicznej. poruszanie się po rocznikach i numerach jest tam lekko utrudnione, ale źle nie jest.
Na dobry początek moje dwa przykłady. Wrzucam screeny, nazwisko pisarza jest podkreślone na zielono.
Wrzucę też linki.
Nienacki w krzyżówkach i krótkich notkach w prasie
Okazuje się, że przeglądając prasę według słowa kluczowego "Nienacki", można trafić na wiele interesujących krótkich notek, na przykład dotyczących nowości wydawniczych.
Oto jedna z nich:
Oczywiście nazwisko pisarza zaznaczone na zielono.
Notka dotycząca nowości wydawniczych pochodzi z pisma popołudniowego Echo Krakowa nr 118 (7994) z 21 maja 1971 roku. Znajduje się na str. 3 w dziale "Notatnik krakowski". Dotyczy wydania powieści Niesamowity Dwór przez Wydawnictwo Łódzkie (tak się domyśliłem, bo w gazecie jest skrót). Prawdopodobnie chodzi o wyd. II właśnie z 1971 roku.
Kolejna informacja o nowości wydawniczej. Tym razem chodzi o powieść Liście dębu, Czytelnik, za 17 złotych.Chodzi chyba o tom II, wydanie II, ilość stron (341) i rok się zgadza.
Jest adnotacja, że to druga część cyklu
Oczywiście znowuż Echo Krakowa, tym razem rok 1969, nr 46 (24 II) = nr 7311
P.S. Zwracam uwagę na małe ogłoszonko pod tą notką:
"Nie włączaj grzejników w godzinach wieczornych"
Już mi się nie chce robić screenów, kolejna nowość wydawnicza. Cytuję za gazetą Echo Krakowa
"Zbigniew Nienacki: Worek judaszów. Czyt. Str. 142. Cena 10.- Powieść z lat tuż po wojnie."
Echo Krakowa, nr 222 (8098), 1971-09-22, dół strony 3.
Dotyczy ukazania się powieści Mężczyzna czterdziestoletni, str 244, cena 15 zł, powieść psychologiczna. Nie napisane jest jakie wydanie, ale patrząc na rok wychodzi na to, że to wydanie I z 1971 roku, nie wiem jednak jakie wydawnictwo.
W czwartek 30 maja 1968, jak donosi Echo Krakowa, w TV leciało w cyklicznym programie "Teatr Młodego Widza" o godzinie 17:15 leciał spektakl Dziewięć złotych naczyń
Po raz kolejny zastanawiałem się, gdzie tą notkę prasową wrzucić i stwierdziłem, że w tym wątku.
Echo Krakowa, nr 218 (12 264), 1986 rok,
Pieczenie barana
Artykulik jest autorstwa niejakiego pana Stefan Ciepłego i dotyczy pieczenia barana na wszelakiego rodzaju imprezach firmowych. Byłem na paru takich imprezach, ale już trochę później. Jakaś tradycja. Do tego przytoczył Skiroławki Nienackiego, w których według autora:
"Dwie linie dalszego rozwoju wydarzeń dają się bez kłopotów nakreślić. Jedną wystarczająco zniechęcająco przed stawił Zbigniew Nienacki w Skiroławkach, druga natomiast ma wymiar narodowy i w zależności od pokolenia odbija się głośnym echem I Brygady, wierzb plączących, my ZMP, czy jakie życie taka śmierć.
W ten sposób baran, który dzieli się na pieczeń, combertki ziemniaki. No i proszę, gdy piec będziemy wołu, zacznie się wiek XXI.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.