Pomógł: 60 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10805 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-09-10, 00:13:41
Chemas napisał/a:
Zaś (cytat) "Indiana Jones płacze, że Pan Samochodzik pokonał go w wyścigu po słynny artefakt. "
Znowuż ten nieszczęsny artefakt
No właśnie. Świetny przykład.
Proszę mnie źle nie zrozumieć. Nie jestem jakimś przeciwnikiem zapożyczeń z języków obcych z zasady. Nawet tego nieszczęsnego artefaktu. Wszystko zależy od kontekstu. Artefakt jest pojęciem straszliwie pojemnym i jednocześnie - pewnie właśnie w związku z tym - straszliwie wypranym z emocji. To oznacza mniej więcej "wszystko", cokolwiek", "coś", "rzecz", "przedmiot". I teraz dodawajcie do tego jakieś wartościujące, naładowane emocjami, czy tylko w jakiś sposób dookreślające przymiotniki, rzeczowniki, czy czasowniki.
Jak to brzmi "Słynne coś"? "Anna szła i niosła jakiś czarny artefakt"."Groźny artefakt zbliżał się do skrzyżowania" itp. Przecież to chore.
Teraz porównajmy: " Ekspedycja znalazła cenne artefakty" i "Ekspedycja znalazła cenne zabytki". Brzmi trochę inaczej, prawda?. "Do Polski wróciły cenne artefakty"; "Do Polski wróciły cenne pamiątki". Tu jeszcze bardziej widoczna różnica.
Natomiast jeśli chcemy powiedzieć o jakichkolwiek rzeczach noszących ślady działalności człowieka - jest to jak najbardziej na miejscu i jest to niezwykle użyteczne.
Np. pytanie, powiedzmy, prof. Nemsty nad świeżym wykopem: "Natknęliście się na jakieś artefakty?"
Kiedyś w bardzo sympatycznym towarzystwie byłem w Krzemionkach Opatowskich, w rezerwacie archeologicznym. Leżały tam - na powierzchni i pod ziemią - sterty płonnego kamienia pozostałego po wydobyciu i obróbce buł krzemiennych. Trudno ten gruz nazwać zabytkiem - zabytkiem jest całe to środowisko, natomiast artefaktami, czy jakimś mniej więcej zbiorowym (np. jakaś konkretna sterta gruzu czy odłupków, albo korytarz wypełniony takim gruzem) artefaktem - jak najbardziej.
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-09-10, 00:15, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2023-09-18, 09:59:38
Chemas napisał/a:
... a Latających maszyn do tej pory (wstyd się przyznać) nie obejrzałem. Natomiast ostatnio zmieniłem swoją ocenę co do Niesamowitego Dworu. Poziom wyższy, podniosłem na 5/10
To lepiej nie oglądaj, po obejrzeniu "Niesamowity Dwór", wyda Ci się arcydziełem;)
Trochę czasu minęło, dalej uważam, że zmarnowano potencjał "Templariuszy" i liczę, że nie będzie kontynuacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.