Pytanie techniczne- jakie wydanie jest bardziej przyjazne do czytania?
Pierwotne podobno było na słabym papierze
Historia sekretna?
Wydanie Warmi ma ponad 700 stron
Pomógł: 60 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10804 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-08-24, 12:35:09
Marku napisał/a:
Pytanie techniczne- jakie wydanie jest bardziej przyjazne do czytania?
Ja znam tylko to pierwsze i jego zasadniczą wada było to, że pierwsze dwa tomy nabyłem w księgarni, a trzeciego nie widziałem na oczy przez lat circa about 10.
To był taka książka widmo jak "Tomek w Gran Chaco", A. Szklarskiego, "Amfory z Halikarnasu" E. Paukszty, a w świecie filmu - film o Fantomasie, gdzie wreszcie pokazał prawdziwą twarz.
Ten trzeci tom zobaczyłem u jednego bukinisty w Białymstoku w 1998 r. ale był nie do sprzedania, to znaczy można go było kupić tylko w komplecie . No to kupiłem , a swoje dwa tomy puściłem między ludzi. Nie zauważyłem, żeby się rozklejały.
Zmierzając do odpowiedzi na pytanie co należy rozumieć "przyjazne do czytania"?
Zależy jak dla kogo: np. ktoś ma słabszy wzrok, to będzie wolał wydanie z większą czcionką i większą interlinią. Ktoś kto czyta leżąc brzuszyskiem do góry, to będzie pewnie wolał wydanie trzytomowe niż jednotomowe, ktoś kto czyta w drodze do roboty - wydanie kieszonkowe lub audiobooka, jeśli sam prowadzi pojazd, bałaganiarz - wydanie w jednym tomie itd.
Pomógł: 28 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 5171 Skąd: Georgetown, Ontario
Wysłany: 2023-08-24, 13:43:13
Pierwsze wydanie jest spoko, żadnych specjalnych mankamentów.
Wydanie Warmii to rzeczywia spora "cegła", w dodatku jak dla mnie, czcionka jest zdecydowanie za mała. Zapewne chcieli rozpaczliwie zmieścić się na tych 700 stronach, bo przy powiększeniu czcionki choćby o 1 punkt (i przy tej liczbie znaków) wychodziła już jakaś absurdalna liczba stron.
Ŵłasnie obawiałem się czy 1 wydanie np. Nie rozpada się
Na necie w miarę tanio widzę t 1 i 2 ale 3 to już tylko w komplecie drogim
To nowe wydanie odstrasza mnie grubością- jednak książka powinna dawać komfort czytania w różnych miejscach
Ostatnio zmieniony przez Marku 2023-08-25, 21:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.