Wysłany: 2023-07-27, 13:15:41 Nasze forum największym forum literackim w Polsce?
Mamy wakacje w pełni, a więc zapodam wakacyjny temat.
Otóż zastanawiam się, czy nasze forum nie jest największym forum literackim w Polsce.
Gdzieś już o tym były jakieś szczątkowe dyskusje, ale sprawa jest zmienna, fora powstają, zwijają się, warto więc to może przebadać gruntowniej wg stanu na dziś.
Chodzi nie tylko o liczbę userów (obecnie mamy ponad 1,8 tys.) ale też liczbę postów (obecnie ok. 0,5 mln) i liczbę tematów (4,7 tys.).
Jeżeli któreś forum ma większą liczbę w dwóch z tych trzech kategorii, to osobiście uznałbym je za większe.
Oczywiście mam świadomość, że klasyczne fora są obecnie w odwrocie, zastępuję je twory typu FB, czy portale typu Lubimy czytać. Jednak klasyczna formuła for jest moim zdaniem trudna do zastąpienia, choćby w przypadku konkursów czy badań naukowych.
No więc, jak? Macie jakieś typy?
Najlepiej wrzucać linki!
Coś mi się zdaje, że faktycznie jesteśmy najwięksi. Może jakieś fandomy, ale to poświęcone konkretnemu pisarzowi, jak na przykład fandom Tolkiena, w którym jestem nawet zarejestrowany, ale dawno nie byłem tam. Z tego jednak co pamiętam, aktywność duża była jeszcze przed moją rejestracją, a jak ja się tam zapisałem to słabo.
Ale wpisałem w google "forum literackie" i kilka mi wyskoczyło:
Statystyki - 14 517 użytkowników; najwięcej online 1160. Ile postów nie wiem, nie szukałem
Ale wygląda, że forum żyje, bo teraz jak wszedłem, to jest 10 użytkowników zarejestrowanych online, w tym Sowa
Ostatnie posty świeże.
Ogólnie to chyba ciekawe forum. Porozglądam się tam
P.S. Forum chyba dość stare, bo pierwsze wpisy widzę z 2004 roku!
Mimo wszystko jest dość wyspecjalizowane na że tak powiem wyższą sztukę, głównie poezję i opowiadania.
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-07-27, 16:42, w całości zmieniany 1 raz
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Pomógł: 28 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 5171 Skąd: Georgetown, Ontario
Wysłany: 2023-07-28, 01:46:53
Nie wiem, czy największe, bo jedyne inne na jakim jestem to o gitarach Defil Ale na pewno jedno z bardzo niewielu, gdzie ludzie, nawet nowi, traktowani są jakby się ich znało od dawna.
_________________ Drużyna 2
Ostatnio zmieniony przez Bóbr Mniejszy 2023-07-28, 01:50, w całości zmieniany 1 raz
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Forum mocno sprofilowane, ale z drugiej strony zawężone w zasadzie tylko do tematyki tolkienowskiej, książki, filmy na podstawie, muzyka inspirowana Tolkienem, itp. Jest coś na kształt działu typu Hyde Park - "Pod Rozbrykanym Kucykiem".
Jeśli chodzi o statystyki, do naszego forum trochę brakuje, ale nie jest źle. Istnieje od 2001 roku, 4143 tematy, 121211 wpisów, 7000 zarejestrowanych. Są w miarę świeże posty.
Na pewno rozejrzę się
P.S. Układ tematyczny działów z tematami jest dość podobny do naszego, a więc konkretne książki w pewnej kolejności, na początku dział z ogólnymi wątkami związanymi z Tolkienem, Film (czyli ekranizacje) itp.
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-07-30, 12:11, w całości zmieniany 1 raz
To tylko takie ciekawostki z netu.
Kiedyś może bym się zapisał, ale Tolkien już dawno mi przeszedł, chociaż dalej uważam, że to wzorzec światów fantasy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.