PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Szara Sowa
2023-07-20, 13:57
Maria Dębska - wywiad
Autor Wiadomość
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-07-14, 22:00:20   Maria Dębska - wywiad

Wywiad z Marią Dębską - filmową Karen z filmu "Pan Samochodzik i templariusze" (Netflix)

Źródło: Netflix

1. Forum Miłośników Pana Samochodzika: Pani Mario, zacznijmy od początku, czyli od tego, czy w latach dziecięcych miała Pani okazję spotkać się z książkowym Panem Samochodzikiem?

Maria Dębska: Muszę przyznać, że dość późno odkryłam Pana Samochodzika i to nie była lektura mojego dzieciństwa. Pamiętam, że którąś część czytałam, ale nie pamiętam dokładnie którą. Dopiero przygotowując się do zdjęć, przeczytałam powieść „Pan Samochodzik i templariusze.

2. Czy zna Pani serial z lat 70-tych ze Stanisławem Mikulskim i Ewą Szykulską? A jeżeli tak, to czy się podobał?

Serial zobaczyłam pierwszy raz kiedy miałam jakieś 10 lat. Zazwyczaj wolę przeczytać najpierw książkę a potem tych bohaterów zobaczyć na ekranie. Tu było odwrotnie, więc czytając powieść miałam przed oczami Stanisława Mikulskiego i Ewę Szykulską , ale serial bardzo mi się podobał.

Źródło: Wikipedia

3. Jak się Pani czuła grając wręcz kultową Karen?

Od początku czułam, że to fascynująca postać do zagrania. Dostałam od reżysera Antka Nykowskiego ogromną dawkę informacji na temat Karen. Cały jej background wydał mi się niezwykle ciekawy. Mimo, że Karen na ekranie jest niewiele, czułam, że mogę opowiedzieć historię bohaterki skomplikowanej wewnętrznie, pełnej tajemnic. To była wielka frajda.

4. Czy zaskoczyła Panią dość zasadnicza odmienność bohaterki książkowej oraz z czarno-białego serialu od postaci nakreślonej w nowym filmie?

Nie. Myślę, że każda produkcja to nowa historia, którą opowiada reżyser według swojego pomysłu i wrażliwości. Odtwarzanie czegoś, co już było, wydaje mi się interesujące, ale równie ciekawe jest opowiadanie tej samej historii na nowo. U nas Karen jest dużo bardziej komiksowa. I to mi się bardzo podobało. Wydaje mi się, że można jednocześnie szanując tradycję, wziąć z niej to co najlepsze i dodać do tego nowoczesnych przypraw, to ciekawy miks.

5. Czy od początku wiedziała Pani, że trzeba będzie ściąć włosy, a może owe krótkie włosy to magia kina?

Moje krótkie włosy są magią kina (śmiech). Są wynikiem ogromnego warsztatu naszej charakteryzatorki Dominiki Dylewskiej. Długo pracowałyśmy nad wizerunkiem Karen, ale od początku wiedziałyśmy, że te włosy muszą być krótkie, również jako ukłon do Karen w poprzedniej wersji filmowej. Bardzo chciałyśmy aby to się udało. Ja mam długie włosy i mam ich bardzo dużo, więc nie było to proste.

6. Jak dawała sobie Pani radę ze scenami walki, bójek i pościgów. Chyba do tej pory nie miała Pani do czynienia z tak dynamiczną rolą?

Tak, nie miałam i to była dla mnie ogromna przygoda. Kiedy dostałam propozycję tej roli, zostałam zapytana czy miałam kiedyś do czynienia ze sztukami walki. Miałam, ale tylko podczas zajęć w szkole teatralnej, więc rozpoczęłam treningi, które były bardzo intensywne. Od pierwszego spotkania z trenerami zakochałam się w sztukach walki. Nigdy wcześniej tego nie próbowałam i nie ciągnęło mnie w tym kierunku, ale bardzo się w to wkręciłam. Uwielbiam uczyć się do filmu nowych rzeczy, których nigdy wcześniej nie robiłam. Ostatecznie byłam przez kaskaderów bardzo dobrze przygotowana, technicznie i kondycyjnie, co było niezbędne, bo kręcenie scen akcji trwa wiele godzin i cały czas trzeba dawać fizycznie radę. Zawzięłam się, żeby wszystkie walki wykonać samodzielnie, bez dublerki i w 99% się to udało.

Czyli jednak nie obyło się bez dublerki?

Był jeden krótki element walki, kiedy uznaliśmy, że ze względów bezpieczeństwa skorzystam z pomocy dublerki. Ale resztę robiłam już sama i mimo tony siniaków miałam z tego ogromną frajdę. Fizycznie to był najbardziej wymagający projekt w moim życiu, bardzo sportowy i to była świetna przygoda.

7. Czy podczas kręcenia scen były jakieś zabawne momenty?

Mam ogromne szczęście do ekip, z którymi pracuję i tym razem też tak było. Po raz pierwszy przez dłuższy czas pracowałam z dziećmi. I te nasze dzieci: Kalina, Olgierd i Piotrek były naprawdę świetne. Film kręciliśmy w dużej mierze na Łotwie i podczas tych wyjazdów bardzo się zżyliśmy.

Rzeczywiście aktorzy dziecięcy wypadli w tym filmie dobrze, szczególnie chłopak grający Sokole Oko miał trudne sceny do zagrania.

Olgierd miał 11 lat podczas realizacji filmu i wypadł wspaniale.

8. Jak sprawował się wehikuł, czy sprawiał jakieś problemy?

Nie jeździłam nim, więc ciężko mi powiedzieć. Za to miałam małą awarię mojego motocykla i to w scenie z wehikułem. To był historyczny egzemplarz. Ostatecznie podczas sceny, gdy miałam podjeżdżać na światłach do wehikułu z Tomaszem, czterech chłopaków z ekipy czołgając się po ziemi, aby nie było ich widać w kadrze, popychało motocykl i wprowadzali mnie na pozycję, co było dość zabawne.

9. Karen w nowym filmie na końcu w dziwny sposób znika. Czy dotarły do Pani jakieś informacje, czy w przypadku kontynuacji serii, Karen miałaby się tam także pojawić?

Zakończenie w przypadku Karen jest otwarte, to znaczy ratując sytuację, ratując dzieciaki, poświęciła siebie, ale nie jest jasne co się z nią stało.

10. Sięgnijmy co nieco do przeszłości, Pani droga do aktorstwa nie była łatwa ani prosta?

Aktorstwo było moją późną miłością, bo od siódmego roku życia grałam na poważnie na fortepianie i dopiero jak skończyłam 20 lat i zdałam maturę, to zaczęłam się zastanawiać, co naprawdę chcę robić w życiu, czy na pewno chcę je spędzić przy fortepianie. I wtedy zupełnym przypadkiem poszłam na egzamin do szkoły teatralnej. Nie dostałam się, odpadłam w drugim etapie. W następnym roku przygotowałam się już i wtedy się dostałam, ale zupełnie nie wiedziałam co mam z tym zrobić, bo byłam już wtedy na Akademii Muzycznej. Zaryzykowałam i poszłam do łódzkiej Filmówki i myślę że to była dobra decyzja.

11. Z których dotychczasowych ról scenicznych czy filmowych jest Pani najbardziej zadowolona?

Każda rola ma miejsce w moim sercu, one są trochę tak jak dzieci, nie można powiedzieć które się najbardziej kocha. Bardzo lubię, jak rola mnie czegoś nowego uczy. Tak jak rola Karen mnie nauczyła bardzo wielu rzeczy, choćby sztuk walki, to w przypadku roli Kaliny Jędrusik cudowna była ta muzyczna podróż, którą przeżyłam. To była najdłuższa i najintensywniejsza filmowa przygoda w moim życiu, bo przygotowywałam się do filmu ponad rok.

Źródło: Filmweb

12. W jakich nowych produkcjach będzie można Panią zobaczyć w najbliższym czasie w telewizji, w kinie lub w internecie?

Niedawno skończyłam zdjęcia do serialu „Kiedy ślub”. Jest to serial CANAL+, premiera w przyszłym roku. Opowiada o parze, która jest ze sobą od kilkunastu lat, od liceum. I w pierwszej scenie ci ludzie się rozchodzą. Mają psa, którym muszą się dzielić. Muszą sobie poukładać życie na nowo. To serial o pokoleniu dwudziesto, trzydziestolatków, którzy z jednej strony są dorośli, z drugiej strony emocjonalnie są jeszcze dziećmi . Miałam też niedawno premierę w Teatrze 6.piętro spektaklu pt. „Edukując Ritę”. A za półtora miesiąca wchodzę na plan nowego projektu, ale nie mogę na ten temat niestety nic więcej powiedzieć.

Bardzo dziękujemy za wywiad!

DYSKUSJA DOTYCZĄCA WYWIADU!

DYSKUSJA DOTYCZĄCA FILMU!

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi