PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Konferencja: Pan Samochodzik i... wokół fenomenu...
Autor Wiadomość
Jezier 
Twórca
Piotr Jezierski autor m.in. Aligatora

Wysłany: 2023-06-22, 11:39:16   Konferencja: Pan Samochodzik i... wokół fenomenu...

Toruński uniwersytet organizuje w październiku (20-21.10.2023) interdyscyplinarną konferencję naukową "„Pan Samochodzik i... wokół fenomenu kulturowego". Z tego co słyszałem impreza odbędzie się na zamku w Malborku.
Szczegóły pewnie pojawią się w najbliższym czasie na profilu konferencji na FB

Konf Pan Samo.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 142,23 KB

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-06-22, 12:18:04   

Fani Samochodzika są wszędzie!

Czuję, że nasze forum będzie z tego powodu częściej odwiedzane. :)

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-06-23, 08:21:30   Konferencja: Pan Samochodzik i... wokół fenomenu...

Szykuje się fajna konferencja w Malborku:

./redir/www.facebook.com/...100093992915611

Szanowni Państwo,
z ogromną przyjemnością zapraszamy na piątą konferencję z cyklu "Wokół fenomenu kulturowego", poświęconą polskiej kulturze popularnej doby PRL-u. Tym razem skupimy się na serii "Pan Samochodzik i..." (zarówno powieściom napisanym przez Z. Nienackiego, jak i
kontynuacjom, a także filmom).

Jesteśmy przekonani, że to wydarzenie będzie wyjątkowe, dlatego gorąco zachęcamy do skorzystania z naszego zaproszenia i dołączenia do nas w październiku na Zamku w Malborku.
Jeśli znają Państwo osoby, które mogłyby zainteresować się tą konferencją, serdecznie prosimy o przekazanie im naszego zaproszenia oraz formularza zgłoszeniowego. Będziemy bardzo wdzięczni za Państwa pomoc w rozpowszechnianiu informacji o tym wydarzeniu.
Z niecierpliwością czekamy na Państwa zgłoszenia!
Z wyrazami szacunku,
Organizatorzy

Nawet wiem, kto z ramienia Forum mógłby tam wystąpić! :)

Plakat.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 74,12 KB

Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2023-06-23, 12:40, w całości zmieniany 3 razy  

Yvonne 
Maniak Samochodzika
Witaj Przygodo!

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2023-06-23, 08:41:21   

Wow!
Ale świetny pomysł miał mój uniwersytet :)

Ktoś z nas zgłasza się z referatem?
Mam nadzieję, że będzie można tam pojechać również jako słuchacz?
Jak myślicie?

www.odbiblioteczkidoszafy.blogspot.com

Ostatnio zmieniony przez Yvonne 2023-06-23, 08:43, w całości zmieniany 1 raz  

Adi 
Maniak Samochodzika

Wysłany: 2023-06-23, 10:03:45   

Ufff....cieszę się, że ów pomysł z konferencją jednak wypalił :D

Mam nadzieję, że organizatorom uda się zrealizować swoje plany ;-) zwłaszcza związane z pewnym miłym dodatkiem dla pasjonatów :)

Niestety, ale od pół roku jestem objęty tajemnicą milczenia :p Docierają do mnie przecieki i naprawdę szykuje się świetne wydarzenie! :)

Pozdrowienia dla obserwujących, którzy myślą o Panu Samochodziku, ale się tu nie udzielają! :564:

Co się z nami stanie? Świat zadecyduje...

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-06-23, 10:25:15   

Adi napisał/a:
Niestety, ale od pół roku jestem objęty tajemnicą milczenia

Adi, no teraz to zaskoczyłeś! :)

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-06-23, 22:56:29   

Szara Sowa napisał/a:
Adi napisał/a:
Niestety, ale od pół roku jestem objęty tajemnicą milczenia

Adi, no teraz to zaskoczyłeś! :)

No i się wygadałeś!

Berta von S. 
Twórca
nienackofanka

Pomogła: 167 razy
Wysłany: 2023-06-24, 00:23:21   Re: Konferencja: Pan Samochodzik i... wokół fenomenu...

Wreszcie jakaś interesująca konferencja!
:564:

Adi napisał/a:
Niestety, ale od pół roku jestem objęty tajemnicą milczenia :p Docierają do mnie przecieki i naprawdę szykuje się świetne wydarzenie! :)

Rozumiem, że przecieki nadal są tajne... A możesz przynajmniej zdradzić, co masz z tym wydarzeniem wspólnego? :okulary:

Jezier napisał/a:
Z tego co słyszałem impreza odbędzie się na zamku w Malborku.

Miejsce jak najbardziej odpowiednie, jeszcze tylko powinni zorganizować nocne zwiedzanie zamku. :)

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-06-24, 08:17:25   

Miło mi poinformować, że nasze forum zostało oficjalnym Patronem Medialnym ww Konferencji! :564:

She 
Junior Adminka

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2023-06-24, 08:51:03   

Szara Sowa napisał/a:
nasze forum zostało oficjalnym Patronem Medialnym ww Konferencji

To dobra wiadomość.
Ja na pewno się tam nie wybiorę, liczę na bieżące wiadomości na forum.

Berta von S. napisał/a:
możesz przynajmniej zdradzić, co masz z tym wydarzeniem wspólnego?

No właśnie, tak się nie robi.
Mogłeś nic nie wspominać, teraz zżera nas ciekawość.

Semel scriptum, decies lectum!

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-06-24, 09:11:03   

Super informacja!

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Berta von S. 
Twórca
nienackofanka

Pomogła: 167 razy
Wysłany: 2023-06-25, 00:55:45   

Szara Sowa napisał/a:
Miło mi poinformować, że nasze forum zostało oficjalnym Patronem Medialnym ww Konferencji!

To faktycznie miło. :)

Adi 
Maniak Samochodzika

Wysłany: 2023-06-28, 22:08:37   

She napisał/a:
Berta von S. napisał/a:
możesz przynajmniej zdradzić, co masz z tym wydarzeniem wspólnego?

No właśnie, tak się nie robi.
Mogłeś nic nie wspominać, teraz zżera nas ciekawość.

Ja nic nie wiem! :D Tzn. wiem kto, jak i co...ale nic więcej ;-)

Co się z nami stanie? Świat zadecyduje...

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-06-29, 10:51:58   

Czy wizyta policji jest przewidziana ;-) ? Wiecie, chłopaki muszą sprawdzić, czy gdzieś tam nie straszy duch totalitaryzmu. Są przecież przykłady takich wjazdów...
Żeby uniknąć niespodzianek, zawałów, gazu itp. proponuję zaprosić takiego posterunkowego, który będzie obecny cały czas na obradach i będzie miał oko. Wiecie, jak strażak w teatrze...
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-06-30, 10:32, w całości zmieniany 1 raz  

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-07-18, 20:44:21   

Z oficjalnego profilu konferencji na FB:
https://www.facebook.com/...100093992915611

Nasza Konferencja cieszy się coraz większym zainteresowaniem!
Z przyjemnością informujemy, że patronat medialny (w obszarze działań internetowych) nad naszą konferencją objęło Forum Miłośników Pana Samochodzika! Jest to największa (ponad 2 tysiące członków) istniejąca od 17 lat grupa skupiająca fanów powieści Nienackiego i jego kontynuatorów. Więcej informacji na fanpage'u https://www.facebook.com/pansamochodzikforum oraz na stronie pansamochodzik.net.pl
Zatem najnowsze informacje na temat konferencji (a szykujemy pewne niespodzianki i atrakcje dla miłośników przygód Pana Tomasza) będą się ukazywały tutaj oraz na fanpage'u Forum.
Wszystkich zainteresowanych zachęcamy do śledzenia obu fanpage'ach, a w październiku widzimy się w Malborku!

Co prawda do 2 tys. userów jeszcze nie dobiliśmy, ale za dużo nie brakuje. :)
:564: :564: :564:

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-07-19, 07:39:18   

Tymczasem na stronie Zamku w Malborku można znaleźć bardziej szczegółowe informacja na temat konferencji. Znajdziemy tam m.in. takie fragmenty:

Tak duża popularność (Pana Samochodzika - dop.), której ślady bez trudu można odnaleźć także obecnie, skłaniają nas, organizatorów konferencji, do postawienia kilku pytań.
1. Czy, a jeżeli tak, to na ile Pan Samochodzik i jego przygody wpłynęły na kształtowanie postaw młodych czytelników, szczególnie w odniesieniu do kultury i historii, sztuki, zabytków
i miejsc historycznej pamięci?
2. W jaki sposób stworzenie tej postaci i opisanie jej przygód przyczyniało się do kształtowania i/lub realizowania polskiej polityki historycznej lat 1957-1985?
3. W jakim stopniu bohater Nienackiego wpłynął na innych twórców i autorów (nie tylko tych, którzy kontynuują serię)?
4. Kto dziś czyta powieści o przygodach Pana Samochodzika? Kto ogląda go na małym ekranie? Czy Pan Samochodzik może być atrakcyjny dla współczesnego młodego odbiorcy?

Kreśląc tak szeroką perspektywę badawczą zapraszamy do udziału w konferencji przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych, a zwłaszcza: historyków, literaturoznawców, socjologów, filmoznawców, językoznawców, historyków sztuki, politologów, kulturoznawców, historyków idei. Mamy nadzieję, że wśród zaproponowanych poniżej perspektyw badawczych odnajdą Państwo intrygujące obszary wymagające rozpoznania i zbadania. Proponujemy podjęcie m.in. takich problemów jak:
• recepcja serii i poszczególnych książek, a także nawiązujących do nich filmów (krytycy, czytelnicy, widzowie),
• wydania i wznowienia serii przygód o Panu Samochodziku, obieg czytelniczy,
• relacje: powieści a filmy (w tym mini serial), powieści Nienackiego a powieści kontynuatorów serii,
• działalność fanów i miłośników Pana Samochodzika,
• Pan Samochodzik na tle literatury młodzieżowej i powieści przygodowo-detektywistycznych,
• rola i znaczenie serii książkowej i filmów w formowaniu pamięci historycznej, w tym „oswajaniu” Ziem Zachodnich, relacje polsko-niemieckie,
• prawda historii a rzeczywistość ukazana w serii książkowej i filmach, przemilczenia i białe plamy,
• seria książek i filmy jako źródło historyczne (świadectwo epoki PRL, relacje obywatel-władza, warsztat filmowy lat 60.),
• seria powieściowa i filmy jako narzędzia propagandy,
• wzorce kulturowe w Panu Samochodziku (m.in. role społeczne, wizerunek policjanta, relacje damsko-męskie),
• powieści i filmy jako fenomeny społeczne,
• Pan Samochodzik w różnych formach udostępniania (filmy na VHS, DVD, na kanałach internetowych, audiobooki, ebooki),
• pamięć o Panu Samochodziku w przestrzeni publicznej, punkt odniesienia dla działań wystawienniczych, muzealniczych, edukacyjnych,
• nowe odczytania serii powieściowej i filmów (krytyka feministyczna, geopoetyka, ekokrytyka).

Konferencja jest organizowana w trybie hybrydowym.
Zgłoszenia na konferencję (załączony formularz) przyjmujemy do 20 września 2023 r. Propozycje referatów prosimy kierować na adres e-mailowy: samochodzik.konferencja@gmail.com W przypadku dużej liczby zgłoszeń zastrzegamy sobie prawo wyboru referatów. O włączeniu wystąpienia do programu poinformujemy do 27 września 2023 r. Termin uiszczania opłat konferencyjnych upływa 6 października 2023 r.
Koszt uczestnictwa dla osób, które przyjeżdżają do Malborka, wynosi 450 zł; dla uczestników online – 200 zł. Opłata konferencyjna obejmuje: przygotowanie materiałów konferencyjnych, publikację materiałów pokonferencyjnych, wyżywienie w trakcie konferencji (dla osób przyjeżdżających).

./redir/zamek.malbork.pl/aktualnosci/pan-samochodzik-i-wokol-fenomenu-kulturowego-interdyscyplinarna-konferencja-naukowa/

Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2023-07-19, 07:41, w całości zmieniany 1 raz  

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-07-19, 12:04:30   

Szara Sowa napisał/a:
2. W jaki sposób stworzenie tej postaci i opisanie jej przygód przyczyniało się do kształtowania i/lub realizowania polskiej polityki historycznej lat 1957-1985?

Że 1957 jestem w stanie zrozumieć, ale dlaczego 1985?
Hmm... polityka historyczna...
Który to już raz frazes ukuty dla doraźnej potrzeby jest wyznacznikiem w badaniach naukowych?
Jakby kto pytał, nie jest wcale frazes wymyślony przez pewną z właśnie rządzących u nas partii; za duży wysiłek umysłowy, bezpieczniki mogą strzelić.
Niewykluczone, że jego ojcem jest gwiazda nazistowskiej hmmm... niech będzie, że literatury, Erich Czech-Jochberg, który w dziele "Deutsche Geschichte", Leipzig 1933, napisał coś w tym stylu: "Nie potrzebujemy historii polityki, tylko polityki historii". Niedaleko pada jabłko...
Nauko Polska, witamy w dobrym towarzystwie... ;-)

PS 1. Nauka ma problemy z wartością logiczną spójników "i" i "lub". Ach ten syllabus... ;-)

PS.2. Wjazd policji nie będzie raczej potrzebny.... ;-)
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-07-19, 12:11, w całości zmieniany 1 raz  

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-07-19, 12:14:59   

Ale i tak serce rośnie ;-)

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-07-19, 12:25:05   

Z24 napisał/a:

Wyłożyłeś tu nie wiadomo jaki tok myślowy, a tymczasem W 1985 r. po porostu ukazał się Człowiek z UFO. A konferencja dotyczy czasów opisanych w samochodzikach. :)

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-07-19, 12:51:03   

Szara Sowa napisał/a:

Z prawideł polskiej gramatyki, składni stylistyki itd., wynika jednoznacznie, że daty 1957-1985 odnoszą się do "tworzenia lub realizowania polskiej polityki historycznej" (cokolwiek to oznacza :D ), a nie do stworzenia i opisywania przygód jakiejś postaci.

Szara Sowa napisał/a:

Z24 napisał/a:

Wyłożyłeś tu nie wiadomo jaki tok myślowy, a tymczasem W 1985 r. po porostu ukazał się Człowiek z UFO. A konferencja dotyczy czasów opisanych w samochodzikach.

Nawet gdyby przyjąć, że w/w datacja odnosi się do "tworzenia postaci i opisania jej przygód", to z tego wynika, że to "przyczynianie się" miało miejsce tylko do momentu wydania ostatniego tomu. Później już nie.

Odpowiedz do tematu