PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
164. Skarb przeoryszy
Autor Wiadomość
Mig 
Twórca
Łukasz Supel -autor powieści samochodzikowych

Wysłany: 2023-06-04, 21:15:58   164. Skarb przeoryszy

Marek Ziemiński, mediewista i doktorant Wydziału Historii Uniwersytetu Warszawskiego wiedzie spokojny akademicki żywot, do chwili gdy spotkanie z Pawłem Dańcem pchnie go ku poszukiwaniu zaginionego pod koniec XVIII wieku relikwiarza głowy Świętej Kingi. Jednak nie tylko młody naukowiec dąży do odkrycia bezcennego artefaktu związanego z klasztorem sióstr Klarysek w Starym Sączu. Rywal okaże się potężny i bezwzględny. Markowi w poszukiwaniach sekunduje ekscentryczny „Ramzes”, a w towarzystwie dwójki przyjaciół nie zabraknie równie pięknych, co tajemniczych kobiet.

Debiut nowego kontynuatora. Podobnie, jak u Irskiego i u mnie, tak i tutaj Daniec schodzi na plan dalszy.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-06-05, 01:12:56   

Temat mnie zainteresował: czy w powieści występuje Stary Sącz? To miasteczko, a zwłaszcza kościół i klasztor SS Klarysek stanowią świetny materiał. W filmie S.S. zagrał w jednym z lepszych kawałków z miłością w tle, w "Wakacjach z madonną". No i w kościele i na terenie klasztoru było kilka ujęć w "Wakacjach z duchami". I tu i tu wakacje.
Ksywa "Ramzes" bardzo mnie rozbawiła, bowiem w latach pobierania nauk w LO dziewczyny z sąsiedniej klasy nadały ją waszemu pokornemu słudze. Do tej pory nie wiem czy dlatego, że taki piękny, czy dlatego że taki drętwy... ;-)
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-06-05, 12:37, w całości zmieniany 1 raz  

Bóbr Mniejszy 
Moderator
Autor książki biograficznej

Wysłany: 2023-06-05, 05:18:23   Re: 164. Skarb przeoryszy

Mig napisał/a:
Debiut nowego kontynuatora. Podobnie, jak u Irskiego i u mnie, tak i tutaj Daniec schodzi na plan dalszy.

Ciekawe, bo u Irskiego pierwszy raz miałem do czynienia z Dańcem, który przez całą powieść musiał sobie wieczorem zaaplikować szklaneczkę, żeby rozjaśnić umysł, gdy zamierzał pomyśleć.
Ale rozumiem, że chodzi o większość powieści Andrzeja Irskiego, z nowym bohaterem głównym.

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-06-05, 08:13:56   

U Irskiego pierwsze skrzypce grał "jego" oryginalny bohater, niejaki Płatek. Imię mi teraz uciekło...

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Mig 
Twórca
Łukasz Supel -autor powieści samochodzikowych

Wysłany: 2023-06-16, 21:25:53   

Daniec pojawia się w treści na początku i końcu książki, jako zleceniodawca poszukiwań. Same poszukiwania, prowadzone przez Marka, jego przyjaciela Władka oraz pewną harcerkę, są żmudne, momentami nudne, takie l, rzec by można, do bólu realistyczne... Akcja tak naprawdę rozpoczyna się w końcowej fazie.
Stary Sącz, Piwniczna, Kosarzyska, Rytro... Kto był, ten zapewne wie, że są to piękne miejsca. Spędzałem tam coroczne wakacje w latach młodości, od 1993 do 1998 roku. Także podróż książkowa do znanych miejsc po tylu latach to pewne, miłe sercu, przeżycie.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-06-17, 00:01:17   

Mig napisał/a:
Stary Sącz, Piwniczna, Kosarzyska, Rytro... Kto był, ten zapewne wie, że są to piękne miejsca.

:564: :564: :564:

Mig napisał/a:
Spędzałem tam coroczne wakacje w latach młodości, od 1993 do 1998 roku.

:564:

Nie tak długo i nie tak często, raz na jakiś krótki czas... ale mogliśmy się tam widzieć :D .

Odpowiedz do tematu