Wysłany: 2022-04-03, 16:54:15
I trzecia "dorosła" przeczytana.
Początek interesujący, później trochę gorzej, ale od połowy trudno się oderwać.
Książka na jeden wieczór, chociaż mi zajęła 2, bo pierwszego wieczoru odwiedził mnie kolega z "Panem Tadeuszem" i musieliśmy go razem przeczytać.
W drodze z Juraty zatrzymaliśmy się właśnie w Tleniu i spędzimy tu nocleg. Już nie za bardzo pamiętam, co tu było opisane, czego szukać, jakich śladów. Kojarzy mi się jakiś ośrodek wczasowy, gdzie urlop spędzała Anna M. Kiedyś w internecie znalazłem stare zdjęcie jakiegoś budynku kawiarni nad jeziorem, czy coś w tym stylu, ale teraz na spacerze nie zauważyłem niczego takiego. No cóż, trochę lat minęło, odkąd Labuda pożegnał się że światem.
_________________ I znowu polski rycerz dumnie podejmuje złotą rękawicę
Pomogła: 165 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32473 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-08-08, 02:22:05
michaŁ napisał/a:
W drodze z Juraty zatrzymaliśmy się właśnie w Tleniu i spędzimy tu nocleg. Już nie za bardzo pamiętam, co tu było opisane, czego szukać, jakich śladów. Kojarzy mi się jakiś ośrodek wczasowy, gdzie urlop spędzała Anna M. Kiedyś w internecie znalazłem stare zdjęcie jakiegoś budynku kawiarni nad jeziorem, czy coś w tym stylu, ale teraz na spacerze nie zauważyłem niczego takiego. No cóż, trochę lat minęło, odkąd Labuda pożegnał się że światem.
Pomógł: 56 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10754 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-04-25, 18:37:39
Po raz pierwszy Wasz pokorny sługa przywoła znaną pozycję Emila Roszewskiego "Na tropie Pana Samochodzika" jako źródło. Otóż jest tam, na stronach poświęconych Aleksandrowowi Kujawskiemu, wzmianka o "ukraińskim kurhanie" (str. 43), wątek którego pojawia się w "Sumieniu". Dalej (str. 46) - i w tym miejscu jest to dla mnie informacja źródłowa - zostało wspomniane, że hr. Edward Mycielski-Trojanowski ofiarował grunt m. in. na cmentarz ukraiński.
Emil R. nie wyjaśnił o jaki to cmentarz ukraiński chodzi, ale możemy się tego dowiedzieć z Wiki. Był to cmentarz gdzie grzebano zmarłych żołnierzy tzw. Ukraińskiej Republiki Ludowej, czyli petlurowców. W Aleksandrowie Kujawskim znajdował się bowiem jeden z obozów internowania, gdzie rozbrojeni żołnierze petlurowscy zostali osadzeni po traktacie ryskim; był to jeden z jego warunków.
I taka właśnie jest chyba geneza owego "kozackiego kurhanu" z naszej powieści. Gdyby bowiem był to rzeczywiście napis na grobie kozaków strzegących granicy przed 1914 r. i poległych w jakiejś utarczce z przemytnikami, napis najprawdopodobniej wykonano by w języku urzędowym, tj. rosyjskim.
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-04-25, 19:49, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.