Pomógł: 55 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10333 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-04-23, 00:32:58
Lolek napisał/a:
Z24 napisał/a:
Ale dlaczego Ala robi sobie selfika, koło niej lata dron i widać nogę jakiegoś faceta, który zwiewa porzuciwszy rysunek?
Ala jest przedstawiona jako współczesna dziewczyna . To skrót od faktu, że jej technika wyprzedzała swoje czasy i dotarła do teraźniejszości. A gdyby zawsze była technicznie nowoczesna, z pewnością miałaby najnowszą technologię nawet dzisiaj (dron, smartfon). Noga należy do Tomasza, który przed spotkaniem z Alą robił notatki i śmiał się. Tu ucieka przed możliwym zagrożeniem, bo nie jest pewien tożsamości panny Aly, bo jej wtedy nie znał.
Z24 napisał/a:
Nawet sprawia wrażenie anorektyczki .
Ala jest pokazana ilustracyjnie, tzn. ma proporcje jak na ilustracji, a nie jak na prawdziwym zdjęciu. Takie przesadzone proporcje zastosowałem też na rysunku Zaliczki, także na innych ilustracjach (np. panna Wierzchoń czy sierżant Wąsik - już były publikowane, ale jeszcze nie razem w temacie Dwora, jeden obrazek muszę dokończyć).
Ależ mi się te ilustracje podobają! Ja się czepiam żartobliwie.
W końcu każdy ma prawo do własnej wizji powieści, poszczególnych scen czy postaci! Gdybym umiał malować czy rysować pewnie przedstawiłbym własne pomysły
Spoko, wiem, widziałem tam emotikony
Mój wpis kierowałem ogólnie, raczej w celu wyjaśnienia.
Style są różne. Nie jestem zbyt "w domu" w stylu komiksowym, styl dziecięcy nie pasuje do tego typu fabuły. Jest jeszcze coś takiego jak "młodzieżowy styl" (takim narysowałem Zaliczkę i jeszcze Bigosa w ikonke), ale ten styl, w którym rysuję sceny z Samochodzika, jak dotąd najbardziej mi odpowiada, zdecydowałem się na ten styl. Niektóre proporcje nieco przesadzone, ale bardziej przypomina rzeczywistość. Bardzo kreatywny czy bardziej artystyczny styl też tu nie bardzo pasuje, a awangardowy styl rysowania jest fajny, ale wydaje mi się, że prawdopodobnie zniekształciłby tego typu historie.
Szara Sowa napisał/a:
rysunki są bardzo komentowane na FB!
Nie mam FB i nie pokaże mi postów bez zalogowania. Może to dobrze.
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 1138 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-04-23, 17:34:02
Lolek napisał/a:
Jest jeszcze coś takiego jak "młodzieżowy styl" (takim narysowałem Zaliczkę i jeszcze Bigosa w ikonke)
i Bajeczkę.
Lolek napisał/a:
ale ten styl, w którym rysuję sceny z Samochodzika, jak dotąd najbardziej mi odpowiada, zdecydowałem się na ten styl.
Rysunki w obydwu stylach są fajne, ale ten drugi jest bogatszy znaczeniowo - takie obrazki dłużej się ogląda i zastanawia co na nich umieściłeś, i co to oznacza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.