Odświeżam sobie twórczość Pana Adama i na nowo zacząłem się zastanawiać, jakie ruiny zamku i jaką miejscowość miał na myśli pisząc Wakacje z duchami. Oczywiste jest, że miejscowość, gdzie chłopaki z Górczewskiej byli na wakacjach jest zmyślona, no ale na czymś się pisarz musiał wzorować. Podobnie jak Nienacki, mógł zapamiętać jakieś miejsca ze swoich wojaży i wykorzystać.
Po obejrzeniu i przeczytaniu relacji z OWRP na Ziemi Lubuskiej, doszedłem do wniosku, że być może Łagów .
Pasuje mi bardzo baszta, wiek zamku. Jest jezioro, linia kolejowa nawet jeszcze dzisiaj funkcjonuje, chociaż stacji już chyba nie ma.
Nie pasuje mi to, że miejscowość opisana w książce wydaje się mniejsza (no ale patrzę teraz na to z dzisiejszej perspektywy). Przede wszystkim jednak brak jest wyspy i nie pasuje mi opis jeziora.
O tym, że to musi być Lubuskie, świadczą dwa fakty, z tego co pamiętam kapitan milicji jako tajniak był z Zielonej Góry (mogę się jednak mylić, ale na pewno była wspomniana Zielona Góra), poza tym na początku powieści Paragon wspomina, że jest 500 km od domu.
Pomógł: 55 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-03-19, 10:57:05
Chemas napisał/a:
Odświeżam sobie twórczość Pana Adama i na nowo zacząłem się zastanawiać, jakie ruiny zamku i jaką miejscowość miał na myśli pisząc Wakacje z duchami.
Dobre i zupełnie zasadnicze pytanie, bo serial przykrył mi całkowicie wizję powieściową. Zresztą serial oglądałem począwszy od pierwszej emisji - akurat wczoraj była 52 rocznica pierwszej emisji I odcinka - a powieść przeczytałem dopiero chyba pod koniec podstawówki, a niewykluczone, że już w LO. Nie pamiętam dobrze, bo jakoś nie wywarła na mnie głębszego wrażenia . To jeden z tych rzadkich przypadków, kiedy dzieło filmowe serial itp. przerasta swój literacki pierwowzór.
Jak wiadomo, w serialu "zagrał" zamek w Niedzicy, jeden z tych niezbyt licznych zamków w Polsce, które zawierają w sobie całą esencję hmm... "zamkowatości". Zamek w Łagowie Lubuskim należy u mnie do tej samej kategorii. Ale - o ile pamiętam - w powieści nie ma tak wiele konkretów, które pozwoliłyby nadać temu zamkowi jakieś bardziej indywidualne piętno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.