PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Adam Bahdaj
Autor Wiadomość
Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-03-18, 22:37:05   

Odświeżam sobie twórczość Pana Adama i na nowo zacząłem się zastanawiać, jakie ruiny zamku i jaką miejscowość miał na myśli pisząc Wakacje z duchami. Oczywiste jest, że miejscowość, gdzie chłopaki z Górczewskiej byli na wakacjach jest zmyślona, no ale na czymś się pisarz musiał wzorować. Podobnie jak Nienacki, mógł zapamiętać jakieś miejsca ze swoich wojaży i wykorzystać.

Po obejrzeniu i przeczytaniu relacji z OWRP na Ziemi Lubuskiej, doszedłem do wniosku, że być może Łagów .
Pasuje mi bardzo baszta, wiek zamku. Jest jezioro, linia kolejowa nawet jeszcze dzisiaj funkcjonuje, chociaż stacji już chyba nie ma.
Nie pasuje mi to, że miejscowość opisana w książce wydaje się mniejsza (no ale patrzę teraz na to z dzisiejszej perspektywy). Przede wszystkim jednak brak jest wyspy i nie pasuje mi opis jeziora.

O tym, że to musi być Lubuskie, świadczą dwa fakty, z tego co pamiętam kapitan milicji jako tajniak był z Zielonej Góry (mogę się jednak mylić, ale na pewno była wspomniana Zielona Góra), poza tym na początku powieści Paragon wspomina, że jest 500 km od domu.

Przy okazji wrzucam ciekawy tekst o pisarzu:

./redir/newonce.net/artykul/sladami-do-przerwy-01-kim-byl-adam-bahdaj-i-co-po-nim-zostalo

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-19, 10:57:05   

Chemas napisał/a:
Odświeżam sobie twórczość Pana Adama i na nowo zacząłem się zastanawiać, jakie ruiny zamku i jaką miejscowość miał na myśli pisząc Wakacje z duchami.

Dobre i zupełnie zasadnicze pytanie, bo serial przykrył mi całkowicie wizję powieściową. Zresztą serial oglądałem począwszy od pierwszej emisji - akurat wczoraj była 52 rocznica pierwszej emisji I odcinka :D - a powieść przeczytałem dopiero chyba pod koniec podstawówki, a niewykluczone, że już w LO. Nie pamiętam dobrze, bo jakoś nie wywarła na mnie głębszego wrażenia :D . To jeden z tych rzadkich przypadków, kiedy dzieło filmowe serial itp. przerasta swój literacki pierwowzór.
Jak wiadomo, w serialu "zagrał" zamek w Niedzicy, jeden z tych niezbyt licznych zamków w Polsce, które zawierają w sobie całą esencję hmm... "zamkowatości". Zamek w Łagowie Lubuskim należy u mnie do tej samej kategorii. Ale - o ile pamiętam - w powieści nie ma tak wiele konkretów, które pozwoliłyby nadać temu zamkowi jakieś bardziej indywidualne piętno.

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2023-03-19, 13:45:48   

Chemas napisał/a:
rzy okazji wrzucam ciekawy tekst o pisarzu:

./redir/newonce.net/artykul/sladami-do-przerwy-01-kim-byl-adam-bahdaj-i-co-po-nim-zostalo

Świetny artykuł! Faktycznie o Bahdaju wiadomo w sumie niewiele. No i dowiadujemy się skąd się wzięła "muka"!

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Kozak 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-20, 09:55:07   

Z24 napisał/a:
Chemas napisał/a:
Odświeżam sobie twórczość Pana Adama i na nowo zacząłem się zastanawiać, jakie ruiny zamku i jaką miejscowość miał na myśli pisząc Wakacje z duchami.

... akurat wczoraj była 52 rocznica pierwszej emisji I ...

Dzisiaj dopisałem do kalendarium ;-)

Rólka 
Moderator
Szef forumowej sekcji sportowej

Wysłany: 2023-03-20, 17:35:01   

Z24 napisał/a:
Zamek w Łagowie Lubuskim należy u mnie do tej samej kategorii
:564:

Odpowiedz do tematu